StoryEditorOCM
Županijakontranapad

Župan Marko Jelić o novim optužbama Stipe Petrine: Pozadina sukoba su upitno izdane dozvole za privatne objekte, zbog toga je pokrenuta i istraga!

Piše Davorka Blažević
18. ožujka 2022. - 11:17

Na inicijativu Stipe Petrine, predsjednika Šibensko-kninske Županijske skupštine, o pokretanju inicijative za opoziv župana Marka Jelića zbog navodnog nezakonitog i neustavnog obavljanja posla na štetu žitelja županije, zatražili smo Jelićevo očitovanje.

Doduše, Petrina Skupštini predlaže Zaključak o potrebi podnošenja prijedloga Odluke o raspisivanju referenduma o opozivu župana i zamjenika župana, a ne već i sam prijedlog Odluke. Ali, u suštini nema razlike jer Petrina očigledno smatra kako je vrijeme da vijećnici glasaju u opozivu župana. Razloge za svoj prijedlog elaborirao je na nekoliko desetaka stranica, o čemu smo pisali, pa je red i da čujemo što na to kaže prozvani župan.

- To je igrokaz, ništa više - reći će Marko Jelić.

Na konkretne optužbe Petrine za nezakonito djelovanje, bilo da je riječ o postupanju u županijskoj upravi, u Cestama Šibenik, Zavodu za hitnu medicinu itd., Jelić pomalo rezignirano veli:

- A što ću vam reći nego da su to ne neistine, nego su laži. Jer neistine su kad čovjek ne zna što govori, pa kaže nešto što nije istina, ali on ovdje točno zna da su sve to laži. Vidjeli ste što sve navodi u obrazloženju. Kad dođe do toga, imam 50 svjedoka da je sve što je on tamo naveo sam iskonstruirao. Moja briga kao župana su Ceste Šibenik. Ja sam nekad kao gradonačelnik Knina bio Skupština u Upravitelju Knin, a sad je to zamjenica gradonačelnika Knina, Kristina Perić, i oni će posvjedočiti, kao i direktor, da sam im sugerirao da pričekaju promjenu uprave Cesta i da ne idu u tom smjeru (nabavke opreme i doregistracije Upravitelja za poslove održavanja puteva), upravo da se ne radi konkurencija između dvije tvrtke u javnom vlasništvu. Osim toga što bih ja imao iz toga, kakvu to osobnu korist o kojoj Petrina govori? Kakvu bi to ja korist imao od poduzeća koje je sto posto u gradskom vlasništvu?

image

Stipe Petrina i Marko Jelić na Županijskoj skupštini

Nikša Stipaničev/Cropix

Implicira li Petrina eventualnu dobit od poslova koje bi Upravitelj imao, pitamo župana.

- On može implicirati što god hoće, to je i inače njegov modus operandi, da neselektivno iznosi neargumentirane stavove. Pa nije ovo prvi put da se susrećemo s time. Najbolji vam je primjer bila Zajednica sportova, digao je to na neku razinu javne hajke, a u biti je to bila stvar osobnog animoziteta prema određenim osobama u Zajednici, pa je vjerojatno smatrao da sad s pozicije koju ima može riješiti "stare dugove", što da vam tu kažem… Gradska tvrtka poput Upravitelja nema niti realne zakonske osnove niti partikularnih interesa da dijeli dobit s bilo kim, ove izjave bi bile smiješne da nisu krajnje besmislene- kaže Jelić.

S Petrinom se nije čuo otkako je njegova inicijativa za opoziv izašla na svjetlo dana, a i ne pada mu na pamet, kako istiće.

- Što bi ja njemu mogao reći da on bude razuman, što? S druge strane, što se tiče Zavoda za hitnu medicinu napao je glavnu sestru, koju inače svi zaposlenici hvale kao iznimnu organizatoricu i vrijednu osobu, a koja je nakon umirovljenja zaposlena na pola radnog vremena. Gospođu sam jednom do sada susreo, a do prije par mjeseci nisam uopće znao da je ona majka vijećnika Gorana Šimića. Očito je on to znao, a ja nisam. Ali i da sam znao, to zasigurno ne bi na nikakav način pogodovalo niti glavnoj sestri ili bilo kome drugom, još ističem da ja ne odlučujem o zapošljavanjima u javnim ustanovama, niti se miješam Upravnim vijećima i ravnateljima u redoviti rad- tvrdi Jelić.

