StoryEditorOCM
KošarkaŠibeniku drakonskih 30.000 kuna kazne

"Narančasti" uvjereni u povjerenikovu zlu namjeru - Vrankovići ih pozvali u Zagreb na sastanak

5. veljače 2017. - 15:16

Dražen Jendriš, povjerenik natjecanja A-1 košarkaške lige odrezao je drastičnu kaznu od 30 tisuća kuna GKK Šibeniku zbog događanja na nedavnoj utakmici tog kluba sa Zadrom na Baldekinu.

U taboru "narančastih" neugodno su iznenađeni takvom odlukom. Najviše zbog toga što smatraju da je povjerenik kaznom na koju nemaju pravo žalbe grubo povrijedio propozicije natjecanja. U skladu s tim iz kluba s Baldekina poslali su na adresu Hrvatskog košarkaškog saveza opomenu pred tužbu zbog materijalne štete nanesene mandatnom kaznom od 30.000 kuna.

Inače, Jendriš je kaznio GKK Šibenik zbog tri navodna grijeha. Prema njegovom tumačenju, najteži je prekid utakmice između treće i četvrte četvrtine zbog čega je odrezao kaznu od 20 tisuća kuna. No, Ante Grbac, predsjednik GKK Šibenik koji je po zanimanju odvjetnik tumači da je Jendriš tu pogriješio:

- Da bi utakmica bila prekinuta bitan je jedan preduvjet, a to je da mora postojati protok vremena na semaforu i to isključivo u vremenskim razdobljima koje sukladno propozicijama nazivamo četvrtinama. A one govore da je između četvrtina i taj odmor se ne smatra utakmicom, pa se stoga prekid ili produljenje odmora ne može smatrati prekidom utakmice- veli Grbac.

Nadalje, povjerenik je s dva puta po 5000 kuna kaznio GKK Šibenik, kako navodi, zbog slabog rada redarske službe i zbog bacanja tvrdih predmeta na parket. Prvi čovjek GKK Šibenika tvrdi da je Jendriš i tu u krivu:

- Redarska služba je poduzela sve potrebne radnje sukladno pravilima struke. Na utakmici je radilo 25 redara te je izvršen pregled protiv ulaza pirotehnike, ograđen je dio za problematične gostujuće navijače, a postavljanje ograde je bio i razlog zbog kojeg je spriječen prolaz navijača u razdoblju između treće i četvrte četvrtine. Nastup grupe koja je iziritirala navijače je posljedica nemara jednog pojedinca koji je kažnjen od strane uprave kluba uskratom tri mjesečne bruto plaće i koji nije o nastupu grupe obavijestio niti upravu niti tajnika kluba kao organizatora, a posljedično ni redarsku službu i policiju.

Međutim, iako nisu bili o tomu obavješteni ipak su promptno reagirali i u trenu smirili gostujuće navijače te ih spriječili da ne uđu na prostor košarkaškog igrališta. Vezano uz treću kaznu, odnosno bacanje tvrdih predmeta bitno je napomenuti da su to djelo počinili isključivo gostujući navijači. S obzirom na činjenicu kako je na utakmici Jolly-GKK Šibenik, GKK Šibenik kao gost kažnjen s 5000 kuna onda je iz tog postupka razvidno da kazne plaća momčad čiji navijači počine prekršaj. Stoga je povjerenik natjecanja i u ovom slučaju napravio grubi previd- pojašnjava Grbac.

On je uvjeren kako je Jendriš krenuo u osobni obračun s GKK Šibenikom, a sve zbog činjenice što su ga oni upozorili da je krivotvorio propozicije natjecanja na način što je preko noći donio odluku da se igranje u ABA ligi iduće sezone određuje na temelju plasmana u doigravanju, a ne na osnovu plasmana u "regularnom" dijelu prvenstva. Time bi se otvoreno išlo na ruku Ciboni i zadru, a na štetu šibenskih klubova i Splita. Podsjećamo, nakon intervencije iz GKK Šibenika ta je odluka povučena i stvari su vraćene na staro:

- Vjerojatno je to upozorenje bilo okidač za povjerenika da krene u osobni obračun sa GKK Šibenikom pa držimo da je namjerno krivo utvrdio činjenično stanje i pogrešno primijenio materijalne propise na štetu GKK Šibenik- misli Grbac.
Stoga su iz kluba s Baldekina HKS-u predložili da zbog počinjenih teških povreda radne dužnosti povjerenika, sazovu hitnu sjednicu upravnog odbora, smijene povjerenika i povuku sporne kazne prema GKK Šibeniku.

Posljednje informacije govore kako su Stojko Vranković, predsjednik HKS-a i Josip Vranković, stručni tajnik saveza pozvali čelnike GKK Šibenika na sastanak u Zagreb na kojem će se pregledati snimka utakmice i donijeti objektivna i pravična odluka vezano za događanja na susretu Šibenika i Zadra.

- Mene silno veseli što su napokon na čelna mjesta u savezu došli ljudi koje zanima isključivo prosperitet hrvatske košarke. Za razliku od niza prethodnih godina u kojima su se u savezu donosile odluke na temelju sitnih interesa- zaključio je predsjednik GKK Šibenika.

27. travanj 2024 00:02