StoryEditorOCM
Splitusvojena odluka

Ovo zvuči stvarno super: Banovina konačno može kažnjavati pijane turiste koji Split tretiraju kao javni zahod, ali...

Piše Božidar Lončar
19. svibnja 2023. - 18:41

Gradski su vijećnici s prvim minutama petka, tek par minuta iza ponoći i nakon 15 sati zasjedanja usvojili Odluku o javnom redu i miru na području Splita.

Odluka omogućava novčano kažnjavanje neprimjerenih ponašanja na javnim gradskim površinama tijekom turističke sezone.

S 300 eura kažnjavat će se konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema iz 17. stoljeća), obavljanje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima i na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene, konzumacija hrane ili pića na površini javne namjene, te zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena.

image
Joško Ponoš/Cropix

Prihvaćen je i amandman da se s 300 eura kažnjava penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama, ulaženje, penjanje ili kupanje u fontanama, kao i nuđenje i ugovaranje usluge taksi-prijevoza koja nije unaprijed dogovorena.

Kaznom od 150 eura kažnjavat će se povraćanje na površinama javne namjene te građevinski i instalaterski radovi od 14 do 17, te 22 do 7 sati radi sprječavanja buke.

image
Vojko Bašić/Cropix

Vraća se kućni red

– Smisao je postupanje komunalnog redarstva koje mora biti racionalno. Neće se kažnjavati ni trudnice ni bolesne ljude, nego turiste koji zonu A tretiraju kao mjesto za nuždu. Razmišljali smo kažnjavati i ležanje, no to bi bilo teško provedivo, možda i prestriktno. Najčešće je riječ o stranim gostima koji dođu s vrećama i stvaraju ružnu sliku u našem gradu.

Što se tiče zadržavanja ispred ugostiteljskih objekata, to je problem s kojim se policija stalno susreće, a zabrana radova se odnosi na kršenje nekadašnjeg “kućnog reda” – kazala je Leona Grgić iz Odjela za komunalu, no istaknula je kako se s provedbom odluke neće moći krenuti, kako se kod nas kaže, “odmah sutra”. Slijedi tek dogovor s policijom oko zone A i angažiranje zaštitara nakon završetka natječaja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kako je obrazloženo, ova odluka o novčanim kaznama uzima u obzir medijske napise u prošloj turističkoj sezoni o nepriličnom ponašanju turista na javnim mjestima u Splitu, što je izazvalo zgražanje stanovnika.

– Tijekom 90 dana u turističkoj sezoni svaku večer će od 22 do četiri sata ujutro na terenu biti desetak zaštitara kao pomoć policiji – naveo je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević.

Sredstva za financiranje zaštitara, kako je rečeno, osigurat će se rebalansom iz gradskog proračuna u iznosu od 50.000 eura, već je ranije najavljeno kako će 700.000 kuna osigurati turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:52