StoryEditorOCM
KošarkaStojko Vranković, predsjednik HKS-a

Drniški orao ne želi strane košarkaše u reprezentaciji

Piše Ivo MIKULIČIN
RONALD GORŠIĆ/HANZA MEDIA
6. prosinca 2016. - 12:17

Na Saboru hrvatske košarke, održanom prošle subote u Zagrebu, novi predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković vratio se zapravo svom izvoru. Na zagrebački je skup stigao s „akreditacijom“ predstavnika Šibensko-kninskog košarkaškog saveza (op.p. zamijenio je Zorana Kalpića), te tako ne samo podsjetio na rodni Drniš, već i na zaboravljenu, doduše, vrlo kratku epizodu na Baldekinu. Stariji šibenski košarkaški „mudraci“ bi, pak, rado zaboravili procjenu "kako Stojko nije zanimljiv materijal za šibenskog drugoligaša“, koju su zapravo prelomili preko koljena, kad je mladi drniški orao s debelim lentama za vid poželio postati članom Šibenke. Druga prilika, o kojoj se šuškalo, propala je, kad je Dražen pobjegao u Cibonu, pa (ne)izravno "minirao" atraktivan plan da na Baldekin stignu tornjevi Vranković i Divac.
Odmjerenost je krasila prve istupe Vrankovića poslije jednoglasnog izbora za prvog čovjeka hrvatske košarke.
– Prva su nam briga Prva hrvatska liga, naši klubovi uopće, bolja proizvodnja mladih igrača i, dakako, neizbježne financije – nije u prvoj izjavi Vranković ni pokušao izmisliti "toplu vodu“.
No, obrazlaganje tog stava donijelo je neke nove nijanse. Poput:
– Promjene su vrlo lako moguće u odnosu na sadašnju Prvu ligu od četrnaest klubova. Vjerujem da to posebno zanima sredine poput Šibenika. Veliki je iskorak oba šibenska kluba. Isto tako, ne možemo imati šezdeset drugoligaša. Tu kvantiteta vrlo izravno ugrožava kvalitetu. Nećemo bježati od jedinstvene Druge lige – govori Stojko Vranković.
Poslije Vrankovićevih komplimenata na račun ljetnih rezultata Aleksandra Petrovića u stilu "Aci valja skinuti kapu za ono što je učinio u Torinu i Brazilu“ ili "Aco dodatno zaslužuje komplimente zbog toga, što je prihvatio reprezentaciju poslije nemalog broja otkaza“, svaki mudar i odmjeren čovjek pita se zašto uopće ima dvojbi oko novog izbornika ili nastavka Petrovićeva rada s reprezentacijom!?
Stojko, međutim, otkriva da je i Talijan Andrea Trinchieri ozbiljni kandidat, te kako je i te kako moguće „da o svemu odlučuju financijski uvjeti“.

– Trinchijerija ne smatram strancem, jer mu je majka Hrvatica. No, protiv sam stranih igrača. Imamo sedam, mahom mladih košarkaša u NBA ligi – potencirao je Vranković ne baš dosljedno. Justinu Hamiltonu, suigraču Bojana Bogdanovića u Brooklyn Netsima, majka je, također, Hrvatica.
Dobro je što je Vranković u startu "poklopio" one, koji su zazirali od predsjednika, koji će hrvatskim košarkaškim orkestrom dirigirati iz američke Floride.
– Časna funkcija predsjednika HKS-a samo je ubrzala moju odluku o povratku kući – jasan je i glasan Stojko.

Preneseno iz Šibenskog lista od 24. studenog

26. travanj 2024 18:26