StoryEditorOCM
ŽupanijaI to je moguće

Zaposli se u Hrvatskoj: Ministar Pavić u Šibeniku predstavio program mjera aktivne politike zapošljavanja Ministarstva rada i mirovinskog sustava

Piše Šibenski.hr
18. lipnja 2018. - 15:16

Gospodarstvenicima Šibensko-kninske županije su danas u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku predstavljanje mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja koje provode Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje. 

Predstavljanju su nazočili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, zamjenica župana Šibensko-kninske županije Darija Puljić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević  te gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je kampanju „Zaposli se u Hrvatskoj“ te naglasio kako je cilj devet mjera aktivne politike zapošljavanja maksimalno aktivirati domaću radnu snagu.
 
„Vjerujem da ovim konkretnim mjerama možemo dobro odgovoriti na brojne izazove tržišta rada. Te mjere danas prvi put predstavljamo u Šibeniku, a planiramo ih predstaviti u svim županijskim središtima u Hrvatskoj. Želimo da svi sudionici na jednom mjestu dobiju  sve informacije o procedurama, visinama potpora i mogućnostima korištenja mjera u skladu s potrebama. Od devet mjera koje danas predstavljamo posebno bih istaknuo mjeru samozapošljavanja, mjeru pripravništva te mjeru osposobljavanja na radnom mjestu.“, kazao je ministar Pavić istaknuvši kako je za provedbu devet mjera aktivne politike zapošljavanja osigurano milijardu i šesto milijuna kuna.

Okupljenima se u ime župana Šibensko-kninske županije obratila njegova zamjenica Darija Puljić.

„U Šibensko-kninskoj županiji, u cilju povećanja broja zaposlenih kontinuirano  poduzimamo niz aktivnosti. Formirali smo Partnersko vijeće za tržište rada Šibensko-kninske županije, kojemu je cilj smanjiti nezaposlenost i prijetnje od nove nezaposlenosti; rad Partnerstva rezultirao je usvajanjem Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko - kninske županije 2014.-2020. temeljem koje su na zadnjem pozivu „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja“ pripremljena i prijavljena četiri projekta ukupne vrijednosti pet milijuna kuna, a koji će doprinijeti ostvarenju novih radnih mjesta. Županija se uključila i u provedbu Nacionalnog plana poticanja zapošljavanja, a sve to kako bi se mladima osiguralo stjecanje radnog iskustva i polaganje stručnih ispita čiji im nedostatak otežava pristup prvom zaposlenju.“, kazala je u zamjenica župana Darija Puljić.
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore u svom je obraćanju istaknu kako se HGK zalaže za model dualnog obrazovanja, dok je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić naglasio kako se i ovdašnje gospodarstvo suočava s problemom nedostatka kvalificiranih radnika.

Po završetku predstavljanja mjera aktivne politike zapošljavanja, poslodavci su imali priliku postavljati pitanja prisutnim predstavnicima Ministarstva i Hrvatske gospodarske komore. 
 

20. travanj 2024 10:32