StoryEditorOCM
ŽupanijaIŽBENIKA

Zašto Stipe Petrina zaziva izbore? Vjerojatno procjenjuje da bi mu, ako se misli kandidirati za župana šibensko-kninskog, sada bio idealan trenutak

Piše Zdravko Pilić
4. prosinca 2021. - 11:25

Tko je rekao da sad jedno druže vrijeme neće biti izbora? Lokalni su tek održani, nema ni šest mjeseci, pa će biti za tek četiri godine, 2025. Parlamentarni su bili lani, pa će oni biti za tri godine, 2024. A Stipe Petrina, načelnik općine Primošten čini sve da se izbori, barem u županiji Šibensko-kninskoj, dogode što prije. Pa zato ustrajno poziva Marka Jelića, župana kojeg je sam, kako tvrdi doveo na vlast u županiji, da dade ostavku. Najprije ga je pozvao na to u svom istupu na Radio Ritmu, a onda ga je pozvao na isto, par dana nakon toga, i u nastupu na TV Šibenik.

Petrina, čiji vijećnici u Županijskoj skupštini čiji je predsjednik nisu podržali županov rebalans proračuna, podsjetio ga je kako je kazao da će, ako ne prođe proračun, dati ostavku. Pa, evo, neka je sada dade, pa da idemo na izbore, pozvao ga je Petrina. Poručujući unaprijed kako će mu podržati proračun. I to na neviđeno! Unaprijed, i bez ikakvih uvjeta! Razlog? Pa zato što bi u tom slučaju, da proračun ne prođe, išli samo izbori za Županijsku skupštinu, a ne i za župana. Prema tome, zašto bi Petrina radio protiv sebe, od gotovine pravio kredit? I ovako je, bez novih izbora, predsjednik Županijske skupštine. Što bi to novo on na njima mogao dobiti, a da već sad nema. No, kada bi istodobno bili izbori za župana? E, to je već nešto drugo!

Petrina vjerojatno procjenjuje da bi mu, ako se misli kandidirati za župana šibensko-kninskog, sada bio idealan trenutak. Jer, vrijeme ne radi za njega. Ušao je u 68. godinu života, i kad će ako ne sad?! Ili će u to - ponovno - gurnuti Iris Ukić Kotarac, sadašnju dožupanicu!? HDZ, kao njegov glavni politički protivnik je u ovom trenutku potpuno nespreman za takve izbore, i još je potpuno nejasno koga bi oni to u ovako kratko vrijeme promovirali kao kandidata za župana i njegova zamjenika, odnosno dožupana, nakon što se Goran Pauk skoro okamenio na toj poziciji.

Dr. Željko Burić je tek preuzeo Županijski odbor, i Petrina vjerojatno očekuje da bi se HDZ-ovci pri tom još mogli i posvađati. I to ne samo međusobno, nego čak i s Markom Jelićem, kojeg primoštenski načelnik sad već otvoreno označava kao "petokolonaša" u redovima antihadezovske koalicije. Kojoj se, optužuje ga Petrina, pridružio tek nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, nakon kojih su mu propali snovi o tituli ministra znanosti, kojoj se nadao u HDZ-ovoj Vladi, pa se nakon toga okrenuo protiv njih. Ali, samo kratkotrajno, jer se i sada, kako ga je optužio, tajno sastaje s HDZ-ovcima. Petrini bi, zapravo, "otvoreni zagrljaj" Marka Jelića s HDZ-om u ovom trenutku i odgovarao, jer bi u tom slučaju on jednim udarcem ubio dvije muhe. Imao bi čistu situaciju! Na jednoj bi strani bio on – revolucija i promjene, a na drugoj – dva doktora – evolucija, truli kompromis i status quo. Na taj bi se način riješio i Marka Jelića, a preuzeo njegove birače. I ulogu ne samo vođe antihadezovskog pokreta, nego i cijele oporbe.

Stipe Petrina je postao po prilici ono što je Milanović u državi, jedina oporba. Podržat će ga čak i antivakseri, bez obzira što je povukao ručnu kočnicu u oponiranju Stožeru, nakon što su iz Vlade najavili uvođenje kazni, jer im je svakako draži on, Petrina, nego "Plenkimun". I zato Petrina cima Jelića na ostavku. Ako izbori moraju biti, bolje da budu što prije!

24. travanj 2024 22:36