StoryEditorOCM
ŽupanijaZa razvoj lovstva 200.000 kuna

Župan Jelić upozorio lovce da budu oprezni naročito u vrijeme poljoprivrednih radova i da poštuju privatno vlasništvo

Piše Šibenski.hr
28. prosinca 2022. - 15:47

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić s 11 lovoovlaštenika potpisao je danas ugovore o financijskoj potpori projektima u području razvoja lovstva, u ukupnom iznosu od 199.437 kuna. Potpisivanju ugovora nazočila je pročelnica nadležnog Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, poljoprivredu, ruralni razvoj i EU fondove Marlena Floigl te Radmila Perić, viša savjetnica za lovstvo i ruralni razvoj.

Sufinanciranje projekata iz područja razvoja lovstva temelji se na županijskom Programu razvoja lovstva kojemu je cilj razvoj lovnog gospodarstva, a sredstva su namijenjena provedbi aktivnosti razvoja i unaprjeđenja lovstva, promidžbe i informiranja iz područja lovstva te mjera za sprječavanje šteta od divljači.

- Kao davatelj lovozakupa Županija prati, usmjerava i podupire rad lovoovlaštenika te smo zainteresirani ne samo za razvoj lovstva nego i za opstojnost udruženja lovaca i značaj koji lovačka društva ostvaruju na gospodarskom, društvenom i ekološkom planu. Očekujem kako će se i u narednom periodu nastaviti dobro gospodarenje lovištima i suradnja s domicilnim stanovništvom. Osim toga očekujem i veću angažiranost, poduzetnost i inventivnost u osmišljavanju projekata koji će ovu djelatnost unaprijediti i doprinijeti gospodarskom razvoju ruralnih prostora naše županije- istaknuo je župan te pozvao lovce da iskažu svoje ideje i potrebe naglasivši kako im Županija, o okviru svojih mogućnosti stoji na raspolaganju kako za stručnu tako i za financijsku potporu.

- Zbog stavljanja u funkciju mreže biciklističkih staza na području naše županije i pojačane frekvencije korištenja zajedničkog prostora, Županija je sufinancirala izradu 200 komada obavijesnih tabli „Lov u tijeku“ kojima je cilj informiranje i razgraničenje među korisnicima; biciklistima, izletnicima i svima koji se kreću u lovištima, prije svega radi njihove sigurnosti, te radi funkcioniranja svih aktivnosti koje se odvijaju u prostoru- istaknuo je župan te pozvao lovce da za vrijeme sezone poljoprivrednih radova budu posebno oprezni i nadasve poštuju privatno vlasništvo.

Također, župan je podsjetio i na obvezu provođenja mjera prevencije afričke svinjske kuge i provedbu Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači, kao i na poštivanje mjera za sprječavanje šteta od divljači koje su lovoovlaštenici dužni provoditi, a koje sadrže i obvezu provođenja biosigurnosnih mjera.

U Šibensko-kninskoj županiji ustanovljeno je 26 zajedničkih otvorenih lovišta kojima gospodari 21 lovoovlaštenik, a na području naše županije nalazi se i devet državnih lovišta.

U lovačkom savezu Šibensko-kninske županije ukupno je oko 1900 registriranih lovaca organiziranih u lovačke udruge kao i jedno trgovačko društvo s 22 člana.

28. ožujak 2023 01:26