StoryEditorOCM
KošarkaIzostala senzacija na Baldekinu

Jednosmjerna ulica - Cedevita s lakoćom porazila Jolly i četvrti put za redom uzela Krešin trofej

18. veljače 2017. - 23:23

Cedevita- Jolly JBS 102:66 (30:17, 18:14, 25:25, 29:10)
ŠIBENIK- Dvorana na Baldekinu. Gledatelja 1300. Suci: Sreten Radović (Dubrovnik), Tomislav Hordov (Zadar), Alfred Jovović (Velika Gorica).
Cedevita: James (13), Krušlin (12), Boatright (16), Katić (5), Žganec (6), Musa (9), Bilan (12), Begić (4), Rogić, Tomas (15), Arapović (10),
Jolly JBS: Scott (13), Penn (10), Klepo, Došen (3), Markulin (13), Marić, Bilinovac (10), Papac (4), Perković, Novačić (3), Brkić (10), Špralja.



Semafor:
1:5 (2.) Simultanka Jollyevog američkog playmakera Scotta na početku utakmice. Forsirao je prodore i to uspješno. Protiv Bilana je izborio koš i faul, a probio je i Boatrighta za polaganje.

8:5 (4.) Dobro je slutio trener Jollya Ivan Velić u najavi finala da će njegova momčad puno problema imati pod obručima. Već na startu nered su mu u reketu radili Bilan i Žganec.

16:10 (6.) Ni u napadu Jolly nije puno spuštao loptu na unutranje pozicije. Više se oslanjao na vanjski šut, koji Šibenčane baš nije sluđao u tim trenucima. Pogađali su tek Scott i Markulin. S druge strane, izvana su precizni bili oba Cedevitina Amerikanca i Marko Tomas.

23:14 (8.) Dobio je Jolly donekle dubinu ulaskom Joze Brkića. Ali, rezultat je rastao u korist Cedevite, jer su nemilosrdno trpali James i Žganec, zanimljivo na asistencije najvišeg čovjek na parketu- Šibenčanina Mira Bilana.

30:17 (10.) Nemaju Šibenčani pravih rješenja u napadu. Agresivnom obranom "vitaminaši" ih uglavnom tjeraju na teške šuteve. Uspjeli su formalni domaćini, a u stvarnosti gosti i presjeći neka dodavanja što je rezultiralo lakim poenima u kontri. Ni u obrani se Jolly ne snalazi, o čemu svjedoči podatak da im je Cedevita već u prvoj četvrtini utrpala čak 30 koševa. A kada se primi toliko u samo 10 minuta nemoguće se nadati iznenađenju.

34:22 (14.) Veljko Mršić, trener Cedevite dopustio si je luksuz da na početku druge četvrtine kompletnu prvu petorku posjedne na klupu. Unatoč tome rezultat nije padao, što svjedoči da Zagrepčani u ovom trenutku imaju daleko najširi roster u Hrvatskoj. Kad na parketu nije bilo Bilana i Jamesa, zabijali su Begić i Katić. Šibenčanima je nedostajalo i svježine i energije što se vidjelo na junacima pobjede nad Cibonom Novačiću i Bilinovcu. Novačić je prvi koš ubacio u 13. minuti, a Bilinovac je cijelo poluvrijeme ostao bez poena.

44:24 (16.) Jollyu utakmica klizi iz ruku. Cedevita je u visokom ritmu i buši obranu Šibenčana sa svih strana. Zabijaju Krušlin, Arapović, Musa,... Trener "crvenih" Velić minutom odmora želi zaustaviti kola koja jure nizbrdo...

48:31 (20.) Nekoliko minuta bezidejnosti Cedevite, Jolly je iskoristio da malo smanji prednost. Ipak, u svlačionici se Zagrepčani "griju" na ugodnih plus 17.

58:35 (23.) Vratio je Mršić na otvaranju drugog poluvremena najjače trupe, da ne bi bilo nekih iznenađenja. "Vruć" je James koji stavlja dvije trica. Za lake poene zaduženi su Žganec i Boatright. Njegov kolega Velić nikako da pronađe to tajno oružje koje je u najavi spominjao da posjeduje.

65:49 (27.) Možda je to tajno oružje novoprisošli Amerikanac Brandon Penn. Da bi mogao biti od koristi Jollyu u nastavku sezone pokazao je s dvije fine solo akcije i šutevima koje je uzeo. Svejedno, Šibenčani ne mogu ispod minus 16. Jer, i Mršić ima svoje raspoložene Amerikance.

