StoryEditorOCM
Domaći nogometšok i nevjerica

Šibenik poražen od Osijeka i praktički se oprostio od prve lige, ostaje samo nada u Varaždince

Piše Krešimir Gulin
19. svibnja 2023. - 19:56

Šibenik je izgubio ‘finale prije finala‘. U utakmici u kojoj su imperativno trebali pobjedu za produžetak nade u prvoligaški spas, Narančasti su doživjeli i četvrti poraz za redom. Stoga je lako moguće da u srijedu na finale Kupa Šibenčani dođu kao drugoligaši. Naime, Šibenikovom izravnom konkurentu u borbi za ostanak Gorici dovoljan je bod u subotnjoj utakmici s Varaždinom da i matematički osigura prvoligaški status i prije posljednjeg kola.

Iako se radilo o ‘biti ili ne biti‘ utakmici za njegov Šibenik, trener Čanadi nije ni ovaj put odstupio od svoje navade da ‘kemija‘ sa sastavom i formacijom.

Malo je onih koje trener Narančastih nije iznenadio odlukom da među vratnice postavi talentiranog Đakovića umjesto kapetana Rogića, koji je nebrojeno puta ove sezone spašavao Šibenik. Doduše, valja napomenuti kako Rogić u zadnje vrijeme i nije u najboljoj formi.

Još više Čanadi je iznenadio uvrštenjem u prvih 11 rutinera Kneževića pretpostavljajući ga gotovo jednako iskusnom Čanađiju.

Za kraj smo ostavili potez zbog kojeg su navijači Šibenika počeli grintati i prije početka utakmice. Čanadi je na klupi ostavio Špeljka, jednog od rijetkih raspoloženih igrača u posljednjim susretima, što je značilo da je zaigrao sa samo jednim čovjekom u vrhu napada- Dolčekom.

Nisu se gledatelji pošteno ni smjestili, a Osijek je već poveo. U 3. minuti Lovrić je prošao po lijevom boku, ubacio oštru loptu pred gol Šibenika koju je Mina nespretno zakucao u mrežu nemoćnog Đakovića.

Lovrić je nastavio sijati opasnost u smušenoj obrani Šibenika. U 12. minuti ‘zakuhao‘ je još jednu opasnost pred vratima domaćina, no udarac Fiolića efektno je obranio Đaković.

Prvu prigodu Šibenik je stvorio u 19. minuti. S centra je pobjegao Dolček i u situaciji kada je mogao poslužiti Araija odlučio se na šut koji je lagano ukrotio Malenica,

Dolček je definitivno bio najpoduzetniji igrač Šibenika. Nogometaš Hajduka na posudbi na Šubićevcu zaprijetio je i u 25. minuti kada je nakon centaršuta Araija glavom tukao pored vratnice.

Čanadi je svoju zabludu relativno brzo shvatio te je na poluvremenu u igru ubacio Špeljka i Čanađiju umjesto nemoćnih Kneževića i Mese. Međutim, opet je iznenadio jer je na ostavio indisponiranog Minu.

Kadrovske promjene nisu donijele praktički nikakav pomak naprijed u kvaliteti igre Šibenika. Ruku na srce, domaćini su uspjeli ostvariti prevlast u posjedu lopte. Međutim, igra Narančastih bila je do zla boga jalova.

Osječanima je trebalo 15-ak minuta u drugom poluvremenu da shvate kako su im domaćini apsolutno nemoćni. Čim je Tomasova momčad krenula malo ozblijnije u napad zabila je i drugi pogodak.

Teško je i opisati nonšalanciju obrane Šibenika u tom napadu. Jedina svjetla točka bio je vratar Đaković koji je obranio prvi udarac Lovriću, međutim i on je bio nemoćan nakon što je odbijanac došao do Miereza koji lako poentira.

Prigodu za preokret dobio je Šibenik u 72. minuti, kada je sudac Bebek nakon maratonske VAR provjere dosudiio kazneni udarac za domaćine zbog igranja rukom Bukvića..

Siguran realizator s bijele točke bio je nogometaš Osijeka na posudbi u Šibeniku- Amer Hiroš.

No, kratko je trajala nada Šibenika u čudo. Točnije, samo tri minute koliko je trebalo Osijeku da ponovno ode na dva razlike. Još jednom je loše reagirala obrana domaćih. Dugo je putovao centaršut Bukvića, međutim nitko od Narančastih nije reagirao već se iskrao opasni Mierez i glavom matirao Đakovića koji se uzalud raskrilio.

Potop Šibenika zaključen je u 81. minuti. Po tko zna koji put zadnji red Šibenika ostavio je svog čuvara mreže na cjedilu. Opet je neuhvatljiv bio Lovrić, čiji je ubačaj lagano pospremio u mrežu Nejašmić.

Šibenik- Osijek (0:1) 1:4

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu.

Gledatelja 904.

Sudac: Ivan Bebek (Rijeka) -7.

Strijelci: 0:1 Mina (3./ag), 0:2 Mierez (62.), 1:2 Hiroš (72./11 m), 1:3 Mierez (75.), 1:4 Nejašmić (81.)

Najbolji igrač: Ramon Mierez (Osijek).

Šibenik (3-5-1-1): Đaković (5,5)- Mesa (5) (od 46. Čanađija 5,5), Matić (4,5), Mina (4,5)- Kvržić (5), Đorić (4,5), Soldo (5,5), Hiroš (6), Arai (5,5)- Knežević (5) (od 46. Špeljak 5) - Dolček (5).

Osijek (4-1-4-1): Malenica ()- Omerović () (od 84. Gržan-), Barišić (), Cheberko (), Jurčević () (od 89. Cvijanović)- Jugović () (od 89. Špoljarić)- Bukvić (), Caktaš () (od 59. Nejašmić), Fiolić (), Lovrić (7,5)- Mierez (8) (od 84 Topčagić -).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:05