StoryEditorOCM
Županijaimaju i nove planove

Zlatna diploma za tvrdi ovčiji sir iz Nunića: na adresu sirane Stone stiglo vrijedno priznanje s Festivala hrvatskih tradicijskih sireva

Piše Zdravko Pilić
14. siječnja 2021. - 15:35

Na adresu sirane Stone stiglo je ovih dana novo, veliko priznanje – Zlatna diploma za njihov već svima dobro poznati tvrdi ovčji sir, zarađena u kategoriji tvrdih sireva na Šestom hrvatskom festivalu tradicijskih sireva, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Saveza malih sirara Republike Hrvatske 'SirCro'.

Njihov je tvrdi, ovčji sir iz ekološke proizvodnje zaradio 19,5 od 20 bodova, svega pola boda dijelilo ga je od šampionske kategorije, ali nema sumnje da će Blaićevi i do nje uskoro doći. Jer, sve što su dosad radili, počevši od fromiranja stada od 500-injak ovaca, i podizanja mini sirane u Nuniću, u općini Kistanje, i dosad se pokazalo kao pun pogodak.

Obitelj Blaić, mladi bračni par Danijela i Tomislav, dobitnici su posebnog priznanja Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2019. godinu, u kategoriji Poduzetnici u ruralnom turizmu. Oni godišnje proizvedu oko tri tone tvrdog sira, popularnog Šiata, koji se radi isključivo od sirovog, nepasteriziranog ovčijeg mlijeka.

'Drago nam je što je naš sir, u kategoriji tvrdih sireva, u konkurenciji 83 proizvoda malih sirana iz cijele Hrvatske, prepoznat i ocjenjen kao onaj koji zaslužuje Zlatnu diplomu. To je potvrda da trud i rad koji ulažemo, u vrhunsku sirovinu, i vrhunsku preradu, rezultirao istim takvim finalnim proizvodom' – kazala nam je Danijela Blaić.

Inače, sam festival održan je još u studenom prošle godine, ali kako su se zbog korone i epidemioloških uvjeta, svi rokovi otegli i rastegli, tako su i zaslužna priznanje sirarima, stigla na kućnu adresu poštom tek ovih dana. U svakom slučaju, svi se nadaju boljim danima, pa se tako i Blaićevi, nadaju da će doći do poboljšanja opće epidemiološke situcaije, povratka turizma i kretanja ljudi, pa shodno tome s početkom petog mjeseca planiraju u Nuniću otvoriti jednu malu kušaonu svojih sireva, ŠIAT-a ali i ovčije skute, čija će tada sezona biti u punom jeku, i trajati do lipnja i srpnja.

Tu će posjetitelji moći ne samo kušati i kupiti sir, nego se na istom mjestu i educirati i saznati sve o blagodatima sira i mliječnih proizvoda za naš probavni sustav. Naravno, ne treba posebno ni napominjati da svaka ovakva inicijativa, gastro – turistička i poduzetnička, u kamenom Nuniću – odakle su Blaićevi korijenom – i Kistanjama, dalmatinskom zaleđu, vrijedi barem triput više nego da je pokrenuta u Vodicama, ili turističkom Murteru.

25. travanj 2024 15:55