Na optužbe da je neovlašteno sudjelovao u radu Nadzornog odbora Cesta Šibenik i da je utjecao na članove NO i njihov izbora ravnatelja tvrtke, župan napominje kako i dijete u prvom razredu Ekonomske škole zna "ja sam Skupština te sukladno Zakonu imenujem Nadzorni odbor i ne mogu na ničemu biti neovlašteno. Također, kad već pričamo o tim konstrukcijama Stipe Petrine, nazočio sam na 6. online sjednici NO jer me je predsjednik NO pozvao da se obratim i da saslušam točke koje su bile na toj sjednici, a na njoj se nije odlučivalo ni o kakvim kandidatima za direktora. Nevjerojatna je upornost iznošenja neistina i laganja, iako mu je dostavljena relevantna informacija o svemu", konstatira Jelić.

Komentirajući tezu Stipe Petrine da je Upravni odjel za prostorno uređenje i dalje leglo nepotizma i korupcije i da se nakon odlaska bivše pročelnice Semire Škugor nije ništa promijenilo, župan će, pomalo ironično kazati kako Petrina to sigurno najbolje zna "jer poznato vam je da je u tijeku istraga u vezi s tim kako je došlo do ishodovanja građevinskih dozvola na nekim njegovim nekretninama, a to mu je izdao upravo taj odjel prije 7-8 godina, i ne znam zašto sad tu ženu napada, a s njom je jako dobro komunicirao oko građevinskih dozvola. S druge strane, ako smo riješili 600 predmeta više nego što smo ih zaprimili, to govori da ipak nije isto kao prije".

Može li koalicija na ovaj način nastaviti dalje i kako, pitali smo također Marka Jelića, aludirajući na učestale sukobe, prozivke, optužbe iz "unutarnjih redova" vladajuće većine u županiji.

- Ne znam što bi vam rekao. Dobro znadete da svaka medalja ima dvije strane, bilo kakav odnos između dvije ili više strana zahtijeva puno kompromisa, razumijevanja, razgovora, a najvažniji je upravo kompromis utemeljen na argumentima. Vidjeli ste koliko sam puta pokušavao pomirljivo, bez ikakvog optuživanja u javnom diskursu, ali kad vam netko napiše toliko laži, nešto ipak morate odgovoriti- veli Jelić i dodaje: - A čitava pozadina su upitno ishodovane dozvole za privatne objekte o čemu se trenutno i vodi istraga od istražnih tijela, i zato je došlo do ovoga, i što da ja sad tu kažem. Nisam mogao podržavati nikakve gradnje zidova na javnim cestama, da bi se provodila osobna osveta, ja to neću raditi. Isto tako, bilo kakve nelegalnosti u stjecanju, a radi se o tome da je građevinska dozvola postala vlasništvo godinu nakon pravomoćnosti, no postoji mogućnost da ista u kaznenom postupku, ako do njega dođe, bude oduzeta radi stjecanja bez osnove i u tome je cijela pozadina ovih napada. Ali ja popustiti u ničemu što je nezakonito neću!- poručuje.

Smatra također da je pritisak na Upravni odjel za prostorno uređenje "zato jer oni odlučuju i o žalbama koje su vezane uz komunalne doprinose i naknade koje određene jedinice lokalne samouprave, pogodite koje, ne provode kako treba, na štetu svojih sugrađana i poduzetnika te Odjel dostavlja svu potrebnu i zatraženu dokumentaciju istražiteljima po njihovu zahtjevu. To je ispravno i sukladno propisima, a tako ćemo i raditi dok sam ja na ovoj dužnosti, bez obzira na sve pritiske".

Na pitanje kako su Petrina i on od partnerstva i suradnje, gotovo prijateljstva, u predizbornoj kampanji koju su uspješno okončali pobjedom na izborima, došli do odnosa obilježenih permanentnim sukobom i neslaganjem, kao da su dva potpuno suprotstavljena svijeta, Jelić odgovara protupitanjem:

- Jeste li vi ikoga ikada sreli s kime je taj njegov odnos ravnopravan i ok? Nađite mi bilo koga u političkom ili osobnom okruženju s kojim funkcionira na ispravan način, na osnovama razumijevanja i argumentiranja.

image

Marko Jelić: To što priča Pettrina su laži

Nikša Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 20:42