StoryEditorOCM
KošarkaNezaboravan sat tjelesnog

Dario Šarić i Antonija Mišura oduševili učenike škole na Vidicima i pokazali im brojne košarkaške finte (FOTO)

12. lipnja 2017. - 16:49

- Znaš li ti ko je ovo?
- Pojma nemam!
- Pa, to ti je Dario Šarić!
- Kooo?

Tako je otprilike u ponedjeljak ujutro tekao razgovor dječaka i djevojčice, učenika trećeg razreda šibenske Osnovne škole "Vidici". Doduše, djevojčica koja nije znala tko je Dario bila je u teškoj manjini. Većina je strpljivo stala u red čekajući fotografiranje ili autogram od ponajboljeg hrvatskog košarkaša. A zašto je uopće Dario Šarić posjetio školu na Vidicima?
Zato što su on i još jedna šibenska košarkaška zvijezda Antonija Sandrić ex Mišura sudjelovali u projektu Europski tjedan sporta kako bi vježbali sa školarcima, zajedno isprobali nekoliko košarkaških trikova te ih na taj način potaknuli da se bave fizičkom aktivnošću. Inače, posjet košarkaških reprezentativaca jedna je u nizu aktivnosti kojima Središnji državni ured za šport najavljuje Europski tjedan sporta koji će se uz moto #BeActive održati od 23. do 30. rujna 2017. Cilj te inicijative koja se provodi u svim zemljama Europske unije je promicati sport i tjelesnu aktivnost građana svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti kako bi ih se potaknulo na aktivniji i zdraviji život tijekom cijele godine.

-Veselim što sam u mogućnosti djeci pokazati neke osnove sporta. Na žalost, zbog ovih modernih tehnologija koje su zavladale čini mi se da jako malo djece trenira, dapače veoma malo igra neki sport na ulici. Inače, ovo je moja škola čije sam klupe napustila prije više od 10 godina, ali kad god sam u Šibeniku, redovito dođe i odradim pokoji trening. Osim toga, uvijek rado vidim svoje profesore i ravnatelja- kazala je Antonija Sandrić.

Nije mogla izbjeći ni pitanje o verbalnom napadu na Janicu Kostelić:
- Ne bih to komentirala, ali u svakom slučaju to je ružno u svakom pogledu- rekla je atraktivna košarkašica.

Zato je prokomentirala procvat košarke u Šibeniku:
- Istina, košarka poglavito muška živnula je protekle sezone u Šibeniku. Nadam se kako će se dignuti i ženska košarka, odnosno vratiti u vrijeme kada sam ja igrala u Šibeniku- zaključila je Sandrić.

Dario Šarić, također je bio učenik škole na Vidicima:
- Ah, poseban osjećaj je doći ovjde. Ovo je moja dvorana u kojoj je sve ostalo isto kao kad sam bio učenik. To vrijeme mi je ostalo u srcu, jer branio boje škole na natjecanjima u raznim sportovima, od košarke, nogometa, rukometa, odbojke... Čast mi je proći ovim hodnicima, jer niti jedna osoba ne bi smjela zaboraviti odakle je krenula- emotivan kao i uvijek bio je Šarić.

Odmah je poslao jasnu poruku vezano uz temu zbog koje se našao među školarcima:
- Moramo sve napraviti da djecu mankemo s ulice... Ali, ne one ulice na kojoj sam ja bio i na kojoj sam odigrao nebrojeno puno basketa, utakmica malog nogometa, udarao teniskom lopticom u zid... Moramo mlade maknuti s tamne strane ulice. Sport je važan u odgoju djece. Moj je dojam da se današnja djeca ne rekreiraju, ne trče, ne plivaju... Moramo i roditeljima ukazati koliko je važno bavljenje sportom- rekao je Šarić.

Odgovorio je i na pitanje što misli o nekim mladim igračima (Hezonja, Žižić) koji su otkazali nastupe u reprezentaciji:
- Krivo mi je što neki igrači otkazuju. Činjenica je da smo izgubili kult reprezentacije. Međutim, ima još nas koji ginemo za reprezentaciju. Sjećam se kada sam ja prvi put igrao za Hrvatsku, sav sam treperio. Da zaključim ovu temu, ako netko kaže da ne igra za reprezentaciju zato što je umoran to nije istina. Razlog može biti samo zbog vlastite karijere i da bude uspješniji i to donekle mogu razumjeti- otvoren je "Šiši".

Unatoč otkazima, on vjeruje da Hrvatska ima dosta toga ponuditi na Eurobasketu:
- Čujte, imamo zanos od prošle godine. Imamo svojih aduta i izgledamo energično. Držim da se možemo nadati dobrim stvarima- veli Šarić, koji za dan-dva odlazi u SAD. Tamo ga čeka finale izbora za najboljeg novaka NBA lige:
- Čast mi je što sam ušao među tri najbolja "rookieja". Imam se pravo nadati i osvajanju titule, iako svatko od nas ima svoje kvalitete. Međutim, meni je na prvom mjestu trening i pripreme za Eurobasket- završio je Dario Šarić.

20. travanj 2024 13:09