StoryEditorOCM
ŽupanijaIĆE, PIĆE I...

Zašto je načelnik Murtera trošio novac mještana u bordelu? ‘Promovirao sam općinu, a greškom sam trošio novac s općinske kartice‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
14. srpnja 2022. - 08:50

Idi samo i kaži: Šojić traži Mile voli disko i donesi račun – veli direktor državne firme konobaru u restoranu dok naručuje glazbu za sebe i svoje poslovne partnere.

– A ko će sve to da plati – konobar pita.

– Kako ko (čudi se Šojić), pa preduzeće... Ja to ne slušam zbog sebe, ja to zbog preduzeća slušam – uzvratio je Šojić.

– Kako ja da pišem muziku – konobar naivno pita.

– Piši pod Lepa Brena za 4 osobe, ja potpisujem, ajde idi... – rezolutno mu je odgovorio Šojić.

Neugodna situacija

Poprilično neugodna situacija u kojoj se našao 37-godišnji Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati, nakon što je u srijedu portal Telegram objavio priču da je u travnju 2019. godine službenom karticom u jednom austrijskom bordelu platio 1560 eura u tri navrata u jednoj noći, podsjetila je na legendarnu scenu iz kultnog filma "Tesna koža" snimljenog prije 40-ak godina, a u kojoj se odvijao gore citirani dijalog.

Tada se u glavnoj ulozi u jednom restoranu u kojem je "na račun državnog preduzeća" plaćano sve i svašta našao direktor Srećko Šojić, kojeg je utjelovio legendarni, prošle godine preminuli glumac Milan Lane Gutović, a nema sumnje da bi se scena u kojoj Šojić od konobara naručuje da mu tada mega popularna Lepa Brena otpjeva svoj hit "Mile voli disko" mogla vrlo lako doslovno preslikati u interijer kluba "La Cocotte" u Klagenfurtu, u kojem je načelnik Turčinov "peglao" službenu Mastercard karticu, naručujući možemo samo zamisliti što, i to, naravno, na račun "preduzeća", pardon, Općine.

Dakle, kako je otkrio Telegram, Turčinov je službenom karticom sredinom travnja prije tri godine između 1.37 i 3.38 ujutro tri puta "opeglao" općinsku karticu i to dva puta na iznos od 600 eura i jednom na 360 eura. Klub u kojem su se trošila općinska sredstva reklamirao se na internetu kao legalni bordel nudeći svojim gostima "erotično iskustvo" s non-stop show programom, s tim da su gosti mogli birati intimno druženje s 10 do 15 djevojaka u sedam zasebnih soba na dva kata.

Turčinov je nezavisni načelnik koji je na čelu općine Murter-Kornati već šest godina, a novinaru Telegrama, nakon kraćeg odugovlačenja, potvrdio je u službenom odgovoru da je tada bio "na večernjem druženju" u bordelu s "potencijalnim gostima i domaćinima" te da je račune zapravo zabunom platio službenom karticom koju je slučajno, umjesto privatne, izvadio iz novčanika. Tamo su se nalazili na službenom putu u sklopu turističke promocije Murtera na austrijskom tržištu, a s njim su bile direktorica murterske turističke zajednice i jedna recepcionarka te još devet osoba za koje se ne zna tko su.

Službeni troškovi

– Moja privatna i službena kartica iste su banke i u tim večernjim satima došlo je do omaške zbog koje se ispričavam svojim mještanima – odgovorio je. Možda tu ništa ne bi bilo sporno da je načelnik kasnije taj trošak, nastao eto zabunom, nadoknadio uplatom u državni proračun. No, nije to napravio već je, kazao je Telegramu, svojim novcem platio troškove smještaja za općinsku delegaciju, koji su iznosili, baš zanimljivo, baš 1560 eura, točno onoliko koliko je potrošeno u bordelu.

