StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: Čudo smo mi! U Glini i Petrinji pita se di je željezo, a u Vodicama čemu toliko željeza

Piše Zdravko Pilić
15. siječnja 2021. - 09:03

U nas je važno biti protiv. Kad si protiv, onda si pametan. Svi su ili barem većina "za", a ti jedini protiv. Ti sam, a njih na stotine i tisuće. Blago, zavedene ovce! Jedino tebe ne vode na ularu. Ti sam ideš. Vidiš što drugi ne vide, znaš što drugi ne znaju i o svemu imaš svoje mišljenje. Originalno. I u svemu vidit lopove. Svi kradu.

U nas se ništa i zapravo i ne radi nego samo krade. A i ovo što se radi, zapravo se ne bi radilo da nije lopovluka, jer se najlakše krade tako da se nešto ko fol radi. I tako se peru novci, radni sati i materijali. Nema ni države, ni sudstva, ni policije, ništa to ne valja, sve je to korumpirano, sve gol lopov do lopova.

Nije to ko prije, kad su se svi bojali milicije i partije. Kad se radilo, kad je bilo reda, kad se znalo ko je ko i šta je šta. U nas je, zapravo, prije bilo svega. A danas nema ništa, jer se samo krade. I to tako 30 godina. Pa, jel se više pokralo? Ma kakvi, krade se sve više i više. Dobro, ajde, je, kralo se i prije, al pomalo. Bilo je neke mire i nekog reda. Al ovo sada, pa ovo je čudo! Pa, jeste vi vidili, svitu moj, ljudi moji, ono gori, po Baniji, Banovini, kako li već je, one kuće. Srušija ih potres! Pa nigdi željeza, pokralo sve, nigdi betona, to se nokton truni, nigdi ničeg. Pa ko je to radija, koje su to firme, koja je to obnova, koji inžinjeri, koji nacrti i projekti? To triba sve odma povatat. I streljat! Koja istraga, koje šta? Eno, ovi već viču: Zastara! Lopovi, koja zastara. Ko je u nas za išta ikad odgovara? Dobro je reka Rojs – ko je jamija, jamija je.

Kad krene hajka

Tako to obično kod nas biva, kad krene hajka. I da vam pravo rečen, ne bi volio bit u koži ikog tko je radio na obnovi ili imao ikakve veze s njom. Ne samo na Baniji/Banovini nego i igdje, ovdje kod nas, na ratom oslobođenim područjima. Ne vrijedi im život pet para! Lokalni su izbori u petom mjesecu, a policija i DORH neće čekati da se tuče po njima i da ih se pita i proziva: Dobro, što vi radite? Znaju oni dobro tu igru! Narod traži lopove, politika traži lopove, da ne bi ispalo da ih oni, ne daj Bože, štite, pa će ih na koncu i dobiti. Da ne bi ispalo da pravosuđe i policija ne radi svoj posao.

A, ne, ne. Bit će tu spektakularnih istraga i uhićenja, spektakularnih optužnica. Za koje će nakon par mjeseci, kad sve ovo prođe, svi izgubiti svaki interes. Nešto će se u međuvremenu već novo zakotrljati, neko novo čudestvo i katastrofa. Eto, koga je sada više briga za Josipu Rimac, vjetrolektrane Krš-Pađene, koga je briga za onoga – kako mu je ono ime – iz JANAF-a, Dragana Kovačevića, o kojem se danima i mjesecima drvilo, i oko kojeg je ludovao predsjednik Republike Zoran Milanović. Koji je, umjesto da razjasni javnosti svoju ulogu u aferi, di je bija, šta je radija tamo i u Albaniji, izvrijeđao sve živo i postao najpopularnija osoba u državi.

Jer je oštracao Plenkija, kojeg ljevičari ne mogu vidjeti nacrtanog, pa onda još usput i Šeksa, Sovu – uh, gušta – a desničari su napokon dobili idola koji može izvrijeđati sve one koje oni ne mogu ni krivo pogledati – Sanju Sarnavku, B.A.B.E, Radu Borić, Žarka Puhovskog. E, da im kojom srećom hoće još oštracat Jelenu Veljaču, odmah bi ga izabrali na još jedan mandat! A di je to još šta je jedini sta iza naših Hrvata u BiH i reka onome Izetbegoviću i Komšiću šta ih iđe. Svaka mu čast! Eto, takvi smo mi, i tako to u nas ide. Kad se dogodi potres, onda se pita di je željezo. I odgovara: Ukralo se. A kad potresa nema, onda se pita: A čemu toliko željezo? I odgovara se: Da bi se ukralo!

Nije Monty Phyton

Jer, netko je ovih dana to sjajno objavio na Fejsu, kako je u Vodicama vijećnica s oporbene Liste našeg mista prije samo godinu dana pitala na Gradskom vijeću: "Radovi su počeli na dječjem vrtiću i ovih dana prođem autom…, i zanima me što se radi tamo kao i svakog građanina Vodica. Moje pitanje je (možda će zvučati malo sarkastično) da li se radi dječji vrtić ili nuklearna centrala po onim temeljima? Onoliko željeza, onoliko betona... i sad počinje biti jasno zašto će vrtić u Vodicama doći 29 milijuna kuna, dok se u drugim županijama grade za četiri, pet ili šest milijuna kuna. Ima li netko iz struke da mi kao laiku objasni ima li potrebe za onakvim temeljima, onoliko željeza i onoliko betona?" Odgovorio je pročelnik Marko Lugović: "Postoje pravilnici, norme… koja je potresna zona… Zna se koji je utjecaj vjetra, sve to određuje… Zna se koja je dinamička sila… znači… koja je statička sila… Sve to ima razloga… Svako malo se ti pravilnici mijenjaju… i u skladu s time se radi."

Ali, frigaj ti to. Ko u nas viruje pravilnicima, normama, statičkim i dinamičkim silama? To je jako komplicirano, a čim je komplicirano, znači da se laže, mulja i krade. Jer, veli vijećnica dalje: "Gledajući temelje kuća, zgrada i ostalih objekata, ne mogu se oteti dojmu kakav je to nerazmjer tih temelja u odnosu na druge objekte.

Ne mogu a da se ne vratim unazad desetak godina kad je građena Ulica Ante Starčevića, gdje je napravljen zid od 15 cm, a ispod njega je temelj od metra. I ako se dogodi neka katastrofa da dođe do potresa ili slično, u Vodicama će ostati samo vrtić i zid u Ulici Ante Starčevića."

A što bi trebalo, da se sruše i oni?! Nije Monty Phyton, nego Gradsko vijeće bogatih i prosperitetnih Vodica!

19. travanj 2024 19:20