StoryEditorOCM
KošarkaZVIJEZDA S BALDEKINA

Hoće li Roko Badžim iduće sezone predvoditi redizajnirani Šibenik? Želim ostati doma, ali sporo pregovaramo... (FOTO)

17. lipnja 2017. - 16:03

Roko Badžim je, nema sumnje, novi proizvod u nadaleko poznatom šibenskom košarkaškom "boutiqeu". Kupci se već naveliko motaju oko momka, kojega je u zadnje dvije sezone iznjedrio Baldekin. Najčešće oni iz Zagreba i Zadra. Ne bez razloga. Iza Roka je iznimno uspješna sezona, u kojoj je bek GKK Šibenik potvrdio nesporan talent, kvalitetu, ali i nevjerojatnu zrelost. Zato Badžima više nitko ni ne gleda kao mladog igrača, kako se nekad zvalo, "zaštićenog godišta". Roko je prošle sezone poslao jasnu poruku klupskom vodstvu da oko njega trebaju slagati jaki Šibenik.


- Definitivno, napravio sam korak unaprijed u svim segmentima. Zadovoljan sam i klupskom sezonom. Ostvarili smo se sve što smo zacrtali. I više od toga. Rijetki su očekivali da ćemo na kraju regularnog dijela biti prvi. Jedino mi je žao što u doigravanju seriju protiv Cibone nismo uspjeli odvesti do treće utakmice – govori nam Badžim.


Nakon što se pred početak minule sezone zaoštrila konkurencija u rosteru Šibenika, činilo se da će pojačanja u vanjskoj liniji Siriščević i Pandurić "zagušiti" Rokov napredak. No, 196 centimetara visoki bek-šuter sjajnim je predstavama prisilio trenera Anzulovića da mu podari veliku minutažu.
- Vjerovao sam u sebe, a pojačana konkurencija mi je samo pomogla. Uz kvalitetnije igrače sam brže napredovao. Pogotovo, uz Siriščevića. Nikad nisam imao takvog suigrača na svojoj poziciji. Čim je stigao na Baldekin, iz aviona je bilo vidljivo da je igrao na višoj razini. Bio je izazov nadmetati se s njim na treningu. Sira je fizički jak, čvrst u obrani, a ima odličan šut - nahvalio je Badžim Splićanina u šibenskom dresu.

U oku navijača Badžim je dodatno narastao jer nikad nije odbio preuzeti odgovornost u ključnim trenucima utakmice.
- Nemam straha u takvim situacijama. Da sutra igram u finalu Svjetskog prvenstva, u kojemu odlučuje zadnja lopta, volio bih da je ona u mojim rukama! To je za košarkaša najljepši osjećaj - samouvjereno će Roko.

Nemali broj poznavatelja košarke u Šibeniku, pa i Hrvatskoj, smatra da bi ovaj 19-godišnjak trebao više vremena provoditi na poziciji dirigenta igre. Kao svojevrsni "backup" glavnom playmakeru. Na istoj valnoj duljini s njima je i hrvatski izbornik Aleksandar Petrović, koji kaže kako "Roko ima potencijal za odličnog playa i da su ga treneri prerano specijalizirali za dvojku".

- Meni je "dvojka" prirodna pozicija, ja sam skorer. Naravno da nemam ništa protiv da igram playmakera, ali bolje funkcioniram kad netko drugi prevodi loptu preko centra. Napad se, ionako, kreira na suparničkoj polovici. Kad tamo primim loptu, uvijek imam ideju kako bi trebalo usmjeriti napad – iskreno će Badžim, često najbolji asistent momčadi.


Košarkaš Šibenika trebao je ovog ljeta sa "šarenom" selekcijom Ace Petrovića nastupiti na turniru u Kini. No, izbornik U-20 reprezentacije Damir Rajković "oteo" mu je priliku da se predstavi u jačoj konkurenciji.
- Aco me kontaktirao i kazao kako je izbornik U-20 inzistirao da nastupim s njima, jer me on vidi kao igrača koji bi trebao predvoditi Hrvatsku na povratku u A diviziju. Nemam ništa protiv toga. Bit će mi drago ako uspijemo. Bitno je da Aco prati moje igre. Kao što je on kazao, nigdje ne žurim - mišljenja je Roko Badžim.

Ovo će ljeto biti vrlo bitno za nastavak njegove karijere i zbog novog ugovora, koji bi trebao potpisati s matičnim klubom. Badžim i klub, međutim, još nisu usuglasili sve uvjete.
- Nemam namjeru ići iz Šibenika. Volio bih barem još jednu sezonu igrati na Baldekinu. No, želim da momčad opet bude konkurentna. Da se možemo sa svima potući. Ako smo ove godine stigli do polufinala doigravanja, zašto ne bismo dogodine učinili korak dalje? – logično razmišlja zvijezda Šibenika.


Karta s ćaćom, pliva s Đibom
Odmor je za Roka završio u ponedjeljak kad je krenuo na pripreme u Daruvar. Dotad je uživao kupajući se i kartajući na Jadriji, dio vremena provodio je u Konjevratima sa svojim psom Đibom. A imao je više vremena i za svoju djevojku Ivu.
- Obožavam igrati na karte. Pogotovo sa starijima. Guštam u ćaćinu društvu, u kojemu su odreda košarkaški djelatnici Joško Šupe, Josip Klisović, Robert Jablan.... Nema šale kad se igra s njima. Neizbježna je i svađa! Slična je situacija i kad sa sestrom Petrom, koja trenira odbojku, igram na Playstation. Ona mrzi gubiti. Sa Đibom mi je najveći užitak trčati ili plivati. A to je skoro svaki dan. On mi je poput brata. Bez njega ne mogu – govori nam Roko sa smiješkom na licu.

26. travanj 2024 10:08