StoryEditor
SplitNA ZIDIĆU

Ma koji lockdown, nema toga čega se Splićani ne dosjete: kafići su zatvoreni, ali zato rade aparati za kavu. Pogledajte fotografije i video s Rive

28. studenog 2020. - 17:23
Josko Šupić/Cropix

Di ćemo na kavu? Subota je ova prošla bez tog pitanja, važnije je bilo gdje ima aparat za kavu? Ukinuo Stožer civilne zaštite, civilima razlog za druženje, no Splićani uvijek snalažljivi pa se brzinom munje proširio “info” gdje sve ima aparata s tako potrebnom “crnom” tekućinom.

- Ajme, onaj u kiosku “Tiska” na Rivi kod svetog Frane se pokvarija. Kaže žena od jutros je više kava izbacija, nego od kada ona radi u trafici. Pa probaj isprid Prime Grad, tako je isprid bankomat i kave-aparat jedan do drugoga, ne mo'š falit, a kava je OK! Imaš “coffee to go” i u Marmontovoj - “dijelile” su se informacije među Splićanima koji su opet, bez obzira na koji način, ispijali svoju omiljenu “kavicu” u subotnje jutro.

Sunčano jutro koje je tradicionalno i mlado i staro “izvuklo” u šetnju gradom, samo što se sada kavica nije pila u kafiću na štekatu, već na klupici ili na zidiću. Pa smo u Ćiril-Metodovoj ispred broja 2, ispred “Ateljea” Želimire Ganze zatekli ovu svestranu umjetnicu te njenu unuku Hanu sa prijateljicama u ispijanju kave.

- Crna obična, turska kava danas je na rasporedu. Kad već nema ekspresa - smije se kvartet snalažljivih dama, a sličnu situaciju “sam svoj majstor” zatekli smo i na Prokurativama.

Šest mladih mama sa desetak dječice slave rođendan jednoj curici, no kako nema restorana one su servirale kolače i piće na podest od suncobrana, te uz “self-servis” djeci omogućili trčanje i zabavu na praznom trgu, budući da štekata – nema!

I u tradicionalnoj “Kavani Bellevue” nema sjedenja i ispijanja kave, tek usluga dostave te kava za vani.

Stvorio se red Splićana pred kioscima koji imaju i aparate za kavu. Zatim svi pravac klupice na Rivi ili na Matejušci ili pak Zapadnoj obali ili sve do Zvončaca. Neki su uspjeli sjesti i na prazne štekate zatvorenih kafića, ako su imali sreću pa se "dokopati" stolica koje nisu bile vezane, dok su drugi jednostavo "s nogu" ispijali svoju kaficu.

U svakom slučaju, nema tog što naši sugrađani neće smisliti kada je kava u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 16:33