StoryEditorOCM
ŽupanijaTEŠKO BOLESTAN, BEZ POSLA I NOVCA

Životnoj drami Ante Ledenka, ljevača bivšega 'TLM Aluminiuma' ne nazire se kraj; Nedavno su mu uskraćene i terapije za liječenje od Crohnove bolesti: Trpim jake bolove, smilujte se, dajte mi lijek

Piše Ante Talijaš
29. ožujka 2019. - 12:46

Kad čovjeka uhvati bolest, kad krene zlo i naopako u životu, onda njegovim nevoljama i nedaćama nema kraja. A Antu Ledenka iz Vukšića kod Benkovca život nije mazio od rane mladosti. Danas ovaj 32-godišnjak, teško bolestan i bez zaposlenja, preživljava od mizerne socijalne pomoći i skromne majčine mirovine od 1500 kuna.

Ledenko je od svoje 19. godine kruh zarađivao radeći kao ljevač u "TLM Aluminiumu" (Valjaonici), a tri godine kasnije, točnije 2009., obolio je od teškog oblika Crohnove bolesti i celijakije. Prema je tada zbog bolesti tražio lakše radno mjesto, Uprava TLM-a ga je odbila, te je nastavio raditi na poslovima ljevača.

Odumiru mu i pluća

Zbog stalnog dodira s otrovnim kemikalijama i tvarima te izloženosti alergenima staklene vune i azbestnih ploča, Ledenku je 2014. godine dijagnosticirana i fibroza pluća ili odumiranje plućnog tkiva. Radi se o trajnoj i neizlječivoj bolesti, a jedino rješenje je transplantacija pluća. U međuvremenu, zbog jakih lijekova koje je pio, dobio je i srčanu miokardiopatiju.

 

 

S obzirom na svu njegovu liječničku dokumentaciju i potvrde HZZO-a o fibrozi pluća kao profesionalnom oboljenju, zakonska obveza TLM-a je bila da se Ledenku unutar tvrtke iznađe lakše radno mjesto u uredu. Međutim, zakon nije ispoštovan, "TLM Aluminium" je otišao u stečaj, a Ante se našao na ulici bez ikakvih primanja. Nakon što je slovenski IMPOL kupio TLM, završivši u međuvremenu školu za računalnog operatera, tražio je Ante od novog vlasnika da mu se osigura radno mjesto u uredu, sukladno njegovu profesionalnom oboljenju.

Međutim, i Slovenci su se oglušili o njegove vapaje, uz obrazloženje da njima trebaju zdravi, a ne bolesni radnici. Da njihova novoosnovana tvrtka Impol TLM nije pravni sljednik "šibenskog aluminijaša" te da nemaju nikakvih obveza prema njemu.

 

 


I dok Ledenkova pravna borba za njegova radnička prava i pravdu i dalje traje, nedavno je uslijedio novi šok. Naime, Klinička bolnički centar "Zagreb" na Rebru uskratio mu je daljnje terapije kojima se liječio od Crohnove bolesti.

Za bolnicu skupo!?

- U KBC-u na Rebru tri posljednje godine primao sam jednom mjesečno infuziju, a radilo se o biološkoj humiri. Kako zbog pojave viška antitijela ta vrsta infuzije više nije bila djelotvorna, ona mi je početkom ove godine ukinuta. Liječenje sa trebalo nastaviti drugom terapijom, odnosno trebao sam početi primati biološku stelaru. Međutim, ta terapija mi je uskraćena. Rečeno mi je da stelara spada u posebno skupe lijekove, da jedna mjesečna doza košta 24 tisuće kuna, a kako su stalno u financijskom gubicima, da mi potrebnu biološku stelaru ne mogu davati. Iz KBC-a su me potom uputili u šibensku Opću bolnicu, međutim, u njoj su mi rekli da mi terapiju može i mora davati jedino KBC Rebro. Nakon ponovnog kontakta s "Rebrom", iz Zagreba su me ponovno uputili na Šibenik. I tako sa mnom već dva mjeseca igraju ping-pong. U tri navrata sam o ovome svemu pisao Ministarstvu zdravstva i ministru Milana Kujundžiću, ali ni na jedno pismo nije mi još odgovoreno – ispričao nam je Ante Ledenko.

 

 

Dodaje kako mu se nakon obustave biološke terapije u KBC-u "Zagreb" zdravstveno stanje drastično pogoršalo jer uzima samo tablete koje mu ne pomažu.

- Imam stalno jake bolove i dvadeset puta dnevno imam proljev s krvavom stolicom. Nema dana da ne završim na Hitnoj pomoći u Šibeniku, na kojoj primim infuziju od otopina željeza i kalija. No, to je samo kratkotrajna pomoć jer čim dođem s Hitne kući, isti problemi se nastavljaju. Ne znam više što da radim. Nemam novaca ni za kruh, a kamoli da izdvojim 24 tisuće kuna za biološku terapiju na Rebru koja mi jedino može pomoći. Jednom mjesečno zbog fibroze pluća odlazim na terapiju u zagrebačku bolnicu Jordanovac. Zbog svih bolesti pijem 26 vrsta tableta i koristim bezglutensku prehranu, za što mi je mjesečno potrebno minimalno dvije tisuće kuna. Jedina moja primanja su 920 kuna socijalne pomoći, koje mi je nedavno odobrio Centar za socijalni rad u Benkovcu - govori o svojoj teškoj životnoj drami Ante Ledenko.

Reagirala i Kolinda

On je, smatra, samo jedan od tužnih primjera u Hrvatskoj kako se postojeći sustav bezosjećajno i na surov način odnosi prema ljudima.

- Obolio sam u "TLM-u", a iz slovenskog "Impola" me ne žele vratiti na zamjensko radno mjesto, jer sam bolestan. Ne odgovaraju na moje upite i molbe. Krši se postojeći Zakon o radu i nanesena mi je velika materijalna šteta. Zdravstvena ustanova mi je, pak, sada uskratila jedini lijek koji mi može pomoći. Bolestan sam, u teškoj sam materijalnoj situaciji i na rubu gladi - kaže Ledenko, dodajući kako će za život i pravo na rad u TLM-u nastaviti svoju pravnu bitku.

- Krećem u radni spor s "Impol TLM-om" i protiv njih ću podignuti sudsku tužbu jer nisu ispunili zakonsku obvezu da mi pronađu zamjensko radno mjesto - najavljuje Ante Ledenko.

 

 

Za njega je, pak, ohrabrujuće da su se njegovim slučajem počele ipak baviti relevantne osobe s najviših razina u državi. Tako je pučka pravobraniteljica Lora Vidović pismeno izvijestila pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak da poduzme potrebne radnje oko Ledenkova povratka na posao, a temeljem Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Reagirali su i iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, i to pismenim dopisom odaslanim ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću. Iz Ureda predsjednice od ministra Pavića je zatraženo nadležno postupanje u Ledenkovu predmetu, a sukladno primjeni propisa u korist zaštite legitimnih prava i osobnog integriteta građana.


Ledenko je na kraju uputio riječi zahvale pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović koja se zauzela za njegov slučaj pa je zbog njezine inicijative kojom mu je preko Centra za socijalnu skrb u Benkovcu prije nepunih mjesec dana omogućeno primanje novčane naknade u iznosu od 920 kuna.


Svi ljudi dobre volje koji žele financijski pomoći Anti u prevladavanju njegove teške situacije mogu to učiniti novčanom uplatom na račun njegove majke Marije Ledenko, otvoren kod OTP banke. Broj IBAN-a je: 8224070003233268828

25. travanj 2024 08:55