StoryEditor
ŽupanijaLani niti kune za elementarnu nepogodu

Župan Pauk obišao vinograde koje je uništio mraz i dijelio savjete poljoprivrednicima: Kad ozbiljno ulažete najbolje se osigurati!

Piše Šibenski.hr
3. svibnja 2017. - 19:21

Župan Goran Pauk danas je obišao vinograde u Petrovom polju na kojima je nastala velika šteta prouzročena mrazom i niskim temperaturama. Župan je obišao vinograde u pratnji gradonačelnika Drniša Josipa Begonje, rukovoditelja Podružnice savjetodavne poljoprivredne službe u Drnišu Marija Tomića i samih vlasnika navedenih vinograda.

„Kod ozbiljnog ulaganja treba promišljati o adekvatnom osiguranju, bilo preko osiguravajućih kuća ili se rukovoditi strukom gdje i što saditi.“, kazao je župan Goran Pauk koji je podsjetio da je prije godinu dana na isti dan mraz prouzročio štete na poljoprivrednim kulturama na području naše županije. Prošle godine država je osigurala 20 milijuna kuna za elementarnu nepogodu od mraza. Naša županija nije dobila ništa, jer je isplata išla za poljoprivredne kulture gdje je šteta bila veća od 90 posto.

Šibensko-kninska županija donošenjem Programa potpora poljoprivredi na području županije 2016-2020. omogućila je poljoprivrednicima sufinanciranje premije osiguranja od mogućih šteta u slučaju elementarne nepogode i to 25 posto iznosa uplaćene premije za tekuću godinu, a najviše do 10 tisuća kuna.

Prije nismo imali kasnih proljetnih mrazova, a kasnim se smatra mraz nakon 15. travnja u priobalnom dijelu i u kontinentalnom nakon 15. svibnja. Prema riječima Marija Tomića, rukovoditelja savjetodavne poljoprivredne službe u Drnišu temperatura u Petrovom polju koncem travnja spustila se na -3.8 °C.

Podsjetimo, zbog štete koju je na poljoprivrednim kulturama prouzrokovao mraz i niske temperature u razdoblju od 20. do 23. travnja župan je u utorak proglasio elementarnu nepogodu za područje gradova Drniša, Knina, Skradina i Vodica te općina Biskupija, Ervenik, Kijevo, Kistanje, Promina, Ružić, Unešić i Tribunj.

Nakon Odluke o proglašenju elementarne nepogode, općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dužna su u roku od osam dana izraditi izvješće s procjenom ukupne štete te ga dostaviti Županijskom povjerenstvu koje će zatim zbrojene podatke dostaviti Državnom povjerenstvu. Također, dužni su procijenjene poljoprivredne štete unijeti u Registar šteta u poljoprivredi.

item - id = 483903
related id = 0 -> 1133211
related id = 1 -> 1108379
03. prosinac 2021 08:39