StoryEditor
SplitSARS-CoV-2

Počinje antigensko testiranje 1500 maturanata iz Splitsko-dalmatinske županije: bit će dobrovoljno i provodit će se u školama

18. siječnja 2021. - 12:57
Testiranje je dobrovoljno i provodit će se u školama, a ne u ambulantama Damir Krajač/Cropix

Tijekom ovoga tjedna među maturantima srednjih škola na području Splitsko-dalmatinske županije provest će se brzo antigensko testiranje na koronavirus, kao što je i najavljeno.

Od Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, doznajemo kako će se do srijede u školama prikupljati suglasnosti roditelja i skrbnika za testiranje učenika, a nakon toga će se obaviti i sama testiranja.

– Ona će najvjerojatnije početi sredinom ovoga tjedna, kada se prikupe sve privole, a u suradnji s liječnicima školske medicine Nastavnog zavoda koji će to koordinirati. Plan je testiranjem obuhvatiti oko tisuću i pol maturanata, što je gotovo trećina učenika završnih razreda srednjih škola s područja naše županije – kazao je Đonlić.

Testiranje se organizira u suradnji Županije, županijskog Stožera civilne zaštite i županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, te školske medicine, s ciljem uvida u epidemiološku sliku i stanje u srednjim školama kako bi se sukladno procjenama poduzimale potrebne mjere.

Škole su odabrane prema ključu ravnomjerne raspoređenosti po cijeloj županiji, a testiranje je dobrovoljno, te će se provoditi u školama, ne u ambulantama.

U Zagrebu je, podsjetimo, istraživanje provedeno krajem studenoga i početkom prosinca prošle godine. Sudjelovalo je ukupno oko dvije tisuće učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 400-injak djelatnika. Prisutnost antigena virusa SARS-CoV-2 utvrđena je u svega 2,2 posto testiranih učenika srednjih škola te 1,1 posto osnovnoškolaca pa je zaključeno kako škole nisu žarišta te se učenike ne može smatrati asimptomatskim prijenosnicima koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 08:29