StoryEditorOCM
Splitpohvalili se

Hoće li se Splićani ovog ljeta kupati uz azbestne cijevi?! Uskoro bageri na Žnjanu, stigla dozvola nakon godinu dana

Piše Sandi Vidulić
1. lipnja 2023. - 18:38

Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji kanala Radoševac i Žnjan 1 s izgradnjom kolektora Žnjan zapad i Žnjan istok, javljaju iz gradske uprave.

– Izdana je prva nepravomoćna građevinska dozvola za radove na Žnjanu. Radi se o nultoj fazi kojoj je investitor direktno Grad Split – pohvalili su se u Banovini skorašnjim početkom spomenutih radova.

– S obzirom na to da je radove potrebno odraditi prije realizacije prve i druge faze projekta uređenja žnjanskog platoa, a radovi neće ometati kupače u korištenju plaže tijekom sezone, s njima će se krenuti u najkraćem roku. Slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem te odabir nadzora.

image
Joško Ponoš/Cropix

Odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda u otvorenom postupku javne nabave bila je ona tvrtke “Građevno Zec” iz Splita, a vrijednost spomenutih radova iznosi 677.140,75 eura bez PDV-a.

Predmet su ovog projekta infrastrukturne građevine kanalizacijskog sustava koje su dio odvodnje oborinskih voda šireg područja Trstenik – Radoševac.

Postojeći kanal

Radovi obuhvaćaju izgradnju oborinskog kolektora Žnjan zapad s ugradnjom separatora lakih tekućina S1 radi prikupljanja i ispuštanja oborinskih voda na dijelu Šetališta pape Ivana Pavla II. i oborinskih voda slivnog područja sjeverno od kolektora, te rekonstrukciju postojećeg kanala Radoševac, radi usklađivanja s projektnom dokumentacijom uređenja žnjanskog platoa.

image

Raspored kanala na žnjanskom platou

Screenshot

U Banovini još najavljuju da će se izvesti i rekonstrukcija postojećeg kanala Žnjan 1 radi usklađivanja s planiranim spojnim kolektorom prema projektu i s projektnom dokumentacijom uređenja žnjanskog platoa, te ugradnja separatora lakih tekućina S2 prije priključka postojećih oborinskih kolektora na dijelu Šetališta pape Ivana Pavla II. na rekonstruirani kanal.

Također, u ovoj nultoj fazi radova izgradit će se oborinski kolektor Žnjan istok kao nastavak postojećeg kolektora, koji nema adekvatno riješen ispust, te njegovo priključivanje na rekonstruirani kanal Žnjan 1.

Kolektori za područje žnjanskog platoa od iznimne su važnosti za dugo najavljivani projekt uređenja plaže i objekata na žnjanskom platou. Naime, taj se projekt ne može pokrenuti a da se prethodno ne obave ovi infrastrukturni radovi. No, podsjetimo, priča oko izdavanja dozvole za žnjanske kanale i kolektore bizarna je čak i za splitske prilike, a to znači da je prilično bizarna.

image
Joško Ponoš/Cropix

Naime, Grad se hvali da je sebi izdao nepravomoćnu dozvolu, ali kad se sve zbroji, ispada da su dosta vremena izgubili u, kako se pokazalo, nepotrebnom sukobu s državom. I to oko čestice od 22 kvadrata.

Ona je, naime, u vlasništvu države, a Grad je tražio da nadležno ministarstvo izda potvrdu za dokaz pravnog interesa kako bi Grad sebi mogao izdati građevinsku dozvolu. Zatim je Grad tražio da mu se daruje ta čestica, no tu je u igru uskočila Županija, koja je zaključila kako Banovina ne ispunjava nekakve uvjete.

Nagli obrat

Nakon toga dolazi do naglog obrata. U Banovini su shvatili da im malena čestica od 22 kvadrata uopće nije potrebna za realizaciju projekta žnjanskih kolektora. Dapače, ona nije ni obuhvaćena projektnom dokumentacijom kao područje kanala, ali jest susjedna čestica, jedna od onih preko puta hotela “Fanat” na kojoj se nalazi zapuštena šikara. I nakon tog otkrića bilo je potrebno manje od dva mjeseca da Grad sebi izda dozvolu. Inače, zahtjev za izdavanje dozvole Grad je podnio u srpnju prošle godine.

image
Duje Klarić/Cropix

Kad smo zadnji put pisali o radovima koji će se izvoditi, pretpostavili smo da će to biti najesen, zbog njihova intenziteta. Ali u Banovini misle da bageri neće ometati kupanje. U priopćenju iz Ureda Grada tvrde da je radove potrebno izvesti prije prve i druge faze uređenja platoa, a kako “radovi neće ometati kupače, s istim će se početi u najkraćem roku”. Podsjetimo da prema projektu sva tri kanala prelaze preko platoa i završavaju u moru.

Evo, na osnovi troškovnika o javnoj nabavi, nekih radova koje izvođač treba izvesti na platou i cesti u roku od četiri mjeseca od uvođenja u posao.

Uklonit će se tri postojeća stabla, a poslije će se zamijeniti novim stablima alepskog bora. Kod kopanja rovova za kanale predviđa se da će dno biti pod utjecajem podzemne morske vode koju će se crpiti iz rova.

Na dno rovova ubacit će se kameni drobljeni materijal kao posteljica. Da bi se kanali mogli postaviti tako da izlaze u more, trebat će bagerom uklanjati krupne stijene koje čine pera obalne utvrde. A neke su, kako piše, veličine do jednog metra.

image
Saša Burić/Cropix

Na mjestima gdje trasa kolektora prolazi ispod Šetališta Ivana Pavla II. rezat će se asfalt i nogostup. Izvođač ovih radova treba ponovno izvesti asfalt i nogostup, a obnovit će i zeleni pojas širine 5,5 metara između prometnice i nogostupa.

Javna nabava

Ispod platoa prolazi infrastruktura, ali neadekvatno je izvedena i cijevi su stare. U troškovniku javne nabave piše da postojeće azbestnocementne cjevovode od kanala Radoševac i Žnjan 1 treba rezati i odvesti na za to predviđeno odlagalište.

S obzirom na najavu početka radova u sezoni kupanja, ne znamo hoće li se azbest rezati uz plažu dok tamo budu kupači. Pri građevinskim i montažnim radovima koji budu pod utjecajem mora koristit će se pomoć ronilaca.

Dodajmo da će se tijekom radova u trupu ceste s južne strane Šetališta Ivana Pavla II. izvesti privremena prometnica za odvijanje prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:33