StoryEditorOCM
Županija'Budimo im potpora'

Zvuči nevjerojatno - broj nezaposlenih s administrativnog područja grada smanjio se za trećinu: Posao dobilo više od 50 Skradinjana

Piše Katarina Rudan
6. veljače 2018. - 12:15

Zahvaljujući javnim radovima i zapošljavanju žena kroz nacionalni program pod nazivom "Zaželi", broj nezaposlenih osoba s administrativnog područja grada Skradina smanjio se za trećinu.

Naravno, onih koji su u evidenciji Zavoda za zapošljavanje. U partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, 43 dugotrajno nezaposlene osobe zaposlene su na šest mjeseci kroz program javnih radova, koji u praksi vodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Skradin.

- Ljudi već mjesec i pol dana vrijedno rade na terenu, i to prije svega na uređenju protupožarnih putova, jer smo svjedoci da je to
veliki problem, u što smo se – nažalost – uvjerili prošle godine kod svih požara koji su harali Dalmacijom. Prohodni i čisti poljski i šumski putovi imaju višestruku korist. Oni su u pravilu i putovi koji vode do poljoprivrednih površina, pa će stanovnicima omogućiti lakšu dostupnost. Naravno, cilj je da se kroz te aktivnosti smanji rizik od požara, kaže gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković.

Kako bi zaposlili što više Skradinjana, te im omogućili da imaju kakva-takva primanja, pa makar i na određeno vrijeme, a ujedno pridonijeli razvoju zajednice, Grad Skradin je prošle godine na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog osiguranja prijavio i projekt "Budimo im potpora". Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda koji su pripali Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. godine za "učinkovitost ljudskih potencijala", a dodjeljuju se u stopostotnom iznosu. Podsjetimo, za sada su "prošla" takva četiri projekta na području Šibensko-kninske županije, ukupne vrijednosti 6,4 milijuna kuna.
Osim Skradina, provodit će se u gradovima Kninu i Drnišu te općini Tribunj, a na čekanju su općine Ružić i Unešić.


Za žene iznad 50 godina


- Kroz naš projekt radnog naziva "Budimo im potpora" iskazali smo potrebu za zapošljavanjem osam žena te voditelja projekta i koordinatora koji će skrbiti o 40 starijih i nemoćnih osoba. Ugovor s Ministarstvom potpisali smo 1. prosinca prošle godine u Osijeku i trenutno provodimo postupak zapošljavanje voditelja projekta i koordinatora. Nadamo se da će se projekt, onako kako je zamišljen, početi realizirati s prvim danima proljeća. Poznato je da je naše područje depopulacijsko, kao što su i cijela Zagora te druga ruralna područja Hrvatske, s visokim postotkom starijeg stanovništva kojemu je potrebna pomoć. Žene će im, kako i sam radni naziv projekta kaže, u svakom smislu biti podrška. Kako u fizičkom, tako i u psihološkom, jer tim ljudima ponekad je potrebna samo topla riječ, razgovor. Najgore je kad su prepušteni sami sebi - govori Brajković.

Projekt će se provoditi 30 mjeseci, a Brajković se iskreno nada i duže. Vjeruje da će se u međuvremenu otvoriti novi natječaji i nastaviti povlačiti sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a možda zaposliti i više žena.
- Do 40 korisnika došli smo obilazeći teren, ali se uvijek dogodi da nekoga izostavite. Dobro je što nam pozornost na to skrenu rodbina ili susjedi. Nažalost, sve je više staračkih obitelji, sve je više starih osoba koje žive same i potreba za pružanjem pomoći je sve više - govori gradonačelnik.

S obzirom na to da je preporuka mjerodavnog ministarstva zapošljavanje žena starijih od 50 godina koje na tržištu rada teško pronalaze posao, da imaju završenu najviše srednju stručnu spremu, upitali smo ima li na skradinskom području takvih žena, na što je Brajković odgovorio da upita ima svakodnevno i siguran je da problema neće biti.

- Moram napomenuti da smo mi, u suradnji s kninskom Udrugom "ZvoniMir", tijekom prošle godine provodili sličan projekt kojim je bilo obuhvaćeno 20 domaćinstava, a zapošljavao je šest žena, gerontodomaćica. Kroz program "Zaželi" i naš projekt "Budimo im podrška" samo nastavljamo tu dobru praksu, jer potreba – nažalost – ima, zaključio je Brajković.

18. travanj 2024 21:16