StoryEditorOCM
SplitOSTAJE BEZ STANA

Ratni invalid s karcinomom: ‘Grad Split me tjera na ulicu, volio bih da sam poginuo! Ministarstvo upozorava Banovinu‘

Piše Marko Didić
27. svibnja 2023. - 07:27

Pedesettrogodišnji hrvatski branitelj Robert Franjić od Grada Splita dobio je zahtjev za iseljenje iz gradskog stana na adresi Pujanke 24A u roku od trideset dana. Franjić, koji je dragovoljac Domovinskog rata, a danas, nažalost, i osoba koja ima teži oblik karcinoma i nepravomoćno mu je priznata osamdesetpostotna invalidnost, tako bi za petnaestak dana mogao završiti na ulici.

Franjić se u tom stanu nalazi od 1995. godine i dobio ga je od 73. bojne Vojne policije u kojoj je tada službovao, i to kada mu je žena ostala trudna. Stanarinu je sve godine uredno plaćao i nikada nije mislio da će se iz tog stana morati iseliti. Dobro, nikada nije mislio da će ovako i oboljeti i biti nesposoban za rad.

image
Tom Dubravec/Cropix

Slike poginulih suboraca

On koji je kao 19-godišnjak otišao u rat, najprije u Slavoniju, a onda se premještao s čuke na čuku po cijeloj Dalmaciji, od Zadra, Šibenika do Dubrovnika, sada piše svome ministru Tomislavu Medvedu da bi više volio da je poginuo u ratu nego da proživljava ovakve trenutke. Zvali su ga u ratu suborci - Kapetan, iako je po činu zapravo narednik koji je svoju vojnu karijeru završio 2007. godine kao zapovjednik desetine u vojarni u Pločama.

- Tražili ste mi fotografije iz rata, evo imam neke. Na ovoj fotografiji gdje su izviđači Četvrte gardijske brigade s kojima sam ratovao, trojica su poginula. Skokina sjajna postrojba... Kako pogledam koju fotografiju, sjetim se poginulih suboraca. Zato ih i ne gledam, da vam pravo kažem - govori nam ovaj Hvaranin čiji je radni stol zatrpan dokumentima i dopisima.

image

Robert Franjić: ‘Grad Split nije briga za branitelje‘

Tom Dubravec/Cropix

- U ovaj stan nisam ni provalio niti nasilno uselio kao mnogi što su napravili i sada ostali u tim stanovima. Dakle, ušao sam na osnovi neke odluke postrojbe i suglasnosti čelnih ljudi koji su tada vodili Grad Split, a ne na divlje.

Za taj stan od 32,51 kvadrat u kojem je živjela moja četveročlana obitelj, dakle dva sina i bivša žena, naprije nisam plaćao ništa, pa je najamnina bila 210 kuna, a sada mi je odlukom gradonačelnika Ivice Puljka Grad Split povećao najamninu na deset eura po kvadratu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Dakle, od siječnja ove godine zadužuju me za iznos od 325 eura mjesečne najamnine. Također mi ne piše ostajem li u stanu ako tu najamninu budem plaćao, nego stalno u dopisima podcrtavaju da koristim stan bez pravne osnove. Moja mirovina je 700 eura i tu najamninu, i da me ostave u stanu, ne mogu plaćati.

Lako je dok sam uz mirovinu honorarno radio kao izbacivač, tjelohranitelj, privatni detektiv, ali sada zbog karcinoma od bolova ne mogu živjeti i idem na terapije. Od mazguna koji je mogao razbiti brdo, postao sam teško bolestan čovjek. Vjerovao sam da vam pravo kažem i u Hrvatsku vojsku, MORH, Ministarstvo branitelja i mislio da se ovo nikada neće dogoditi.

image

Franjić u ratnim danima

Iz Ministarstva branitelja šalju već četiri dopisa prema Gradu Splitu da se moj problem dogovorno riješi između njih, ali dogovora nema jer Grad isključivo hoće moju deložaciju - govori Robert, koji kaže da je još osamdesetak branitelja u sličnoj situaciji kao on.

