StoryEditorOCM
ŽupanijaAPEL GRADOVA

Žele pomoći Baniji, a koče ih birokrati!? Načelnik Murtera: Neka nas država riješi papirologije da možemo ljudima početi graditi kuće!

Piše Dora Koretić/JL
10. siječnja 2021. - 13:55
Načelnik Murtera Toni Turčinov predložio je da Ministarstvo graditeljstva organizira sastanak s načelnicima i gradonačelnicima koji su najavili da će financirati gradnju na BanijiNikša Stipaničev/Cropix

Broj općina i gradova koji se javljaju da su stradalnicima u Petrinji spremni graditi kuće iz dana u dan sve je veći, a akciji se priključuju i arhitekti, projektanti i građevinari, spremni besplatno izraditi projekte kako bi gradnja domova za Baniju počela što prije.

Želimo li da se ta akcija doista što prije realizira, općinama hitno treba dati pravni okvir ili upute od države, možda Ministarstva graditeljstva, u kojima bi se razjasnile brojne dvojbe koje trenutačno koče inicijativu.

Između ostalog, potrebno je zajedničkim okvirom urediti kako će jedinice lokalne samouprave te projekte knjižiti u svojim proračunima, a valja pojasniti i to hoće li se za kuće, koje će se graditi u istim gabaritima kao i prethodne, moći ubrzati procedure izdavanja dozvola.

Načelnik općine Murter Toni Turčinov za Jutarnji list je rekao kako bi bilo dobro da Ministarstvo graditeljstva organizira sastanak s načelnicima i gradonačelnicima koji su najavili da će financirati gradnju na Baniji kako bi se mogli usuglasiti oko načina realizacije tog vrijednog projekta.

"Ionako nećemo moći graditi prije nego što prestane podrhtavanje tla pa bi bilo dobro razdoblje čekanja iskoristiti da riješimo papire i svu birokraciju potrebnu za početak obnove kuća. To bi bilo dobro, no osobno ne mislim čekati upute države ni Županije jer ako se tako postavimo, nikad nećemo početi s gradnjom. Procedura je važna, slažem se, no važnije je pomoći djeci koja se smrzavaju, koja su bez domova i spavaju po prikolicama. Dakle, prioritet je sagraditi kuće, a papirologijom neka se poslije bave država ili Županija", izjavio je Turčinov.

Njegova je Općina već na smještaj primila obitelj iz Petrinje kojoj planiraju graditi kuću, a Turčinov ističe da s akcijom treba početi što prije s obzirom na to da su interes i želja za pomoć jako veliki.

"Mi smo već pokrenuli razgovore s arhitektima, projektantima i statičarima, namjeravamo početi s radom čim se smiri trešnja i pozdravljamo inicijativu da se dotad iskoristi vrijeme te riješe birokratske dvojbe", rekao je načelnik Turčinov.

Osim njega, u akciju gradnje kuća uključili su se i drugi načelnici s područja Šibensko-kninske županije, točnije općine Tribunj, Tisno i Pirovac, a za prioritet su postavili obnavljanje kuća obitelji s malodobnom djecom.

Početne najave i želje bile su da se novi domovi za stradalnike s Banije izrade do početka svibnja, no u konačnici će se to morati uskladiti sa smirivanjem podrhtavanja tla koje bi, kažu seizmolozi, ipak još trebalo potrajati.

25. travanj 2024 10:35