StoryEditorOCM
KošarkaDVA RAZLOGA ZA SLAVLJE

Priznanje Hrvatske dočekao je na Islandu, uskoro bi mogao i novi izbornički mandat

15. siječnja 2017. - 16:09

Aleksandar Aco Petrović ovih dana ima dvostruki razlog za zadovoljstvo. Stručni savjet Hrvatskog košarkaškog saveza predložio ga je za novog (starog) izbornika hrvatske reprezentacije, a on se rado prisjeća dana, koji su prethodili priznanju Hrvatske od zemalja Europske unije, a u kojima je (ne)posredno sudjelovao.

- Kako zaboraviti da je Cibona krajem jeseni 1991. godine igrala kvalifikacije za Euroligu na Islandu? Naš trener Mirko Novosel je to iskoristio, održao predavanje na sveučilištu u Reykjaviku o tome što se događa u Lijepoj našoj, te potencirao tezu kako Hrvatsku valja što prije priznati. Ne tvrdim da je to bilo presudno, ali zgodna je koincidencija da je Island, baš kao i Sveta stolica priznao Hrvatsku prije ostalih – otkriva Aco.

Poslije 15. siječnja 1991. Hrvatskoj je manjkalo košarkaško priznanje.

- Vrijedi istina da je Hrvatska imala jake reprezentacije u rukometu, vaterpolu i košarci, ali da smo se u Barceloni pojavili samo s košarkaškom vrstom. Tri su, po meni, bitne stvari. Prije svega, inzistiranje Amerikanaca da „Dream team“ tamo ima dostojne suparnike poput Hrvatske. U tom smislu silno je kod Amerikanaca lobirao Mirko Novosel. Bitna je bila i neviđena sportska simpatija Juana Antonija Samarancha, predsjednika Olimpijskog komiteta, prema mom bratu Draženu. Konačno, više nego korektno je bilo držanje Beograđanina Borislava Stankovića, generalnog tajnika FIBA-e – prisjetio se Petrović.

U Barceloni su hrvatski košarkaši predvođeni Draženom osvojili – to nije fraza - srebro zlatnog sjaja. Srebro, koje se iz današnje perspektive čini dalekim poput - Islanda!

- Ja sam po prirodi optimist. Da nisam takav, ne bih se prihvatio olimpijskih kvalifikacija u Torinu. A Torino i Rio nam poručuju da hrvatska košarka može naprijed. Kostur će biti „brazilski“, no ne mogu preskočiti nove, mlade košarkaške „zvijeri“ poput Bendera, Žižića, Zupca… Neću se odreći ni nekih iskusnih igrača, koji nam mogu i te kako pomoći – unaprijed najavljuje zagrebački Šibenčanin.

Makar poslije odluke Stručnog savjeta HKS-a o Petroviću kao jedinom kandidatu još nije sve riješeno.

- Formalno nije gotovo, ali mogu kazati da smo Dino Rađa, Joke Vranković i ja imali više nego ugodan razgovor, koji budi nadu – priznao je dosadašnji izbornik Hrvatske.

A kandidate za reprezentaciju Aco će uskoro pratiti i na finalnom turniru Kupa Krešimira Ćosića na Baldekinu.

- Svakako! Radujem se boravku u Šibeniku – poručio je Petrović.

24. travanj 2024 16:16