StoryEditorOCM
ŽupanijaZA 200 MALIŠANA

Završeni radovi na novom vrtiću u Vodicama: sljedeća dva mjeseca uređivat će se interijer i okoliš, projekt je vrijedan 30 milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
6. siječnja 2021. - 15:09

Građevinski radovi na novom objektu Dječjeg vrtića u Vodicama su završeni i upravo je u tijeku uređenje interijera, a paralelno će se uređivati i okoliš.

– Sva potrebna oprema za vrtić je stigla i u sljedeća dva mjeseca sve će biti montirano i postavljeno. Do kraja tjedna bit će dostavljena i igrališta, tako da sve ide svojim tijekom. Potom slijedi tehnički pregled objekta i ishodovanje uporabne dozvole te preseljenje djece u novi vrtićki objekt – kaže pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo grada Vodica Marko Lugović.

Novi objekt dječjeg vrtića sagrađen na terenu u gradskom vlasništvu, u Dočinama, ukupne je površine oko 3200 četvornih metara. Sam objekt je bruto veličine 2474 kvadrata i moći će primiti 200 mališana. Kad nova zgrada vrtića bude useljiva, u funkciji ostaje i "stari" gradski vrtić "Tamaris" u kojem će, kako se planira, boraviti djeca jasličke dobi, a srednjaši i velikaši, uključujući i predškolce, preselit će se u novi objekt.

Najam dodatnog prostora tada više neće biti potreban, a neće više biti niti liste čekanja. Trenutno je u gradskom Dječjem vrtiću "Tamaris" oko 270 djece od jasličke do predškolske dobi.

– Novi i stari objekt vrtića zadovoljit će trenutačne potrebe za smještajem djece predškolske dobi, a u slučaju da u budućnosti dođe do baby booma, ne isključujemo mogućnost izgradnje još jednog vrtićkog objekta i to na području Srime – kaže Lugović.

Kreditno zaduženje

Da podsjetimo, radovi na objektu novoga gradskog dječjeg vrtića u Vodicama počeli su u rujnu 2019. godine i, kako je ugovoreno s izvođačem radova tvrtkom "Minigradnja", trebali su biti izvedeni u roku 348 dana od uvođenja u posao. Sve je teklo planiranom dinamikom dok se nije dogodila pandemija koronavirusa, što je onemogućilo završetak radova i opremanje vrtića te uređenje okoliša do početka pedagoške 2020./21. godine.

– Dosta materijala potrebnih za gradnju trebalo je uvoziti iz Italije, a kao što je poznato zbog COVID-a tržište je u vrijeme lockdowna bilo zatvoreno, a potom dosta usporeno pa smo morali prolongirati rokove. Sad kad su građevinski radovi okončani, a oprema stigla, vjerujem da novih iznenađenja neće biti, te da će naši mališani u novi vrtić useliti s prvim danima proljeća. Projekt je od iznimne važnosti za grad Vodice jer za svu djecu predškolske dobi već godinama nema dovoljno mjesta u postojećem vrtiću "Tamaris" te u još dva objekta u najmu, pa su liste čekanja neizbježne – kazao je pročelnik.

A kad se radi o vrijednosti investicije, novi dječji vrtić u konačnici će koštati oko 30 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Najveći dio novca osiguran je kreditom od 20 milijuna kuna koji je podigao Grad Vodice, a s 1,2 milijuna kuna sufinancira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je preostali dio novca planiran u gradskom proračunu. Paralelno s izgradnjom novog objekta vrtića radili smo i sanaciju igrališnog prostora i dvorišta vrtića "Tamaris“, što nas je koštalo oko pola milijuna kuna – na kraju će Lugović.

18. travanj 2024 23:54