StoryEditor
SplitBABLJE LITO

U Splitu sezona kupanja još traje: Dok ne nađu cjepivo za koronu, ovo nam je terapija. Kupanje u hladnijem moru vraća nas na tvorničke postavke

Piše HELENA LOVRIĆ
20. listopada 2020. - 08:48
Čista idila na KašjunimaNikola Vilić/Cropix

- U očekivanju Godota, do otkrića cjepiva antivirusni program odvija se u ovoj našoj divnoj vali! Kad ne smeta Fincima da probiju led kad idu plivati u mutnu vodu, ne smeta ni nama niža temperatura kad idemo plivati u ovu kristalno čistu! - objašnjava nam gospođa Jadranka, kupačica na plaži Kašjuni.

Za mnoge najljepše doba u godini ‘bablje ljeto’ na splitske je plaže izmamilo brojne kupače koji su s našom reporterskom ekipom podijelili svoje preporuke:

- Meni je ovo život! Ovo je apaurin za sve! Tim više što su mi ukućani zabranili izlazak vani - veselo će jedna od gospođa koju smo zatekli na plaži u društvu prijateljice te dodaje kako su njih dvije, strastvene kupačice prije dvije godine 11. studenog u 11 sati otvorile bocu šampanja i zatvorile sezonu.

- Kad dođemo ovdje, ne mislimo ni na koronu ni na posljedice od korone, tu smo u svom svitu i nama je ovo divota - pojašnjavaju.

Puna glava korone

Na Bačvicama smo zatekli obitelji s malom djecom i nekolicinu turista. Gospođa Valerie stigla je na jednotjedni odmor sa svojom kćeri Laurette:

- Originalno smo željele otići u Napulj, ali Italija za ulazak traži negativan koronatest ne stariji od 72 sata. U Francuskoj se rezultati testa čekaju barem tjedan dana, stoga nam je u Italiju jednostavno nemoguće putovati. U Francuskoj nam je puna glava korone, čini se da je ovdje ipak barem malo tiše. Trebamo biti oprezni cijelo vrijeme, bili mi ovdje u Ženevi ili u Parizu, naše ponašanje se ne mijenja, zbilja pazimo. Ovdje je bilo lako doletjeti, kupile smo karte za 60 eura i još kao bonus dobile ovo fantastično vrijeme! - podijelila je s nama dojmove gospođa Valerie i dodala kako je, srećom, spakirala i pareo i kupaći kostim! Voila!

image
Guštanje na Kašjunima
Nikola Vilić/Cropix

Francuzi "bablje ljeto" zovu "L'été indien" ili "Indian summer" kao i Amerikanci.

I dok Hrvatima međugeneracijska uvredljivost nije ni na kraj pameti, pa je izraz "baba" na svakodnevnom repertoaru, Amerikanci su i oko "lipog kasnog lita" napravili "monadu". Nazvali su ga "Indian Summer" po američkim starosjediocima, Indijancima koji su ga prvi objasnili novopridošlim Europljanima, a sada u jeku pucanja pod pritiscima političke korektnosti, ni "bablje lito" više ne znaju kako bi zvali. Tako je pitanje "Je li naziv Indijansko ljeto uvredljiv?" jedan od najtraženijih političko-meteoroloških pojmova u internetskim tražilicama. "Molaj me!", dobacili bi naši kupači.

Česi su krivi za sve

Česi su po svemu sudeći krivi za sve! Po prevladavajućoj teoriji, oni stoje iza naziva ‘bablje ljeto’. Imaju romantičniju verziju u kojoj izraz "babi leti" predstavlja paučinu koja lebdi zrakom za toplijih dana kasne jeseni i koja podsijeća na sijedu kosu njihovih baka, a u grubljoj, potencijalno istinitijoj verziji, riječ baba su koristili za vještice pa i takvo nesvakidašnje naopako vrijeme zaslužuje neobičan naziv.

Kako god ga netko zvao, bablje, Miholjsko ili Martinjsko ljeto - Splićanima je najvažnije - samo da potraje i da ih kupanje u hladnijem moru, kako nam je rekao Mislav na Kašjunima - uvijek vrati na tvorničke postavke.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. studeni 2020 07:31