StoryEditorOCM
KošarkaNarančasti reprezentativci s Eurobasketa

Pave i Dome šibenske košarkaške nade iz iste ulice na Krvavicama

4. siječnja 2017. - 14:48

Šibenski poletarci Domagoj Šarić i Pavao Paić nisu, kao u pjesmi "Prljavog kazališta", postali heroji ulice nakon Europskog prvenstva u Turskoj. Dvojac iz Građanskog košarkaškog kluba Šibenik, koji stanuje u istoj ulici na Krvavicama, vratio se iz turskog Samsuna s porazom od Latvije. Porazom, kojim je hrvatska reprezentacija ispala iz prve divizije u konkurenciji košarkaša do 18 godina.
Ako će se pitati one, kojima je čaše uvijek do pola puna, barem su se vratili živi i zdravi! Turska, iz dobro poznatih razloga, trenutačno nije na popisu najpoželjnijih svjetskih destinacija. Zbog toga je, uostalom, natjecanje za mlade košarkaše prošlog ljeta bilo odgođeno. S pretpostavkom da će se sigurnosna situacija u međuvremenu popraviti.

No, glavni je razlog naše ćakule, ipak, bio parket. Friška i bolna tema za Domagoja i Pavu:
– Kako ćemo biti zadovoljni, kad smo turnir završili s porazom!? I to onim, koji nas je spustio u nižu diviziju. Razočarani smo, jer su nas nijanse dijelile od dobrog rezultata. Jedino su Francuzi odskakali kvalitetom. Litva, koja je protiv njih igrala finale, nije bila puno bolja od nas. U svim smo utakmicama bili u egalu. Osim u posljednjoj protiv Latvije, gdje je došlo do klasičnog raspada sistema – pričaju nam Domagoj Šarić i Pavao Paić.

Šibenski mladići, međutim, priznaju da su i neki drugi, „nevidljivi“ čimbenici utjecali na loš rezultat u Samsunu.
– Atmosfera u momčadi još od okupljanja nije bila obećavajuća. Neki su igrali samo za svoju statistiku. Trošili lopte do beskonačnosti. Nije nam shvatljiva bila ni raspodjela minutaže izbornika Marijana Mancea. Ja sam, primjerice, u prvoj utakmici protiv Španjolaca stavio 10 poena, a onda protiv Talijana dobio tek tri minute. Makar, ne mogu biti nezadovoljan svojom igrom i minutažom, jer sam od dvanaestog, trinaestog igrača u nekoliko mjeseci stigao do prve petorke – govori centar Pavao Paić, koji je najbolju partiju pružio protiv Švedske. Tada je s 10 koševa u posljednjoj četvrtini nosio Hrvatsku do preokreta i pobjede.

U izostanku ključnog igrača prve petorke, razigravača Splita Mate Kalajžića, zabljesnuo je (nominalno) treći playmaker Domagoj Šarić.
– Najzadovoljniji sam igrom protiv Italije. Tada smo, s moje dvije ukradene lopte, došli nadomak preokreta. Nažalost, ostali smo kratki. Bilo nas je premalo raspoloženih i koncentriranih kad su se lomile utakmice. Vidjelo se da dečki, koji nemaju iskustva igranja u A-1 ligi, ne mogu pratiti tempo do kraja – rezonira Šarić.
Turski ritam od čak šest utakmica u sedam dana nemalo je "iscijedio" mlade Šibenčane. No, vremena za preveliki odmor nema. Nakon završetka prvog dijela sezone u A-1 ligi, očekuju ih pripreme za nastavak hrvatskog košarkaškog prvenstva.
– Fali nam malo „pare“, ali uhvatit ćemo je u ovih nekoliko dana odmora – sa smješkom na licu će šibenski reprezentativni tandem.

Kad je riječ o igrama u klubu, obojica pomalo skromno tvrde da su „zadovoljni svakom minutom koju dobiju“. Dok se Pave bori za "mrvice" u konkurenciji daleko iskusnijih Halilovića, Ivanova i Turkyilmaza, Domagoj je četvrti playmaker. Iza trenutačno neprikosnovenog Petanija i još neafirmiranih Radovčića i Pandurića.
– Realno, prije početka sezone nismo imali velika očekivanja kad je riječ o minutaži. Konkurencija je puno jača nego prošle godine. Zato svaku priliku shvaćamo kao poklon. Svjesni smo da je ove sezone klubu bitan rezultat. Mišljenja smo da nam puno više koristi rad na treningu s igračima, kao što su Halilović, Ivanov ili Siriščević, nego da, kao na kraju prošle sezone, u petorci igra nas pet mlađih i gubimo sa 30 razlike. Već smo, igrajući za Hrvatsku na Eurobasketu, osjetili napredak u igri – zaključuju „narančasti“ mladci Paić i Šarić.


Veliki, šporki grad

Paić i Šarić našli su se u Turskoj u vrijeme novih nemilih događaja, pa se njihov boravak u Samsunu sveo na odlazak iz hotela u dvoranu, i natrag.
- Nismo se ugodno osjećali na aerodromu Ataturk u Istanbulu. Jedva smo čekali da pobjegnemo otamo. Nakon ubojstva ruskog ambasadora imali smo pojačanu policijsku pratnju. Broj policajaca u uniformi i civilu bio je udvostručen jer je na našem katu bila i ruska reprezentacija. Jednako, ako ne i više, bili su čuvani Izraelci. Ono malo, što smo vidjeli od grada, nije nas impresioniralo. Dapače, Samsun je ogroman, ali vrlo šporak grad – otkrili su detalje sa svoje turske „avanture“.

20. travanj 2024 06:12