StoryEditorOCM
ŽupanijaIŽBENIKA

Zdravko Pilić: ‘Birali smo dožupanicu, a ne - telefonsku sekretaricu‘

Piše Zdravko Pilić
4. lipnja 2022. - 17:06

 

 

 

 

 

 

Sve promjene koje su se dogodile u Županiji šibensko-kninskoj, u ovu godinu dana u kojoj je široka oporbena koalicija zamijenila HDZ, trebale bi stati u jedno slovo. HDZ-ovu (Željanu) Šikić trebao je na čelu Županijske turističke zajednice zamijeniti SDP-ov (Krešimir) Šakić.

Ali, po svemu sudeći, neće se dogoditi ni ta jedna, simbolična glasovna promjena, iz “i” u “a”. Stižu najave kako će Ministarstvo turizma poništiti natječaj, zbog proceduralnih propusta oko izbora. Drugi put. Dakle, ne samo da u Šibensko-kninskoj županiji nema krupnih i krucijalnih političkih promjena, nego su izostale i ove sitne, kozmetičke. Županija koja živi od turizma, i onog što ubere u ovih sto dana sezone, u punu turističku sezonu ulazi bez direktora/direktorice Turističke zajednice! Iako je mandat Željane Šikić istekao još za Novu godinu. Znači, može se i gore od HDZ-a! Petljali, pa se zapetljali!

A kako i neće kad je ekipa na vlasti međusobno posvađana, nema među njima, ni slike ni tona, ni pisma ni razglednice. Glavne poluge koalicije, župan Marko Jelić i njegova desna ruka Iris Ukić Kotarac, iz Nezavisne liste Stipe Petrine, umjesto “fejs tu fejs” međusobno komuniciraju preko “Fejsa”.

Tako dožupanica obavještava javnost da je županu – s kojim je neposredno izabrana – uputila dopis kojim ga obavještava da su “na državnoj cesti oznake DC8 u Žaboriću (pored Šibenika) u tijeku građevinski radovi na rekonstrukciji raskrižja”. Riječ je o opsežnim radovima koji, kako stvari stoje, uskoro neće biti gotovi. Problem je što se radovi izvode u turističkoj sezoni koja je, primjerice, (već) započela (u punom jeku) u Primoštenu i Rogoznici.

Veliki broj ljudi svakodnevno zbog posla iz susjednih općina, ali i okolnih naselja Šibenika (Žaborić, Grebaštica, Šparadići) gravitira prema Šibeniku, odnosno na tom potezu, posebice ljeti, odvija se gust promet. Zbog radova koji su u tijeku, promet je značajno usporen. Uz općenito usporavanje prometa i kašnjenja, veliki je pritisak na točku na kojoj se promet odvija u jednom pravcu (semafor). U ljetnim mjesecima izvođenje ovako opsežnih građevinskih radova, uz logično pitanje “zašto se sve radi u sezoni”, te uz uobičajenu nervozu vozača, moguće (nedopustivo) pretjecanje i prolazak kroz crveno, može generirati i porast prometnih nesreća. Slijedom navedenog predlažem da Županija od Hrvatskih cesta zatraži obavijest o tome kad će radovi biti dovršeni, odnosno zatraži informaciju, s obzirom na odredbe Ugovora (o javnoj nabavi), mogu li se radovi eventualno pomaknuti “iza sezone”. Zaprimila sam više prigovora građana, sve vezano uz ovu temu, pa Vas molim da poduzmemo određene korake – piše dožupanica županu. I veli svojim pratiteljima na Fejsu – “Čim dobijem odgovor, javim!”

Kao da su je građani Šibensko-kninske županije izabrali za kurira ili telefonsku sekretaricu. A ne za dožupanicu. U paketu sa županom. Naime, potpuno je nejasno zašto se gospođa dožupanica sama ne lati telefona, pa osobno, sama, ne nazove Hrvatske ceste. Ili nek’ pošalje dopis. Pa to joj je posao. Ako ne može ili ne smije od župana, neka javno kaže, pa nek’ dade ostavku, a ne da džabe prima plaću. Pa na vlasti je, i to godinu dana, nije više u oporbi, pa da joj se politički rad i dalje svodi na objave preko Fejsa? I onda još pokušava biti duhovita.

Možda da za obustavu radova zamolimo gđu Željanu Šikić, bivšu direktoricu županijskog TZ-a? Koja je u međuvremenu, voljom HDZ-a čija je članica, postala članica uprave Hrvatskih cesta! A zašto ne? I nju, ako će to dovesti do toga da se problem riješi, da se radovi na magistrali zaustave, i spasi turistička sezona o kojoj se dožupanica toliko brine?

16. travanj 2024 20:48