Nikoga nije briga

- Grad Split nije briga za branitelje, to je apsolutna istina. I pročelnicu Maju Đerek i gradonačelnika Ivicu Puljka i sve tamo, da ih ne nabrajam. Ja sam od Grada Splita u dva navrata dobio upit želim li možda sam otkupiti ovaj stan u kojem živim. Odgovorio sam dva puta da želim, ali odgovora i ponude od strane Grada nikada nije bilo - kaže Franjić i zaključuje:

- Ako upadnem u četvrtu kategoriju zbog uznapredovalog karcinoma, na osnovi invalidnosti ću dobiti pravo na tuđu pomoć i njegu, a ako mi dodijele treću kategoriju uz ovu mirovinu, imat ću pravo na osobnu invalidninu od 1750 kuna mjesečno. To mi znači i ne znači. Znači jer ću moći nekako živjeti i liječiti se, a i ne znači ako me deložiraju iz ovog stana jer ja ne mogu plaćati podstanarstvo 400 ili 300 eura mjesečno s obzirom na to koliko trošim na lijekove i na operacije.

image
Tom Dubravec/Cropix

U posjedu smo nekoliko dopisa iz Ministarstva branitelja koje potpisuje Željko Motik, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave u tom ministarstvu, upućenih Gradu Splitu u vezi d problemom o kojem pišemo.

Franjić je zamolio sve branitelje iz Splita koji su u istoj situaciji kao i on i kojima prijeti deložacija da mu se jave kako bi koordinirali zajedničku borbu protiv najavljenih deložacija.

Poslali smo upit i Gradu Splitu o problemu deložacije Roberta Franjića, ali nismo dobili nikakav odgovor.

No, zato sIz Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo i službeni odgovor na naš upit, gdje se jasno kaže da je Robert Franjić stekao pravo na kupnju stana od Grada Splita i da je to što radi Grad Split hrvatskom branitelju eklatantno kršenje zakona.

- Hrvatski branitelj Robert Franjić koristi stan Grada Splita od 1995. godine, ima status HRVI 20 posto i dragovoljca iz Domovinskog rata koji je u borbenom sektoru proveo više od 5 godina i nema nikakvih utvrđenih zapreka za stambenim zbrinjavanjem iz članka 84. Zakona, te je stoga stekao pravo na kupnju stana.

U tri navrata je Ministarstvo hrvatskih branitelja (2021. i 2022. te u veljači 2023.) izvijestilo Grad Split da Robert Franjić ostvaruje pravo na kupnju stana te da je radi utvrđivanja kupoprodajne cijene stana potrebno dostaviti tehničku dokumentaciju o stanu (zapisnik o bodovanju, zona stana, godina izgradnje zgrade). Na niti jedan dopis Grad Split se nije udostojio dostaviti odgovor.

Umjesto da ispuni svoju zakonsku obvezu i omogući hrvatskom branitelju Robertu Franjiću kupnju stana, kako je i zatražio, Grad Split mu šalje obavijesti da ne ispunjava uvjete za kupnju stana citirajući samo određene dijelove odredbi Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita, da se stanovi mogu samo prodavati putem javnog natječaja, premda navedene odredbe propisuju drugačije, odnosno neposrednu pogodbu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Također, umjesto da mu omoguće kupnju stana, Grad Split mu višestruko povećava naknadu za bespravno korištenje stana, unatoč odredbi članka 8. Zakona o najmu stanova koji propisuje da korisnici stana koji se stanom koriste temeljem propisa o pravima hrvatskih branitelja plaćaju zaštićenu najamninu.

U navedenom slučaju radi se o samovoljnoj odluci da se onemogući prodaja stana Robertu Franjiću, premda zakon i odluka to propisuju. Neupitno se radi o nezakonitom i nepravilnom postupanju, i to u više slučajeva hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, zbog čega će Ministarstvo poduzeti zakonom propisane mehanizme kako bi spriječilo daljnje ugrožavanje zdravstvenog stanja branitelja kojima se onemogućava ostvarivanje njihova stečenog prava na kupnju stana koji koriste.

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji je lex specialis, odnosno poseban zakon koji uređuje prava vezana uz braniteljsko-stradalničku populaciju te su ih svi dužni primjenjivati - navode u Ministarstvu branitelja. 

Franjićev mail Ministaratvu: ‘Ovo postaje teror i ponižavanje‘

 

Evo što je Franjić napisao u jednom od mailova Ministarstvu hrvatskih branitelja:

“Poštovani!

Znam da ste se angažirali prije dva mjeseca po mom upitu, ali ovo s Gradom Splitom postaje teror i ponižavanje.

Molim naslov da se uključi po pitanju ovog predmeta. Vaši dopisi očito Gradsko poglavarstvo Splita ne zanimaju. Sada su počeli iznositi netočne tvrdnje i laži...

U Splitu se nemamo kome obratiti za pravnu pomoć ili šta drugo, stoga molim naslov da nešto napravi... Osobno sam na rubu otići do potpisane i gradonačelnika i napraviti prvo sebi štetu, onda njima. Molim vas ne dovodite me u situaciju da se dogodi zlo.

Nitko me nije tjerao iz HV-a, zašto sada dozvoljavate da nas ponižavaju i tjeraju na ulicu ili u grob.

Moj ministre Medved.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:25