StoryEditorOCM
ŽupanijaKninski DIV bez vode

Zbog neplaćenih računa komunalci tvornici obustavili isporuku, a iz DIV poručuju da je taj potez u teškom vremenu najobičnija hajdučija

Piše Vjera Zorić
23. travnja 2020. - 13:58

Tvornici vijaka DIV u Kninu već nekoliko dana isključena je voda zbog neplaćenih računa, međutim prozvodnja zbog toga nije prestala. To znači da 450 zaposlenih radi a da im nisu osigurani minimalni higijenski uvjeti! Nedopustivo u uobičajenim prilikama, a dok traje epidemija koronavirusa opasno i bez sumnje, vrlo rizično, međutim uprava najveće kninske tvrtke problem je riješila, ako jest, tako što vodu u tvornicu svakodnevno cisternom dovoze vatrogasci.

Informaciju o isključenju vode potvrdili su nam mjerodavni u Komunalnom poduzeću Knin. 

Damir Velić, direktor Komunalnog poduzeća Knin izjavio je nisu imali drugog izbora, jer se DIV oglušio na sva prethodna upozorenja. Ne radi se samo o jednom nego o više računa, a DIV nije pristao niti na prijedlog da plati barem dio dugovanja, napominje Velić. Barbara Alilović, referentica općih pravnih i kadrovskih poslova u Komunalnom poduzeću potvrđuje da nije bilo druge do li isključiti vodu, jer je u međuvrenu DIV prekinuo svaku komunikaciju.

Sa situacijom je upoznat gradonačelnik Knina Marko Jelić te ističe da se ne namjerava miješati u odnose kninskog komunalca i DIV-a.

-To nije političko pitanje, nego isključivo problem DIV-a kao potrošača i Komunalnog poduzeća kao isporučitelja usluge, bio je sav Jelićev komentar. Josip Jurišić, voditelj odjela za odnose s javnošću DIV Grupe, bio je oštriji u ocjeni onoga što se dogilo na njihovoj relaciji s Komunalnim poduzećem Knin:

-Drugi gradovi donose svoje dodatne i posebne mjere kako bi pomogli gospodarstvu i spasili što više radnih mjesta na svojem području, a u Kninu su se udružili s koronavirusom kako bi gospodarstvo i radna mjesta uništili, kaže u uvodu Jurišić.

DIV Grupa, podsjeća, jedan je od rijetkih poslodavaca koji su ozbiljno shvatili potrebu revitalizacije bivših okupiranih prostora i odazvala se apelu da se tamo investira i otvaraju radna mjesta. Kupili su dio potpuno uništene imovine kninskog Tvika-a i investirali ukupno 50 milijuna eura. U tom do tada još uvijek ratom opustošenom području izgradili su najveću tvornicu standardnih spojnih elemenata u Europi, u kojoj danas radi gotovo 500 radnika što je 5 posto ukupnog, odnosno 25 posto radno sposobnog stanovništva grada Knina. Ostali Kninjani zaposleni su uglavnom u državnim službama, vojsci, policiji...

Zaposlili smo ljude, osigurali njihovim obiteljima egzistenciju, plaćali poreze i doprinose državi, nastavlja Jurišić. Gradu također, a samo su Komunalnom poduzeću od početka naše proizvodnje u Kninu uplatili više od 14 milijuna kuna za njihove usluge. A sve smo to mogli negdje drugdje, gdje bi nam sigurno bili manji troškovi i efikasnija proizvodnja. Ako ništa drugo zbog manjih troškova prijevoza. Ali smo osjećali obavezu prema ratom opustošenom području-i ispunili je, naglašava Josip Jurišić.

-A danas kada nam je u Kninu zbog svih poteškoća uzrokovanih COVID 19 proizvodnja spala samo na 16 posto proizvodnje iz razdoblja prije pandemije, dok mi u suradnji s Vladom RH radimo sve kako bismo sačuvali sva radna mjesta i svima zaposlenicima isplatili njihove plaće, što smo i uspjeli, to isto komunalno poduzeće kojemu DIV u Kninu sudjeluje s više od 10 posto u njegovu ukupnom prometu – isključuje vodu! I to na jedan hajdučki način, da ne kažemo neki primjereniji izraz za taj čin. A isključili su nas zbog dva računa od kojih je jedan dospio 15. ožujka i drugog koji je dospio 15. travnja. Kako to onda drugačije okarakterizirati nego da su se svi oni koji su sudjelovali u donošenju takve odluke udružili s koronavirusom na uništavanju radnih mjesta, pita se naš sugovornik.

Jer svakome je jasno da je u ovom razdoblju najvažnije, i da se trudimo sačuvati svako radno mjesto, a da ćemo sve obaveze prema gradu i komunalnim poduzećima kao uvijek podmiriti odmah kada uspijemo ponovno podići proizvodnju. Osim toga postoje odluke i preporuke Vlade o obustavi ovrha i prisilnih naplata. To važi svugdje, a osim toga svi gradovi i općine donose svoje mjere potpore lokalnom gospodarstvu kako bi sačuvali što više radnih mjesta - osim u Kninu i to prema subjektu koji zapošljava najviše njegovih stanovnika, rezolutan je Jurišić.

S tim potezom nisu pokazali ništa drugo nego da nas smatraju nepoželjnim i kako žele da svi naši radnici ostanu bez posla. Mi smo tu poruku shvatili, a kao što smo i najavili - spremni smo u kratkom roku preseliti našu tvornicu u neku drugu općinu ili grad, tamo gdje bismo s naših najmanje 500 radnih mjesta bili dobrodošli. Jedini je uvjet blizina autoceste i željezničke pruge - zaključio je i Kninu poručio Josip Jurišić.

05. svibanj 2024 09:47