70:49 (28.) Pennovi ubačaji bili su samo labuđi pjev. I tko kaže da Cedevitu drže samo Amerikaci. Treću tricu na utakmici pogodio je Tomas, a položio je i hrvatski reprezentativac Arapović. O širini Cedevitinog rostera govori i podatak da se u strijelce upisalo svih deset igrača koji su bili na parketu.

84:56 (33.) Počeo je Mršić posljednju četvrtinu bez svojih udarnih igala Bilana, Jamesa i Boatrighta. No, i takva njegova postava napravila je seriju 11:0. Da još kvalitetu svojim rukama ima Marko Tomas dokazao je s dvije trice iz dotrčavanja. Atraktivni su bili i pogoci Muse i Arapovića... I najvećim optimistima u redovima Jollya bilo je jasno kako je snu o osvajanju Kupa došao kraj. Zato su Zagrepčani već mogli početi slaviti svoj četvrti trofej Slobodne Dalmacije za redom. Ipak je "velika" Cedevita još uvijek moćnija od "male" Cedevite kako neki tepaju Jollyu.

102:65 (40.) Miro Bilan, najkorisniji igrač šibenskog turnira, tricom je postigao 102. koš svoje momčadi u finalnoj utakmici. Zanimljivo, ovo je bio prvi put kako je jedna ekipa u finalima hrvatskog kupa postigla 100 ili više koševa.

Tako je izostala senzacija na Baldekinu. Jolly nije uspio ozbiljnije nauditi Cedeviti, trenutačno daleko najboljoj momčad u Hrvatskoj. Zagrepčani su i četvrti put za redom podigli trofej pobjednika Kupa Hrvatske "Krešimir Ćosić". Košarkašima Jollya ostaje utjeha da su plasmanom u finale postigli najveći uspjeh u klupskoj povijesti.


Miroslav Ivić uručio trofej "Slobodne Dalmacije" Miru Bilanu
Pobjednik Kupa Hrvatske "Krešimir Ćosić" dobio je u trajno vlasništvo trofej "Slobodne Dalmacije". Kapetanu Cedevite Miru Bilanu uručio ga je Miroslav Ivić, predsjednik Uprave Slobodne Dalmacije. Prijelazni pehar za osvajanje Kupa Bilan je primio iz ruku Ljerke Ćosić, supruge Krešimira Ćosića.
Zlatne medalje košarkašima Cedevite uručio je Nikola Rukavina, dopredsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza.
Srebrne medalje košarkašima Jolly JBS-a dodijelila je legendarna košarkašica Danira Nakić- Bilić, rođena Šibenčanka.


Bilan MVP završnog turnira
Novinarski žiri za najkorisnijeg igrača završnog turnira Kupa Hrvatske "Krešimir Ćosić" izabrao je Mira Bilana, kapetana Cedevite. Priznanje mu je dodijelio Tvrtko Puljić, novinar "Sportskih novosti". Bilan se posebice istaknuo u polufinalu protiv Zadra kada je ubacio 28 koševa. Međutim, tijekom cijelog turnira Šibenčanin se pokazao kao dominantan centar u Hrvatskoj.


Press trenera
Ivan Velić, trener Jolly JBS-a:
- Ovo je definitivno moj najslađi poraz u karijeri. Premda, nikad nije ugodno kad se izgubi neki finale, bez obzira protiv koga se igra. Međutim, mogu biti zadovoljan zbog toga što su momci dali svoj maksimum i postigli povijesni uspjeh za klub. Zbog toga svojim igračima skidam kapu do poda. Vidjeli smo gdje se trenutačno nalazimo u srazu s najboljim hrvatskim ekipama. Mislim da nam je ipak previše bilo igrati tri teške utakmice, s izrazito jakim suparnicima, u samo četiri dana. Na koncu, kolegi Mršiću i igračima Cedevite mogu samo čestitati na dominaciji i zasluženom osvajanju Kupa.

Veljko Mršić, trener Cedevite:
- Čestitam svojim igračima na dobro odrađenom turniru. Također, čestitao bih i organizatorima "final eighta". Kapa dolje i momcima iz Jollya. Pokazali su dobru košarku i dokazali zašto su prvi u hrvatskom prvenstvu. U finalu smo odigrali baš dobru utakmicu. Držim da su gledatelji, kako oni u dvorani, tako oni pred malim ekranima mogli doista uživati.

19. travanj 2024 22:22