Dokaza za to nema, a Melanija Turčinov Rameša, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela općine, jedva je novinaru odgovorila kako je Općina podmirila dio troškova vezan uz "Roadshow prezentaciju u Klagenfurtu" i to za načelnika, djelatnice TZ-a i "članove lokalne klape", no nije specificirala koji su to troškovi. Kako je Telegram doznao, zanimljivo je da Turčinov za sebe uopće nije otvorio putni nalog, pa nije moglo biti niti bilo kakvih službenih troškova.

Načelnik je, što je također vrlo zanimljivo, u svibnju 2019. godine dopisom naredio Jedinstvenom upravnom odjelu općine Murter-Kornati da trošak njegove službene kartice za travanj te godine od 12.843 kune knjiži kao "opće troškove", a ne kao troškove njegove službene kartice. U tom je dopisu, koji je Telegram objavio, doslovno zaprijetio djelatnicima kako će protiv njih "poduzeti odgovarajuće mjere zbog povrede službene dužnosti", ako ne udovolje njegovoj želji unutar tri dana.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U nekoliko smo navrata u srijedu kontaktirali načelnika Turčinova kako bi nam pojasnio svoje viđenje zbog čega je ova priča baš sad, nakon tri godine od gostovanja u Austriji izišla u javnost, sumnja li tko stoji iza toga, kako je uopće s "delegacijom" završio u klubu "La Cocotte", tko ga je uputio baš na taj klub i je li znao gdje ide, te kako bi odgovorio na mnoga druga pitanja. Nije nam se javljao na pozive već je porukom odgovorio da ćemo dobiti službeno priopćenje "kad bude gotovo".

– U samom članku autor je selektivno objavio informacije koje najvećim dijelom idu k rušenju mog ugleda i časti, te nanošenju štete meni osobno i mojoj užoj obitelji. Još jednom ističem kako sam u prethodnom tjednu dobio upite na e-mail od navedenog autora, a na postavljena pitanja istog sam opširno odgovorio i istom dostavio traženu dokumentaciju, što dostavljam u privitku ovog očitovanja.

Stiglo očitovanje

Ukazujem kako pročelnica gđa Turčinov Rameša nije objavila imena i prezimena svih osoba koja su sudjelovala u projektu promocije Općine Murter-Kornati, jer je ista poštovala odredbe Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka i, naravno, privatnost istih.

Kako sam ranije objasnio, u kasnim noćnim satima došlo je do pogreške, odnosno omaške u plaćanju s obzirom na to da je moja osobna kartica i kartica Općine izdana od strane iste banke i da sam omaškom upotrijebio karticu Općine, umjesto svoje kartice. Zbog navedene pogreške se ispričavam svojim sumještanima i ukazujem na činjenicu da za Općinu Murter-Kornati nije nastala nikakva materijalna šteta, s obzirom na to da sam trošak smještaja platio svojom osobnom karticom, a koji iznos je gotovo identičan iznosu potrošenom u navedenom noćnom klubu.

S obzirom na to da je navedeno postupanje bilo rezultat nepažnje i omaške, a nikakve namjere da trošim novac Općine Murter-Kornati na neprimjeren način, navedeni put isključivo je planiran kako bi se napravila što bolja i kvalitetnija promocija Općine Murter-Kornati, a kako bi sama općina u budućnosti, kao i njezini mještani ostvarili bolje turističke rezultate.

Kako bih spriječio daljnje medijske napise i pritiske na svoju obitelj i suradnike donio sam odluku da se povučem iz javnosti, kao i da podnesem ostavku na mjesto županijskog vijećnika u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije, kako ne bih nanosio nikakvu štetu svojim suradnicima i aktualnom županu – očitovao se načelnik Turčinov.

Pokušali smo dobiti i komentar Mateje Bašić, aktualne direktorice TZ Murter-Kornati, no ljubazna djelatnica nam je odgovorila da je nema i da će joj prenijeti našu poruku.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić, na čijoj se izbornoj listi nalazio Turčinov, samo nam je kratko kazao kako ne zna nikakve detalje i da će se "idućih dana informirati o tome", no da svatko treba odgovarati ako je netransparentno trošen javni novac.

19. travanj 2024 07:19