StoryEditorOCM
KošarkaO PUTNICIMA U ABA LIGU ODLUČUJE PLAYOFF

Odluka HKS-a je sportska, no je li i pravno "čista"?

7. siječnja 2017. - 23:19

Kao što je Šibenski list pisao u prošlom broju (5.siječnja), Hrvatski košarkaški savez donio je odluku prema kojoj će o putnicima za ABA ligu odlučivati plasman klubova u doigravanju, a ne, kao dosad, ljestvica na kraju regularnog dijela sezone. Preciznije, klubovi koji budu poraženi u polufinalu playoffa igrat će međusobno za treće mjesto i plasman u Regionalnu ligu.

Realno gledajući, ovakva se odluka mogla i očekivati, s obzirom na promjene u natjecanju, koje su zbile ove sezone. Za razliku od proteklih godina, A-1 ligu, zajedno s još 11 klubova, igraju Cedevita, Cibona i Zadar, a osam najbolje plasiranih sastava po završetku ligaškog dijela sezone ide u doigravanje. No, problem nastaje u trenutku kad Cibona i Zadar, a posebice Cedevita u utakmicama Hrvatske lige na parket izvode oslabljene ili druge momčadi. Neke su utakmice i rezultati doveli u pitanje regularnost natjecanja. Tako trenutačno ljestvicu predvode Jolly JBS (11-1), Split (9-2), GKK Šibenik (10-3) i Cedevita (9-3).

Pojedini se klubovi žale da ova odluka ide u prilog Cibone i Zadra, koji ne stoje baš bajno na ljestvici. Međutim, detaljnije proučavajući (međusobne) rezultate, dolazi se do zaključka da su, barem trenutačno, oštećeni samo Jolly i Split. Oni su, naime, skinuli „skalp“ svim ABA-ligašima. Jolly je pobijedio Cedevitu i Zadar na Baldekinu, a Cibonu u Zagrebu, dok je Split tukao Cedevitu u gostima, a Cibonu kod kuće. U GKK Šibenik ovu odluku, recimo, ne bi trebali dočekati „na nož“, jer su trenutačno u lošijem položaju od gradskog suparnika Jollyja i „žutih“ s Gripa.

Kad se sve zbroji i oduzme, odluka HKS-a u sportskom je smislu korektna, jer je, ipak, playoff mjesto i vrijeme u kojem bi se trebao krojiti konačni poredak hrvatskog prvenstva. U zraku samo ostaje pitanje je li ova odluka i u pravnom smislu „čista“?
 


Osim ove, HKS je donio i odluku po kojoj klubovi mogu angažirati igrače samo u zimskom prijelaznom roku (traje do 12. siječnja), a ne i u praskozorje playoffa, na proljeće.

27. travanj 2024 04:53