StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: Plenković je nakon pljačke u Ini barem smijenio cijelu upravu. Marko Jelić - nikoga

Piše Zdravko Pilić
28. listopada 2022. - 12:25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakva je razlika između afere u Ini i pljačke dva milijuna kuna iz šibenske bolnice? Nikakva. Bez obzira na to što su u bolnici bili u pitanju milijuni, nekoliko njih, a u nafti i plinu stotine milijuna kuna, da ne kažemo i cijela milijarda. I tamo i ovamo modus operandi bio je isti - iz državne naftne kompanije nestao je golem novac koji je nakon toga nađen na računu jednog anonimnog hrvatskog penzionera iz Dubrave, jednako kao što je iz županijske Opće bolnice 2,3 milijuna kuna, umjesto na računu dobavljača, kao isplata za isporučenu i fakturiranu robu i usluge završilo na računu jednog skromnog 31-godišnjeg bolničkog službenika, niže rangiranog činovnika iz Šibenika. Na kojem su se dotad rijetko viđali iznosi ne samo sa šest, nego i više od tri nule.

Istraga je u tijeku

I u jednom i u drugom slučaju čitav je slučaj prijavila banka, odnosno bankovni službenici koji su vidjeli goleme milijunske svote na (privatnim) računima, pa su to prijavili nadležnim službama, onima za pranje novca, odnosno policiji. Što je na to rekao premijer Plenković? Po prilici isto ono što je rekao i župan Marko Jelić na sjednici Županijske skupštine: “Istraga je u tijeku.” Plenković je, ako se sjećate, kazao kako njegova Vlada nema ništa s pljačkom, dapače, da je zahvaljujući njoj ona i otkrivena.

E, isto je to, skoro od riječi do riječi, kazao i župan Marko Jelić odgovarajući na pitanje vijećnika Florijana Žižića kako se pljačka uopće dogodila: “Ono što se dogodilo odraz je nekakvih šupljina u sustavu koje su nastale doista slučajno, jer su određeni kadrovi, službenici bolnice zaduženi za financije otišli u mirovinu ili na bolovanje. Izostao je sustav kontrole. Dio odgovornosti je i na bankovnom poslovanju. Bolnica je napravila sve što treba, policija će napraviti svoj dio posla.”

Dakle, stvar se dogodila slučajno, bolnica je napravila sve što treba, a dio odgovornosti je i na bankovnom poslovanju! I ništa, idemo dalje. To smo riješili. Molim iduću točku dnevnog reda. Ujeo vuk magare!

Plenković, koji se našao pod baražnom vatrom javnosti i oporbe, smijenio je - odnosno morao je smijeniti - čitavu upravu Ine. Koja nije htjela otići milom. Nego se sastao Nadzorni odbor i smijenio je silom, i mađarske i hrvatske članove, navodno bez prava na otpremninu. Što je napravio župan Marko Jelić s upravom bolnice? S predsjednikom i članovima Upravnog vijeća bolnice? Ništa. A on - i koalicija koja je s njim na vlasti u županiji - ih je imenovao po političkom ključu, jednako kao što su Plenković i HDZ imenovali upravu Ine.

image

 Marko Jelic i Iris Ukić Kotarac
 

Nikša Stipaničev/Hanza Media

U Upravnom vijeću šibenske bolnice predsjednica je Kristina Perić, županova desna ruka iz vremena kada je bio kninski gradonačelnik, bila mu je dogradonačelnica, kao što je to danas i njegovu nasljedniku Mariju Ćaćiću. I ne samo da je predsjednica Upravnog vijeća OB Šibenik, nego je još i predsjednica Upravnog vijeća Opće i veteranske bolnice Hrvatski ponos u Kninu. U čijem statutu, koji se može naći na web stranicama županije Šibensko-kninske, doslovno piše, među poslovima koje obavlja Upravno vijeće - “analizira financijsko poslovanje bolnice najmanje jedanput mjesečno”. Što ovdje očito nije bio slučaj. Ili ako jest, analiza je bila nikakva.

Ako je istina ono što je Stipe Petrina kazao u “Bujici”, da je policija čitav predmet s prijavom iz banke dobila još u lipnju, a da je cijela afera izišla van u rujnu, što je razdoblje od puna tri mjeseca, onda čitava stvar za župana i njegovu administraciju postaje još neugodnija i poraznija.

A gdje je lova?

Na koncu - ali ne i najmanje bitno - postavlja se pitanje i što će biti s lovom. Bolnica nije Ina i za nju je 2,3 milijuna kuna - a Petrina tvrdi i daleko više - golem iznos. Tko će ga pokriti? Sama bolnica? Ili Županija kao osnivač? Teoretski, taj bi se novac nakon toga tužbom, ako se 31-godišnjaku dokaže krivica, trebao naplatiti od njega, ali teško je vjerovati da je on financijski u stanju isplatiti toliku štetu, koja će s kamatama, dok proces bude gotov, a to kod nas zna trajati godinama, sigurno još i dodatno otići u “iberture”.

U tom je smislu znakovita izjava dožupanice Iris Ukić Kotarac: “Ta dva milijuna kuna vjerojatno više nećemo vidjeti.” Dakle, nije teško zaključiti odakle će se namaknuti. Iz proračuna, platit će ih porezni obveznici. Dakle, sve već viđeno. Što bi ćaća rekao: ‘Idemo dalje!’

25. travanj 2024 14:40