StoryEditorOCM
ŽupanijaPomoć Fonda za zaštitu okoliša

Županijskoj Javnoj ustanovi Priroda za projekt turističke valorizacije kanala sv. Ante dva milijuna kuna

Piše šibenski.hr
8. svibnja 2021. - 11:43
Siniša Kukić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije i župan Goran Pauk.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje EU projekta „Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ odobrio je županijskoj Javnoj ustanovi Priroda sredstva u iznosu od 1.999.900 kuna u 2021. proračunskoj godini, odnosno 24 posto za Fond procijenjenih i opravdanih troškova projekta koji iznose preko 8 milijuna kuna. Inače, ukupna vrijednost cijelog Projekta procijenjena je na preko 26 milijuna kuna. Tim je povodom u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji boravio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić sa suradnicima. Ugovor o dodjeli sredstava potpisan je u uvali Minerska gdje je održana i konferencija za medije na kojoj su, osim direktora Fonda, sudjelovali župan Goran Pauk i ravnateljica JU Priroda ŠKŽ Anita Babačić Ajduk.

- Na valorizaciji ovog, za cijelu županiju iznimno vrijednog područja, radi se još od 2013. godine, kada su kroz projekt „Turistička valorizacija kanala sv. Ante“ financiran EU sredstvima, izgrađeni šetnica i drveni most koji je u međuvremenu postao jedna od znamenitosti Šibenika. Postavljena je signalizacija i sprave za vježbanje, a uređeno je dječje igralište i plaža. Nekadašnja zapuštena vojarna postala je jedno od omiljenih šibenskih izletišta. Godišnje bilježimo preko sto tisuća posjeta ovom lokalitetu. Sam projekt bio je među najuspješnijim lokalnim EU projektima u RH u razdoblju 2012.-2014. - kazao je župan Goran Pauk.
U međuvremenu, proveden je i projekt „Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante“. Ovim projektom izrađena je sva dokumentacija i stvoreni svi preduvjeti za dobivanje novca za potpunu i konačnu obnovu tvrđave, kao neizostavnog dijela ovog izuzetnog krajobraza i svjetske kulturne baštine.
Iznimnim zalaganjem i zajedničkim radom cjelokupni prostor je do danas dobio jasno definiranu strukturu upravljanja i zaštite koje su jamstvo dugoročno održivog razvoja ovog lokaliteta te njegovog značaja na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

Posjetiteljski centar

- U proteklom razdoblju aktivno smo radili na pronalaženju dodatnih izvora financiranja projekta druge faze turističke valorizacije Kanala svetog Ante, kako bi se rasteretio proračun Županije, dok su se sve ostale aktivnosti vezane za projekte EU obavljale nesmetano. Stoga nam je ova pomoć u vidu sufinanciranja našeg projekta od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od iznimne važnosti - istaknuo je župan Goran Pauk zahvalivši predstavnicima Fonda na suradnji i odobrenim sredstvima.
- Cilj projekta je očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta te unaprjeđenje turističkog i gospodarskog potencijala značajnog krajobraza Kanal-Luka i ekološke mreže Natura 2000 ušće Krke kroz uređenje, opremanje i kreiranje sadržaja posjetiteljskog centra u uvali Minerska, kako bi se doprinijelo održivom društvenom i gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Projekt Posjetiteljskog centra, vrijedan preko 26 milijuna kuna pretvorit će uvalu Minerska u glavni receptivni punkt s pratećim sadržajima, sanitarijama i caffe barom te Posjetiteljskim centrom sv. Ante s poučno-edukacijskim i interpretacijskim sadržajima koji za cilj imaju prezentiranje čitave prirodne i kulturne baštine ovog područja - istaknula je ravnateljica JU Priroda Anita Babačić Ajduk.
Direktor Fonda Siniša Kukić kazao je kako Fond s veseljem podržava i sufinancira ovakav projekt jer je do sada sufinancirao projekte koji se tiču zaštite okoliša, ali ne i one usmjerene edukaciji i interpretaciji prirodne baštine.

Završetak projekta kraj godine

Nositelj projekta “Turistička valorizacija kanala sv. Ante u Šibeniku – 2. faza“ je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije je, a partneri na projektu su Šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije. Predviđeno trajanje projekta je 59 mjeseci, a predviđeni završetak projekta je 31.prosinca 2021. godine.

02. listopad 2023 18:59