Mnogi će na spomen poriluka namrštiti nos. Smrdi, reći će, a ni okus mu baš nije zanimljiv, dodat će na to. Takvi pojma nemaju. Od te zdrave i jeftine namirnice mogu se napraviti jako fina jela - na primjer, slavna juha od poriluka i krumpira obavezna je stavka u jelovnicima najprestižnijih restorana. Osim s krumpirom, poriluk se ljubi s rižom i sirom pa ćete od njega dobiti kremasti rižot za prste polizati, no jako se dobro slaže i s mahunarkama. Ako do sada niste probali ubaciti poriluk u varivo od slanutka, na velikom ste gubitku.
Danas vam, međutim, predlažemo poriluk pripremljen na pomalo neuobičajen način: najprije se peče u pećnici, a potom se spaja s grahom i peče još jednom. Rezultat je gusti umak s komadima poriluka i graha kojeg je pravi užitak grabiti ravno iz teće komadom hrskavo prepečenog kruha. Mljac.
Evo vam recept, a u nastavku slijedi i video.
Zapečeni poriluk s grahom
Sastojci (za 4 osobe):
4 veća poriluka
maslinovo ulje
2 žlice brašna
4 velika režnja češnjaka
300 ml mlijeka (može i zamjensko)
100 ml bijelog vina
1 grančica ružmarina
3 žlice hranjivog kvasca
2 x 400 g konzerve cannellini graha
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. Poriluku odrežite vrh na mjestu gdje se lišće počinje razdvajati (pa ga sačuvajte za drugo jelo) pa ga poredajte na lim za pečenje i pecite 35-40 minuta, dok potpuno ne pougljeni izvana.
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, dodajte brašno i usitnjeni češnjak i snažno miješajte oko minutu pa pomalo dolijte mlijeko uz neprekidno miješanje. Kad je smjesa glatka, dodajte bijelo vino i grančicu ružmarina, a zatim lagano kuhajte uz često miješanje 5-6 minuta. Izvadite ružmarin iz umaka, pa umiješajte prehrambeni kvasac, ako ga imate. Začinite po ukusu solju i crnim paprom.
Svaki poriluk razrežite uzdužno na pola i žlicom izdubite meko meso u sredini. Grubo nasjeckajte pa ubacite u umak. Dodajte ocijeđeni grah, promiješajte da se sjedini, a zatim cijeli pleh stavite u pećnicu i pecite 15-20 minuta.
Poslužite s hrskavim kruhom.