StoryEditorOCM

Zvonimirovi dani: Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi vraća se u 11. stoljeće

5. lipnja 2019. - 14:21

Festival XII. Zvonimirovi dani održat će se od 6. do 8. lipnja na kninskoj tvrđavi, priopćila je kninska udruga Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira.

Druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi - Kninska tvrđava - vraća se u te dane u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira.

U programu će sudjelovati viteške skupine i kaskaderi odjeveni u replike povijesnih viteških odora. Kninskom tvrđavom koračat će i kraljevski vojnici te posjetiteljima oživjeti tadašnji način života hrvatskog kraljevskog grada. 

Pripremljen je bogat program za sve generacije; srednjovjekovne igre, glazba i ples, veliki srednjovjekovni sajam, radionice za djecu, atraktivni viteški i strjeličarski turniri te jedinstveni i svečani prizor dolaska hrvatskog kralja na Tvrđavu kao poseban doživljaj za sve posjetitelje, ističe se u priopćenju.

Ova kulturno-povijesna manifestacija ima tradiciju od 2008. a organizatori su grad Knin, Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira i muzej u Kninu. 

Kao i svake godine sudjeluju Vitezovi kralja Zvonimira, viteške skupine iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.
XII. Zvonimirovi dani počinju 6. lipnja u 18 sati srednjovjekovnom zabavom za najmlađe "Mali Zvonimirov dan". 
 

Kninska tvrđava bit će "pod opsadom" dječjih viteških skupina iz Hrvatske, a posjetitelji će, uz srednjovjekovne zabavne igre, glazbu, ples i radionice, imati prilike uživati u nastupu Malih alkara kao i u Viteškom turniru za nagradu kralja Zvonimira. 

Na ulazu će posjetitelje dočekati Vitezovi kralja Zvonimira, a gosti mogu uživati u srednjovjekovnom parku s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, strjeličarstvom i viteškim taborom. 

Na raspolaganju su i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a moći će se ogrnuti i plaštom kralja i kraljice te s krunom na glavi, barem na trenutak, zavladati tvrđavom.

Preostala dva dana, 7. i 8. lipnja, posjetitelje očekuje srednjovjekovni spektakl, a osobito atraktivno, najavljeno je, bit će uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu. 
 

Na XII. Zvonimirovim danima bit će prikazana i opera Nikola Šubić Zrinski, u izvedbi Hrvatskoga komornog zbora i solista, i s njom će se zaključiti ovogodišnji festival uz veličanstveni vatromet, u subotu, 8. lipnja.

19. travanj 2024 03:26