StoryEditorOCM
ŽupanijaTIŠNJANI LJUTI NA SVEĆENIKA

Župniče, nisi Bog: don Lazar uređuje Gospino svetište bez ikakve dozvole 

5. studenog 2019. - 09:05

U tišnjanskom svetištu Gospe od Karavaja, koja se ovdje štuje od 17. stoljeća, nedavno su započeli radovi na uređenju dvorišta i okoliša, ali bez konzultiranja konzervatora i bez ikakvih dozvola.

A kako je riječ o kulturnom dobru u kojem se čuva slika Gospina ukazanja naslikana u drvu, dimenzija 1,70 za 1,37 metara, stara oko 350 godina, a koju je u Tisno donijela talijanska obitelj Gelpi, svetište je u posebnom režimu konzervatorske zaštite kao spomenik kulture. U Italiji se Gospa od Karavaja slavi od 1432. godine kada se, po predanju, 26. svibnja, u mjestu Caravaggio u blizini Bergama, ukazala bogobojaznoj ženi Ivanici, što je uprizoreno i na čuvenoj slici koja se čuva u tišnjanskom svetištu. Svake godine, na dan ukazanja, 26. svibnja, u Tisno hodočaste tisuće vjernika povodom blagdana Gospe od Karavaja.
Radovi u svetištu uznemirili su mještane Tisna koji su nas obavijestili o tome, vjerujući da je javnost jedina u stanju zaustaviti nedozvoljene intervencije na ovom, kako kažu, svetome mjestu.

Jeftino popločavanje

Tvrde kako je riječ o samovolji tamošnjeg župnika don Lazara Čibarića koji je, i ne pitajući nikog ništa, prije par godina posjekao i stoljetne borove, navodno su ga asocirali na komunistička vremena, a sada, opet samovoljno, krenuo obnavljati i dvorište svetišta. Naumio je, kazali su nam, popločati prilaz svetištu najjeftinijim benkovačkim kamenim pločama, bez projekta, bez ishodovanih dozvola, samoinicijativno.
- Raskopao je i devastirao cijelo dvorište - uvjeravali su nas Tišnjani - i nevjerojatnom samovoljom, kao da je sam Bog, uništava našu kulturnu baštinu. Nije angažirao projektante, jer, govori se u selu, skupo mu je plaćati projekt.
Što to uistinu radi don Lazar Čibarić pokušali smo doznati iz “prve ruke”.

In memoriam borovima

Nazvali smo župnika, ali o radovima nije htio govoriti.
- Bolje je pričekati dok to ne raščistimo. Ne bih išao u javnost s time dok sve ne bude jasno - kazao nam je don Lazar, očekujući izlazak konzervatora na teren. Razgovarao je, kaže, s ljudima iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i ne bi on sada ništa prejudicirao dok se ne dogovore.

Ni riječi više nismo uspjeli iscijediti iz “zakopčanog” župnika, koji je, inače, poznat po tome da je vrlo pragmatičan čovjek. Naime, kada je prije nekoliko godina don Lazar posjekao pedesetak stoljetnih borova uz crkvu, teren je posuo šljunkom i dao ga u najam komunalnom poduzeću “Ježinac” za parking. Iako zemljište na kojemu su borovi bili nije crkveno vlasništvo, pa su neki od vlasnika i susjeda zaprijetili kaznenom prijavom župniku. Povodom toga ekocida, koji je mještane, čini se, najviše pogodio, bivši je ravnatelj NP Kornati, mještanin Rajko Ćuzela Papata, napisao čak “in memoriam” posječenim stoljetnim borovima crkve Svetog Duha u Tisnom. Papata je tada u izjavi jednom lokalnom šibenskom portalu rekao kako smatra morbidnim što su se tamo umjesto borova zasadile masline koje imaju jestive plodove, a crpe hranu iz zemlje gdje je groblje...

Nije puno napravio

Zbog radova u svetištu obratili smo se i Biskupskom ordinarijatu, želeći saznati jesu li informirani o postupanju župnika u Tisnu, je li se s njima konzultirao i ako nije, hoće li za svoje samovoljno postupanje snositi kakve konzekvencije. No, iz Biskupije - ni riječi! Nisu se udostojili čak ni odgovoriti negativno na naše upite, naprosto su nam uskratili bilo kakvu korespondenciju zbog našeg dosadašnjeg kritičkog pisanja o Crkvi (!?). Voditelj njihova Ureda za odnose s javnošću Ivo Kronja, na naše pitanje što je s odgovorima i hoćemo li ih dobiti, samo nam je kratko rekao: “Nema odgovora.”

Naposljetku, odgovore smo tražili od Konzervatorskog odjela u Šibeniku i obratili se ravnateljici Angeli Bujas, koja nas je uputila na Ministarstvo kulture. A od glasnogovornice Ministarstva Marije Šiško Omrčen doznajemo da su dobili pisano izvješće šibenskih konzervatora o zatečenom stanju u svetištu. Stanje je, srećom, takvo da nije izveden veliki obuhvat radova, pa se i ono što je postavljeno dade lako ukloniti. Radovi su zaustavljeni, a dosad je napravljena samo dvorišna bordura od benkovačkog kamena koji je naručen i za cijelo dvorište i stoji uz crkvu. Dvorište, srećom, nije popločano, tek je napravljena betonska podloga. Župniku je, kako smo informirani, jasno rečeno da se benkovački kamen ne smije postavljati, a ono što je nabavio može prodati ili za što drugo iskoristiti, no to nije problem konzervatora, nego don Lazara Čibarića...

Nastavak radova bit će u skladu s projektom popločenja dvorišta, oko 800 metara četvornih površine, koji će, prema izboru župe, raditi ing. Milivoj Miletić iz tvrtke “Dom consulting” d.o.o. Naputak je da se vegetacija sačuva i napravi umjereno podno osvjetljenje. Župnik se, kažu, žali da mu je projekt skup, pa je upućen na suradnju s Općinom Tisno, kao što to vrlo uspješno rade župnici u Betini i Murteru. Projekt će se, prema uputama konzervatora, raditi fazno i župnik ga se mora pridržavati. Konzervatori nisu odredili zabranu radova samo zato što je dosad relativno malo toga napravljeno i dade se popraviti. Župnik je stavljen pod kontrolu i pratit će se, stoji u izvješću konzervatora, daljnji tijek radova. Ako se župnik ne bude držao projekta, slijedi zabrana radova, o čemu će se odmah izvijestiti Ministarstvo. A budući da župnik računa na financijsku pomoć Ministarstva u obnovi krova i zvonika crkve Svetog Duha u Tisnom, zasigurno mu negativna izvješća o radovima u svetištu ne bi bila na korist. 

25. travanj 2024 16:41