StoryEditorOCM
KošarkaPOVRATAK NA BALDEKIN

Stipe Bralić, bivši izbornik hrvatskih ženskih selekcija, ponovno je trener košarkašica Šibenika: Trebaju nam nove Antonije Mišure

10. lipnja 2017. - 12:43

Priželjkivali su njegov povratak na izborničku funkciju, a on je iznenada osvanuo kao trener košarkašica Šibenika! Vratio se tamo gdje je počeo svoj više nego uspješni trenerski put, u ženski dio Baldekina. Tamo gdje je od mukotrpnih vožnji kombijem do Ogulina ili Gospića stigao do europske Lige prvaka. Stipe Bralić je, nema sumnje, bio više nego uspješan trener hrvatskih ženskih selekcija. S mladom je reprezentacijom stigao do 4. mjesta na Svjetskom prvenstvu, sa seniorkama imao zapažen nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.

 

Vaše imenovanje je iznenađenje ne zbog vaše kvalitete, već zbog toga što biste vi bili dobra opcija i za izbornika reprezentacije. Kako je uopće došlo do pregovora o preuzimanju Šibenika?
- Prije svega, izbornička je funkcija volonterska, a nije mi stigla ni ponuda da preuzmem reprezentaciju. Kad me predsjednik kluba Neven Periša nazvao, obavili smo korektan i konkretan razgovor, dogovorili se vrlo brzo oko uvjeta. Moram reći da me pozitivno iznenadio. Shvatio sam da čovjek ima ozbiljne planove, da mu je stalo da podigne šibensku žensku košarku. Bitno je da temelji postoje. U klubu ima puno mladih, talentiranih cura i zbog toga Periša razmišlja na duge staze – počeo je Bralić.

Jeste li svjesni da vas čeka teški, gotovo rudarski posao?
- Pratio sam povremeno igre šibenskih košarkašica ove sezone i shvatio da ima nekoliko kvalitetnih igračica, s dobrim predispozicijama. Sigurno je da me čeka veliki posao kako bih ih digao na još višu razinu. No, to za mene nije ništa novo. Prije dvadesetak godina našao sam se u sličnoj situaciji kad je u klubu došlo do smjene generacije. Otišle su Korana Longin, Vanda Baranović, povukao se direktor Zanze. Ostale su samo juniorke i kadetkinje. Tadašnji predsjednik kluba Neno Bubrić, legendarni "tehniko“ Primo i ja krenuli smo od nule. Bili smo strpljivi i sve se vratilo već nakon tri-četiri godine, kada smo počeli osvajati trofeje. A tada je ženska košarka u Hrvatskoj bila na puno višem nivou. Današnje prvakinje, košarkašice Medveščaka, u toj bi se konkurenciji vjerojatno borile za ostanak. To je, nažalost, hrvatska realnost.

 

Što vas je posebno privuklo u razmišljanjima predsjednika kluba Nevena Periše?
- On je svjestan da nemamo velikih financijskih sredstava, no jasno mu je da postoji baza od četiri-pet igračica koje nastupaju u nacionalnim selekcijama. Od kadetske do seniorske reprezentacije. Njegova je želja da kroz nekoliko godina vratimo Šibenik tamo gdje mu je i mjesto – u vrh ženske košarke. Naravno, nije realno očekivati da klub opet igra Euroligu, da budemo među 15 najboljih sastava Europe, kao u doba kad je klub vodio Josip Stojanović Jolly. Bili bismo i više nego zadovoljni ako iznjedrimo nekoliko kvalitetnih igračica, plasiramo ih u inozemstvo. Valja nastaviti tradiciju šibenskih košarkašica u reprezentaciji. Praksu koja je utihnula nakon odlaska Antonije Mišure.

Dakle, težište će biti na domaćim igračicama. Ne razmišljate previše o pojačanjima?
- Neće biti velikih pojačanja, ni gomilanja kadra. Nisam trebao previše analizirati roster da bih shvatio da nam fali jedna igračica na visokim pozicijama. Tu ćemo se morati ojačati. Košarkaška igra ima svoju jasnu fizionomiju. Vanjske igračice, bekovi i krila ne mogu napredovati ni normalno funkcionirati ako uz sebe nemaju centre. Nema potrebe da popunjavamo ostale pozicije jer ima dovoljno domaćih cura kojima treba dati priliku – poručio je Bralić.

23. travanj 2024 23:26