StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Iza štrajka ‘Cesta Šibenik’ stoji- HDZ?! Ma, dajte ljudi...‘

Piše Zdravko Pilić
29. srpnja 2023. - 18:10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tko stoji iza štrajka radnika šibenskih “Cesta”? Ako ste čitali nedavni intervju direktora te firme Roberta Miljkovića, Šibenik IN-u, onda vam je sve jasno. Naime, na izravno pitanje kolege Marka Podruga – Župan nedvosmisleno govori kako iza štrajka stoji HDZ, mislite li i vi tako? – Miljković odgovara – Imam puno indicija da je tomu tako. Ali, konkretno, nije naveo ni jednu. Bilo bi ih zanimljivo čuti.

Ja, za razliku od njih dvojice, imam puno indicija da iza štrajka radnika šibenskih “Cesta” stoje sami – radnici “Cesta”. Naime, podcjenjivački mi je i pomisliti da bi stotinjak odraslih, poslovno sposobnih muškaraca, u naponu snage, netko mogao nagovoriti da iz čista mira počnu malo štrajkati. Ničim izazvani. Ajde jedan, dva, deset, neka je i dvadeset, ali svih stotinu? Kad bih ja tako nešto pomislio, onda bih mislio da su svi ti ljudi budale, kojima netko drugi upravlja. A ja tako ne mislim.

Nisu njihova ekipa

Isto tako ne mislim da bi podršku radnicima “Cesta”, da je tomu tako, dao i Sindikat prometa i veza Hrvatske, odnosno Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Njihov predsjednik Mladen Novosel bio je u Šibeniku. I dao javno podršku radnicima “Cesta”.

A sindikati nisu HDZ-ova ekipa. Ni danas, a ni jučer. Dapače! Oni su uvijek bili bliži onima koji su s Markom Jelićem na vlasti u županiji Šibensko-kninskoj, posebno strankama i listama lijevo liberalnog spektra, kako se to uobičajeno kaže, od kojih je SDP najznačajniji.

HDZ se s druge strane nije činio živ ne samo po pitanju štrajka radnika “Cesta”, nego ni od gubitka izbora u Županiji šibensko-kninskoj. Čak su i sami radnici “Cesta” bili razočarani što im HDZ ne daje nikakvu podršku, pa su otvorenim pismom prozvali i HDZ – kao glavnu oporbenu stranku – i Željka Burića – kao predsjednika Županijskog odbora.

Nisu krili kako su razočarani s njim! – Mi se, gospodine Buriću, pitamo, zašto je izostala vaša reakcija na događanje u “Cestama Šibenik”. Vi kao gradonačelnik trebali biste brinuti o socijalnom statusu vaših sugrađana i njihovih obitelji, jer nas je više od stotine i s obiteljima činimo brojku koja ni u kom slučaju nije zanemariva.

S druge strane, kao predsjednik stranke koja je trenutno vodeća oporbena stranka u Županijskoj skupštini, bilo bi dobro da ste već pokrenuli raspravu o stanju u “Cestama Šibenik”, kroz sazivanje izvanredne sjednice Skupštine – poručili su radnici “Cesta Šibenik” Željku Buriću.

I Stipi Petrini, od kojeg su zatražili da sazove izvanrednu sjednicu Skupštine. Što je potonji i napravio, a javno im je došao i iskazati podršku ispred zgrade Županije. Bila je dolje s njim i Katarina Peović. I ona je došla iskazati podršku radnicima “Cesta”, na trgu ispred Županije u Šibeniku. I sada bi mi trebali vjerovati da iza štrajka koji javno podržavaju Stipe Petrina i političarka koju HDZ-ovo biračko tijelo zove Kata Šmajser, stoji – HDZ?! A da i ne spominjemo to kako je, javno, podršku radnicima “Cesta” u štrajku dao i “Ponos Hrvatske”, čovjek s liste samog Marka Jelića, njegov županijski vijećnik Goran Šimić?!

Refko i Čombe

Hoćemo li još? Ajmo, ima toga. Evo, nasuprot onima koji su tvrdili da je štrajk nelegalan, da nemaju pravo štrajkati, oglasio se i Županijski sud u Šibeniku, koji je dao za pravo radnicima i presudio da je njihov štrajk legalan i zakonit. Naravno, nakon Županijskog suda, tjeralo se mak na konac i cara do duvara, pa se išlo i na Vrhovni sud.

Znate kako već idu stvari s tim nižim sudovima, to je sve HDZ-ov kadar. Ali, ne lezi vraže, u međuvremenu je i Vrhovni sud presudio da je štrajk u “Cestama” legalan, zakonit, da imaju pravo štrajkati. A na čelu mu je Radovan Dobronić, kojeg je tamo, Plenkoviću i HDZ-u za dišpet postavio Zoran Milanović. I da “remiziramo” – što bi rekao Srećko Šojić – sad bi mi trebali vjerovati da iza štrajka, koji je podržao Sud, Jelićevi koalicijski partneri i cijela ultralijeva Hrvatska, zajedno sa sindikatima, stoji onaj jedan jedini, koji se živ ne čini, i kojeg nigdje nema – HDZ?! Za to stvarno treba biti il’ Refko il’ Čombe!

07. svibanj 2024 18:30