StoryEditorOCM
Županijažive od rada i truda

Zlatne ruke Marijane Podrug: druga pratilja u izboru za najuzorniju seosku ženu napravila vrhunsko maslinovo ulje

Piše Zdravko Pilić
13. travnja 2023. - 13:04

Prefiks ‘naj‘ rado se lijepi za OPG Podrug iz Piramatovaca. Tako je bilo i ovaj put, kada je njihovo ekstradjevičansko maslinovo ulje na netom održanom ‘Noćnjaku‘, u Tučepima, osvojilo Zlatnu medalju za kvalitetu.

Marijana, koju šira javnost pamti i po tituli druge pratilje Najuzornije seoske žene, i njezin suprug Denis, koji je u mirovini, uz podršku njihove dvoje djece – 22 – godišnje Sara, i 18-godišnjeg Dina, marljivo njeguju i obrađuju čak 1 800 stabala maslina u skradinskom zaleđu.

image


Marijana Podrug

Niksa Stipanicev/Cropix

Od kojih imaju svake godine nekoliko tisuća litara vrhunskog maslinovog ulja, i redovito sudjeluju na svim relevantnim natjecanjima. Okušali su se i u međunarodnoj konkurenciji, svoja su ulja slali i u Ne York, lani su tamo osvojili srebro, preklani zlato, za svoja ulja što ga proizvode od dvije tradicionalne sorte skradinskog zaleđa – oblice i krvavice.

‘Svoja ulja čuvamo u inoxu, i to sva, a zadnje u što smo investirali bilo je spajanje svih spremnika na argon. On čuva ulje od oksidacije, tako da je, kada se natoči, uvijek jednake i iste kavlitete kao prvi dan. Stručnjaci kažu da se tako može, nepromijenjenih svojstava, čuvati i do dvije godine‘ – kazala nam je Marijana, koja zajedno s obitelji živi od rada na OPG – u i truda na svojoj zemlji.

image

.
Marijana Podrug

Nikša Stipaničev/Cropix

Pored prodaje ulja, u ekološkoj proizvodnji, imaju i dvije male kušaonice, proizvode i kantarionovo ulje, macerate od smilja i lavande, a imaju i veliki vrt i voćnjak, iz kojeg proizvode i zimnicu i džemove za direktnu prodaju na imanju, ili tržište.

- Kad imaš kvalitetu, ljudi sami dolaze, ništa nije daleko i svi te lako nađu- poručili su iz OPG-a Podrug.

02. svibanj 2024 14:17