StoryEditorOCM
Županijaoboje uhvaćeni

Zašto nam dožupani vole kršiti epidemiološke mjere? Blažević likuje zbog Iris Ukić Kotarac: A meni je pisala da sam bahati hadezeovac...

Piše Šibenski.hr
7. listopada 2021. - 17:14
Nakon što je prvo Nikola Blažević uhvaćen kako krši epidemiološke mjere, i njegova nasljednica u Županiji našla se na udaru javnosti zbog iste stvariCropix

Bivši šibensko-kninski dožupan Nikola Blažević objavio je zanimljivi status na svom Facebook profilu u kojem se dotaknuo aktualne dožupanice Iris Ukić Kotarac koja je optužena za kršenje mjera samoizolacije.

Podsjetimo, Blažević je optužen za isto nedjelo. On se oglušio na epidemiološke mjere u jeku pandemije kada je s društvom večerao u jednom kninskom restoranu koji nije smio raditi, a u javnost su tada puštene i fotografije vesele ekipe.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

''QUOD LICET LOVI, NON LICET BOVI!'

Ovo nije politička objava, iako u jednom manjem dijelu postoji njezina politička pozadina. Pišem je kao običan građanin, bivši lokalni, a odskora i bivši stranački dužnosnik. Uostalom, na unutarstranačkim izborima koji slijede nisam se kandidirao na nijednu od rukovodećih stranačkih dužnosti, tako da objava nema za svrhu ostvarenje bilo kakvih političkih ciljeva.

Povod za objavu je članak na nekim (ne svim) lokalnim portalima u kojem članku, među ostalim, stoji da se aktualna zamjenica župana iris ukić kotarac nije pridržavala epidemiološke mjere samoizolacije. Brani se time da nije imala ''kontinuiranu interakciju'' sa zaraženom osobom i da je dolazila raditi na posao, a ujedno si je dala za pravo (vlastitim tumačenjem mjere) prekinuti samoizolaciju koja joj je očito, ipak, određena. Ni jedne jedine riječi o vlastitoj odgovornosti!

Zašto ovo sve pišem? Zato što je imenovana prije devet mjeseci na svom facebook profilu zastupala drugačija stajališta. Tako je objavila sliku sa strelicom uperenom u moju glavu kao i objavu s nazivom ''ZARAZNIJI OD COVID-a, SMRTONOSNIJI OD EBOLE'', nazivajući me bahatim i samovoljnim hadezeovcem za kojeg ne vrijede epidemiološke mjere, prizivajući djelovanje institucija zbog, kako ona kaže, svjesnog ugrožavanja života drugih građana te se pitajući do kada će političkoj vrhušci sve biti dozvoljeno i oprošteno. Na kraju je otišla i korak dalje nazivajući te i takve koja ona etiketira pogrdnim epitetima kancerogenim tkivom ovog društva. Neki mediji prenijeli su njezine riječi, dajući im i dodatnu negativnu patinu.

Kada sam ja u pitanju valja znati da sam svoje grijehe (ako ih je uopće bilo) okajao dajući ostavku na dužnost načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. Imenovana, ponavljam, ne spominje vlastitu odgovornost. Nadalje, danas kada se ona nalazi u ulozi dužnosnice više ne spominje pravila i kodekse čiju je primjenu tražila prije devet mjeseci kada nije bila dužnosnik. Sada relativizira epidemiološke mjere i bagatelizira mogućnost da i ona zarazi nekog i ugrozi živote drugih građana.

Norme na koje se klela sada su joj besmislene jer ona radi i misli da nekome smeta to što ona radi. Moš' mislit. No, da ne bi bilo zabune. Imenovanu i njezinu glavu nisam i ne namjeravam na bilo koji način označiti strelicom kako je to ona učinila meni. Nebitna je. Zato sam i napisao njezino ime i prezime malim slovima. Neka radi što ju je volja. Cilj ove moje objave je da javnost otvori oči i ne vjeruje bezuvjetno slatkorječivim političarima i ''neovisnim'' medijima sve što govore, pišu i prenose. Otvorite oči i uši. Vjerujte, nisu Bogom dani oni koji vam govore ono što želite čuti. Istina je voda duboka.

Posebna priča su mediji. Čast časnim izuzecima u novinarskom svijetu. Ima ih dobrih, profesionalnih i savjesnih, no nažalost puno ih je više onih koji bacaju mrlju na časni novinarski posao. Puno ih je više koji krvožedno presuđuju prije suđenja ili uništavaju one na koje su se okomili iz samo njima znanih razloga. Često to budu razlozi materijalne prirode, a znade biti i nečiste savjesti. Radi se o novinarima (ili onima koji se tako zovu) koji se ponašaju po uvodno citiranoj latinskoj poslovici koja u doslovnom prijevodu glasi: ''Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu'' ili još jednostavnije ja mogu, ti ne možeš. Ti i takvi često budu počinitelji ''epidemioloških mjera'' za koje nikada neće biti kažnjeni. Stoga, neke od njih (ne sve – čast iznimkama) pokušajte čitati između redova", napisao je Blažević.

28. svibanj 2023 08:22