StoryEditor
SplitNEMA BEZ MOLBE

Javna ustanova ‘Marjan‘ na političkom testu: Koharević se dosad uspijevao provlačiti, no ako želi biti voditelj stručne službe - mora na natječaj

28. rujna 2020. - 09:55
Robert Koharević trenutno je obnašatelj dužnosti voditelja stručne službe Nikola Vilić/Cropix

Kao što je "Slobodna" već pisala, gradonačelnik Andro Krstulović Opara odobrio je Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan da zaposli čuvara prirode i voditelja stručne službe.

Na stranicama Javne ustanove piše da je Robert Koharević, v.d. voditelja stručne službe. Vezano za ova zaposlenja, upitali smo Damira Grubšića, sadašnjeg ravnatelja Javne ustanove hoće li se Koharevića zaposliti na mjesto voditelja stručne službe?

- Radna mjesta koja spominjete, a to su čuvar prirode i voditelj stručne službe, radna su mjesta za koja se, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, mora raspisati javni natječaj koji se provodi prema Statutu i ostalim pozitivnim propisima provodi ga Upravno vijeće ustanove - odgovorio nam je ravnatelj Grubšić.

Drugim riječima, Koharević će morati na natječaj ako se bude javio za funkciju voditelja stručne službe.
To će biti zanimljiv test za odnos političkih snaga u Javnoj ustanovi jer se Koharevićevo ime spominjalo u raznim kontekstima budući da je bio na svim čelnim mjestima unutar Javne ustanove od njezina osnivanja. Najčešće je bio na meti kritika medija, aktivista i dijela oporbe, ali i stručnjaka.

No, uspijevao se provući do sada, premda je izložen ozbiljnim optužbama da je ilegalno podigao plaću pravnici i zaposlio teologinju protivno sistematizaciji. No, pitanje oko kojeg su se najviše lomila koplja jest održavanje šume.

Osim "Društva Marjan", ugledni stručnjaci, poput prof. dr. Šime Meštrovića i dr. Vlade Topića, su u „Slobodnoj“ upozoravali na veoma loše postupanje sa šumom prije nego se pojavio problem s potkornjakom. No, Koharević se branio da ima mišljenje šumarske inspekcije kako se šuma održava prema programu upravljanja (usput, nama nadležno tijelo nije htjelo dostaviti nalaz inspekcije koji ide Kohareviću na ruku).

Nakon toga Koharević se branio da je angažirao najboljeg stručnjaka dr. Milana Perneka, sa Hrvatskog šumarskog instituta, koji ga je u par navrata branio tako što je tvrdio da propadanje šume nema veze s njezinim (ne)održavanjem, već da su uzrok klimatske promjene.

image
Javna ustanova i dalje nema stručnog voditelja, kojeg po Zakonu o zaštiti prirode i Statutu ustanove moraju imati (!), što je najvažnija funkcija za zaštitu park-šume, iako je odobrenje za to radno mjesto gradonačelnik dao u travnju
Zvonimir Barišin/CROPIX

Dapače, Koharević i Pernek su svoju suradnju, koju bi Hrvatski šumarski institut svaki put ugovorno naplatio, isticali kao primjer odnosa dvaju ustanova u kojem će se pomoću znanosti spasiti Marjan. Na koncu su nakon 13.000 osušenih stabala ustanovili da je uzročnik potkornjak. No, tada su obojica najavljivala da je ovo što se događa na Marjanu i ponekoj drugoj lokaciji, znak da je čitava Dalmacija u opasnosti od potkornjaka zbog klimatskih promjena, a Pernek je i dalje tvrdio da ubrzano razmnožavanje kukaca nema veze s održavanjem šume.

No, onako laički gledano, možemo primijetiti da od katastrofičnih upozoravanja po opstanak dalmatinskih borovih šuma, srećom, nije bilo ništa. Dapače, tamo gdje bi potkornjak počeo činiti štetu, po šumama kod Biograda, Dubrovnika i na Korčuli mu se uskoro, po pravilima struke, stalo na kraj.

Dapače, ne samo što klimatske promjene nisu s potkornjakom uništile dalmatinske šumske krajolike, kako je bilo najavljeno od dvojca Koharević-Pernek, već nigdje potkornjak nije napravio pomor stabala kao na Marjanu. Valja reći da Pernek nije imao širu podršku struke u priči po kojoj bi zanemarivanje šume bilo manje bitno od klime. Osobito jer klima na drugim mjestima kod nas nije uništila šume, a potkornjak je uništio 38.000 stabala na Marjanu.

Još u programu upravljanja Marjanom iz 2009. prof. dr. Boris Hrašovec napisao je da pravilnim održavanjem šume potkornjaka treba držati na oku jer bi joj u protivnom mogao naštetiti.

Kojim kriterijima će se voditi Upravno vijeće pri odabiru kandidata za ova dva važna radna mjesta, vidjet ćemo. Međutim, valja primijetiti da Javna ustanova i dalje nema stručnog voditelja, kojeg po Zakonu o zaštiti prirode i Statutu Ustanove moraju imati (!), a to je najvažnija funkcija za zaštitu park-šume. Odobrenje za ovo radno mjesto Opara je dao u travnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 18:16