StoryEditorOCM
KošarkaSenzacija na Baldekinu

Jolly srušio Cibonu i ušao u finale Kupa gdje ga čeka Cedevita

17. veljače 2017. - 23:31

Jolly JBS – Cibona 87:79 (17:22, 19:14, 28:17, 23:26)
ŠIBENIK- Dvorana na Baldekinu. Gledatelja 1000. Suci: Siniša Herceg (Zabok), Tomislav Hordov (Zadar), Krunoslav Peić (Zagreb).
Jolly JBS: Scott (9), Penn (12), Klepo, Došen (6), Markulin (1), N. Marić (3), Bilinovac (19), Papac (5), Perković, Novačić (27), Brkić, Špralja (5).
Cibona: Reynolds (2), Šakić (15), Marinelli (5), P. Marić (1), Žorić (18), Ćorić (7), Bošnjak (12), Rozić (3), Sulejmanović (4), Slavica (4), Joksimović (3), Gospić (5).

Semafor:
11:9 (6.) Sasvim izjednačena utakmica u prvoj polovici prve četvrtine. Kod "cibosa" je posebno inspiriran Šibenčanin Nik Slavica, kojeg je iz drugog reda gledao otac Nenad, bivši košarkaš Šibenke. Jolly su nosili Ivan Novačić i Josip Bilinovac. Kada je Amerikanac Scott položio za prvo vodstvo domaćih, trener gostiju Mulaomerović pozvao je minutu odmora kako bi prekinuo mini seriju Jollya od 5:0.

17:22 (10.) "Mulina" terapija urodila je plodom. U drugom dijelu uvodne četvrtine Cibona je djelovala bolje. Za Jolly je vukao samo Novačić. Iskoristili je to joker s klupe Ćorić i s pet uzastopnih ubačaja donio prednost "vukovima" na prvom malom odmoru.

23:30 (15.) Najveća prednost "cibosa", koju nose igrači iz drugog plana (Ćorić, Sulejmanović, Bošnjak). Malo vrijedi Jollyu što su dobro uštopali prve violine "vukova" Reynoldsa, Žorića, Šakića... Jer, Novačić nije mogao sam protiv sviju.

36:36 (20.) Jolly je skoro cijelo prvo poluvrijeme bio bez vanjskog šuta. Čim je Nikola Došen vezao dvije trice i jednu dodao Nemanja Marić Šibenčani su uhvatili priključak. Možda bi Cibona i gore prošla na kraju poluvremena da iskusni Žorić nije u par navrata "školovao" Jozu Brkića.

49:41 (24.) Košarkašima Jollya nije ovlažio barut u svlačionici. I na početku drugog poluvremena nemilice su pogađali iza linije 6,75. Dvaput je precizan Bilinovac, jednom Novačić. Na to se nadovezala nesportska Rozića, koju su domaćini sjajno iskoristili. Oba bacanja stavio je Špralja, a iz prodora je poentirao Bilinovac. U taboru Cibone zazvonio je alarm.

56:44 (27.) Pokušao je Mulaomerović s Bošnjakom na Jollyevom playu Scottu. Ili, isti potez koji mu je uspio u utakmici kada je taj igrač uštopao Petanija. No, Jollyev razigravač uvijek je imao pravu napadačku opciju. Kada su stali vanjski šuteri on je asistirao Papcu i Novačiću za zakucavanja i polaganja. Jolly je na plus 12, a Mulaomerović u minuti odmora traži spas.

64:53 (30.) Na plus 13 za Jolly Papac je promašio čisti zicer. S druge strane, Cibona je mini serijom 5:0 gricnula prednost Jollya. Mnogi su tada pomislili na scenarij iz nedvane utakmice Splita i Šibenika na Gripama. Ali, "nemoguću" tricu sa zvukom sirene pogodio je Bilinovac za mir na klupi Jollya.

73:62 (34.) Trener Cibone puno je miksao, tražio petorku koja bi mu donijela eventualni preokret. Zaprijetio je Marinelli tricom za minus osam. No, tada je Bilinovac odigrao možda i najvažniji potez utakmice. U idućem napadu Marinelli je išao na polaganje, ali ga je Bilinovac zaustavio sjajnom blokadom. Za nagradu je Špralja izborio koš i faul. Dobru rolu odigrao je i novopridošli Amerikanac Penn.

78:69 (38.) Cibona se serijalom slobodnih bacanja približila na (69:75). No, najprije je Špralja navukao Žorića na faul pri šutu za tricu. Ali, pogodio je samo jednom. Zato je opet mirne ruke bio Bilinovac koji je stavio jako težak šut za plus devet. Iz tog ponora Zagrepčani se nisu mogli vratiti. Zadnja nada ugasla im je 52 sekunde prije kraja kada je Scott uzeo skok u napadu i pogodio dva bacanja. Ili, ipak 20 sekundi do zadnjeg zvuka sirene kada je Rozić promašio tricu za priključak na dva razlike.

Jolly je napravio najveći uspjeh u klupskoj povijesti plasiravši se u finale Kupa Hrvatske. Šibenčani će u finalu u subotu igrati protiv Cedevite u 20 sati.
 


Skoro pun Baldekin
Nakon što je GKK Šibenik izgubio od Cibone u četvrtfinalu bilo je jasno da se do kraja završnog turnira Kupa Hrvatske neće ponoviti atmosfera kakvu su šibenski navijači stvorili u toj utakmici. Međutim, i utakmica drugog šibensog kluba s "cibosima" pobudila je veliki interes. Tribine Baldekina bile su vrlo lijepo popunjene. Naravno, nije bilo Funcuta koji ne šmekaju Jolly. Ipak, polufinale je odigrano u finom dekoru. Više nego primjerenom takvoj utakmici.


Stigao i premijer
Obistinile su se najave organizatora da će na šibenski "final eight" doći gotovo svi koji imaju težinu u hrvatskoj košarci. Teško je i pobrojati sva poznata imena koja su nazočila sinoćnjem polufinalu. Idemo pokušati. Na jednoj tribini Stojko Vranković, Željko Jerkov, Aco Petrović, Živko Badžim,... Na drugoj Predrag Šarić, već spomenuti Nenad Slavica, Robert Jablan, Miro Jurić, Neno Amanović, Vlado Vanjak... Njihovi mlađi kolege Damir Milačić, Vlado Anzulović, Josip Sesar. Jak je bio i šibenski vaterposki tandem na tribinama. Bivši i sadašnji izbornik Mile Nakić i Ivica Tucak. Ovakve prigode su mamac i za političare, pa je u prvom redu s Biserkom petrović sjedio šibenski gradonačelnik Željko Burić. Na početku posljednje četvrtine u dvorani se pojavio i premijer Andrej Plenkovići sjeo kraj Stojka Vrankovića.

19. travanj 2024 08:39