StoryEditorOCM
ŽupanijaTuristički korona-barometar

Željana Šikić: Najbolje stojimo u nautici, a naši najvjerniji gosti i dalje su domaći i Nijemci

Piše Katarina Rudan
20. kolovoza 2020. - 21:12

S obzirom na to da su prve prognoze o turističkoj sezoni u vrijeme korone bile da možemo biti zadovoljni ako se ostvari 30 posto prošlogodišnjeg prometa, svaki postotak više donosi novi osmjeh na lica turističkih djelatnika, ma u kojem god segmentu djelatnosti turizma radili. Svakodnevno praćenje sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, postalo je gotovo jednako važno kao i praćenje podataka o novooboljelima od koronavirusa. Predsezone, kao što je poznato, nismo niti imali, a turisti su počeli stizati krajem lipnja, nakon otvaranja granica, da bi se srpanj pokazao izuzetno dobar. Tako je bilo i na području Šibensko-kninske županije, pa stoga ne čudi što je direktorica županijske Turističke zajednice, u ovim okolnostima, zadovoljna do sada postignutim rezultatima.

Gosti stižu automobilima

- S obzirom na prilike i očekivanja zaista moramo biti zadovoljni. Cijeli srpanj je u tom smislu polučio dobre rezultate. Ostvarili smo 174.430 dolazaka ili 57 posto te 1.434.938 noćenja ili 62 posto u odnosu na lanjski. Na godišnjoj razini, dakle od 1.siječnja do 31. srpnja, ostvareno je nešto više od 249.000 dolazaka što je 39 posto te 1,9 milijuna noćenja ili 57 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kako je naša županija, generalno gledajući, autodestinacija, znači da turisti koji dolaze iz europskih zemalja nisu vezani za avio prijevoz koji još uvijek ne funkcionira kao nekada, prije pandemije koronavirusa, oni koji su se odlučili doći na odmor na naše područje došli su vlastitim automobilima. U tim i takvim okolnostima to je bila naša prednost. Inače su, a to je odavno poznato, dolasku na odmor u destinacije na području naše županije skloni turisti iz zemalja u okruženju, kaže Šikić.
Oduvijek su nam, dodaje, vjerni gosti s njemačkog tržišta i upravo su Nijemci, uz domaće, godinama bili i ostali najbrojniji u ukupnoj strukturi gostiju. Na ljestvici „top pet“ stranih gostiju slijede ih Slovenci, Poljaci, Česi te Austrijanci. Najviše gostiju, a taj trend je nastavljen i u kolovozu, je u Vodicama, Rogoznici, Šibeniku, Primoštenu te na otoku Murteru. Usporedbe između destinacija nezahvalno je i zapravo nemoguće raditi, jer ne raspolažu svi s jednakim brojem smještajnih kapaciteta. No, značajan je podatak da je popunjenost kapaciteta na otoku Murteru dosegla skoro 80 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa.

Vile u zaleđu su "in"

- Realno, baš zbog znatno više smještajnih kapaciteta i broja ležaja, najveći broj noćenja ostvaruje se u Vodicama, Šibeniku, Rogoznici, Primoštenu i nekim drugim mjestima. Primjerice, Šibenik i Vodice su na oko 52 posto lanjskog prometa, dok su Murter-Kornati uistinu na visokih 76 posto, a Betina na 77 posto, govori Šikić.
Kad je riječ o popunjenosti smještajnih kapaciteta, na području Šibensko-kninske županije slika je ista kao i u ostatku turističkih destinacija na Jadranu.

- Dobru popunjenost bilježimo u nautici, obiteljskom smještaju i kampovima, dok hoteli bilježe znatno manji promet nego prošle godine i oni su trenutno na oko 35 posto popunjenosti. Najbolje stojimo u nautici gdje smo na godišnjoj razini na oko 90 posto, a u srpnju je zabilježeno čak dva posto više dolazaka i nešto malo više noćenja nego u istom mjesecu lani. U kampovima je u srpnju ostvareno čak 63 posto prometa, a jako dobra popunjenost je i u seljačkim domaćinstvima ili Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, gdje smo na 92 posto. Dobra je popunjenost i u objektima u domaćinstvu, takozvanom privatnom smještaju i ona je u srpnju iznosila oko 62 posto na razini županije. Ovi podaci govore o tomu da naši gosti biraju smještaj koji im omogućava da se u krugu svoje obitelji osjećaju sigurnima te da na neki način budu izolirano od drugih. I inače je zadnjih godina sve veća potražnja za odmorom na OPG-ovima, odnosno seljačkim domaćinstvima te u vilama za odmor u našem zaleđu, a ove godine taj oblik smještaja je posebno tražen. Naše vile u zaleđu su visokokvalitetne, s bazenima i u normalnim sezonama čak su bolje popunjene od vila iste kategorije u priobalnim mjestima, kaže direktorica županijske Turističke zajednice.

Manje novca, manje događanja

Da turisti u normalnim okolnostima, osim uživanja u suncu i moru, odmor na Jadranu, pa tako i u našoj županiji, žele provesti aktivno, obilaziti kulturno-povijesne i prirodne znamenitosti, ali se i dobro zabaviti, uživati u domaćim delicijama i bogatoj gastro ponudi, svima je više ili manje znano. Sve, osim bogatog kulturnog ljeta i u „novom normalnom“ mogu priuštiti. Naime, zbog specifične turističke sezone znatno su smanjeni prihodi u proračunima lokalnih, a time i županijske turističke zajednice, pa su brojni događaji koje financiraju ili sufinanciraju naprosto morali biti odgođeni ili „skinuti“ s programa ljetnih zbivanja. Istovremeno, sve što se događa trebalo bi se organizirati prema preporukama epidemiološke struke i pod nadzorom.
- Nažalost, to je naša stvarnost. Ali vjerujem da ćemo sve to nadoknaditi dogodine. Bit će i fešta, koncerata, ribarskih i drugih večeri, pjesme, plesa i druženja. Sad nam je prioritet „izvući“ što je moguće više od ove sezone, a pri tomu ne ugroziti zdravlje ljudi, na kraju će Šikić uvjerena da će i kolovoz biti jednako dobar kao i srpanj, u odnosu na prvotna očekivanja.

A podaci eVisitora za prvih 15 dana kolovoza, u koje nije uključen turistički promet u nautici, govore da je na području Šibensko-kninske županije ostvareno 117.336 dolazaka domaćih i stranih gostiju što je 68 posto u odnosu na prvu polovicu kolovoza prošle godine. U tom istom razdoblju ostvareno je 918.602 noćenja što je gotovo 72 post. Hoće li tako ostati do kraja kolovoza, ostaje da se vidi s obzirom na to da neke zemlje, poput Austrije i Slovenije, namjeravaju uvesti karantenu za svoje državljane po povratku s odmora u Hrvatskoj. No, kako se stanje iz dana u dan mijenja, sve su opcije otvorene. Dobra je vijest - za sada - što prema saznanjima županijske TZ-e otkazivanja smještaja zbog korone nema, ali i da su neznatni prekidi godišnjeg odmora i odlasci Austrijanaca i Slovenaca iz naše županije zbog najavljenih mjera njihovih vlada.

24. travanj 2024 22:20