StoryEditorOCM
KošarkaKapetan pred nastavak prvenstva

Domagoj Bašić: I bez pojačanja imamo kvalitetu za vrh

19. siječnja 2017. - 10:23

Domagoj Bašić jedan je od onih košarkaša zbog kojih vrijedi platiti ulaznicu i pogledati utakmicu uživo. Od njega nećete vidjeti atraktivna zakucavanja, skokove do "vrha dvorane" i asistencije koje vas bacaju u trans. No, trenutak, u kojem njegov rafiniran dalekometni šut para mrežicu, predstavlja čisti košarkaški užitak. Možda će vam se potpisnik ovih redova učiniti subjektivnim i romantičarski "obojenim", ali to su potezi pred kojima pada "njezino veličanstvo" obrana. Sva njezina vrijednost, blokade, oduzete lopte nikad neće stati u istu rečenicu sa zakucavanjem ili tricom. Barem kad je riječ o razlozima zbog kojih će publika hrliti u dvorane.
S kapetanom "narančastih" popričali smo pred utakmicu s Alkarom, koja će označiti početak drugog dijela sezone u A-1 ligi. Sezone, u kojoj je GKK Šibenik - barem dosad - napravio rezultatski iskorak.

 

– Zadovoljni smo, no ostaje žal za utakmicama sa Zadrom i Jollyjem, u kojima nismo bili pravi. U svim ostalim susretima pokazali smo oku ugodnu, dobru košarku – realan je bek-šuter Šibenika Domagoj Bašić.
Pritisak rezultata i visokog plasmana čuti se od početka sezone u hodnicima Baldekina. No, Domagoj tvrdi da se njegovi suigrači dobro nose s tim.
– Svi mi uživamo u takvoj atmosferi. Prihvatili smo je kao nešto normalno. I svjesni smo vlastitih dometa – kaže kapetan Šibenika ili kako navijači radije vole reći - Šibenke.
Snajper iz Mandaline, kako mu tepaju Funcuti, u prvih je 13 partija sezone prosječno bilježio 8,5 poena. Unatoč solidnim statističkim podacima, ostao je dojam da je upravo on "platio buletu" u ovosezonskoj proširenoj rotaciji "narančastih". A upravo je posljednja utakmica s Cedevitom pokazala koliko njegova ruka znači momčadi.
– Nitko ne bi trebao biti nezadovoljan minutažom. A mislim da takvih nema, s obzirom na dobru kemiju među nama. Imamo kvalitetnu momčad, sa širokim rosterom, i svatko se treba njoj podrediti, pa tako i ja. U utakmici protiv Cedevite svi smo bili na visokoj razini. U njoj smo imali igru, kakvu smo prezentirali u većem dijelu sezone. I slažem se da nam je ta utakmica poput kamena -temeljca za nastavak natjecanja. Bitno je da nastavimo s discipliniranom košarkom, koju igramo ove sezone. I da je, dakako, i dalje nadograđujemo – objašnjava 30-godišnji šuter.

 

Za razliku od većine konkurenata, GKK Šibenik u nastavak bitke za prva tri mjesta kreće bez akvizicija. Iako su čelnici kluba u pravu kad kažu da su protiv Zadra, Jollyja, pa i Cibone, pobijedili sami sebe, navijači se (s pravom) pitaju padaju li Šibeniku šanse u novoj konstelaciji snaga?
– Činjenica je da su se Zadar i Jolly pojačali, a i Cibona je odlazak Žižića djelomično zakrpala Žorićem. Ne bih komentirao odluku uprave da se ne pojačavamo. Moje je mišljenje da, bez obzira na promjene u protivničkim sastavima, i dalje imamo kvalitetu za nastavak pobjedničkog niza. Za vrh – optimist je Bašić.
Nakon što su se u HKS-u (konačno) uskladili sami sa sobom i definirali propozicije za ovu sezonu, čini se da za Bašića, Badžima i ostale od utakmice s Alkarom kreće neko potpuno novo natjecanje.
– Vjerujem da ćemo se pokazati u najboljem svjetlu. Da ćemo zadržati poziciju na kojoj se nalazimo – uvjeren je Domagoj Bašić.


Nada u kup-sreću

– Željno sam čekao odluku HKS-a o domaćinstvu Kupa i zato sam oduševljen što se igra na našem parketu. Trenutačno nema grada, dvorane i navijača, koji su više od nas zaslužili da budu domaćini! Faktor sreće u prvom dijelu ždrijeba utjecat će i na naš plasman. Ciljam na to da bi bilo dobro izbjeći Cedevitu. Jedva čekamo da turnir počne – poručuje Bašić, dodatno nabrijavajući navijače.

25. travanj 2024 03:52