StoryEditorOCM
Županijasamo autohtono

Započeo projekt Turističke zajednice Murter-Kornati: promovirat će male domaće proizvođače, a tijekom sezone omogućit će im i mjesta za prodaju

Piše KATARINA RUDAN
22. veljače 2021. - 17:19

Teško je u ova neizvjesna vremena davati bilo kakve prognoze o dolazećoj turističkoj sezoni. Valja se nadati i vjerovati da će se sve vratiti "na staro", ono prije pandemije.

Tome se nadaju i u Turističkoj zajednici općine Murter-Kornati te se pripremaju, provode i planiraju nove projekte. Jedan od njih, pod nazivom "Lokalni proizvod za lokalni doživljaj", počeli su realizirati ove godine.

– S obzirom na to da na području naše općine imamo znatan broj malih proizvođača, od OPG-ova, obrtnika, udruga do kućnih radinosti, ovim projektom želimo potaknuti i podignuti svijest o kupnji domaćih, lokalnih proizvoda kao načina poticanja lokalne ekonomije. Našim proizvođačima želimo marketinški pomoći i omogućiti im proboj na tržište, isticati prodaju upravo njihovih autohtonih proizvoda. Projekt ćemo provoditi cijelu godinu, za što smo u ovoj godini u proračunu naše Turističke zajednice osigurali 20.000 kuna, a u njegovoj provedbi pridružit će nam se i Nacionalni park Kornati.

Projekt obuhvaća izradu oznake visoke kvalitete, objedinjavanje lokalnih proizvođača, izradu turističke signalizacije na kojoj će biti istaknuti svi lokalni proizvođači koji se budu željeli priključiti ovom projektu. Na primjer, izradom posebnog QR koda potencijalnim će kupcima na jednom mjestu biti dostupne sve informacije, na hrvatskom i engleskom jeziku, o proizvođačima i njihovim proizvodima. Tijekom ljetne sezone, lokalnim proizvođačima koji se uključe u projekt osigurat ćemo prodajno mjesto na kojem će izlagati svoje proizvode – kaže nam direktorica Turističke zajednice Mateja Bašić.

Izložbeni kutak

Uglavnom, riječ je o različitim proizvodima od masline, tu su likeri i rakije, proizvodi od lavande, smilja, kadulje i drugog mediteranskog ljekovitog bilja, te rukotvorine i suveniri od materijala s murtersko-kornatskog područja i ekološki prihvatljivi. U nedavno renoviranom prostoru Turističke zajednice, u centru Murtera, uređen je poseban izložbeni dio u kojem su izloženi proizvodi svih dosad zainteresiranih registriranih malih proizvođača.

Koliko je takvih proizvođača na području općine, u Turističkoj zajednici nemaju točne podatke. Stoga pozivaju sve OPG-ove, kućne radinosti i udruge koji su registrirani na području općine Murter-Kornati da se priključe ovom projektu kako bi se što prije oformila kompletna baza podataka, koja je temelj za marketinške aktivnosti koje će svima donijeti zamjetno povećanje poslovanja. Sve informacije dostupne su pozivom ili osobnim dolaskom u ured TZO-a Murter-Kornati.

Do sada su se u projekt uključili OPG Šikić, Kućna radinost "Teta Neda", OPG Turčinov, "EcoEdu Media" i Kućna radinost Lucije Markov. U ovoj godini u Turističkoj zajednici Murter-Kornati planiraju provesti još jedan veliki projekt, a radi se o gastronomiji.

Promocija gastronomije i izdavanje kuharice

Turistička zajednica je na natječaju "Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine", koji je provela Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) "Galeb", dobila 148.000 kuna nepovratnih europskih sredstva koja su namijenjena za promociju gastronomije Murtera.

U sklopu projekta, u kojem je povezana maritimna baština s ekološkim aspektom, organizirat će se gastronomski događaji u predsezonskom i postsezonskom razdoblju, tijekom kojih će se promovirati lokalni ugostitelji i njihova gastronomska ponuda temeljena na lokalnim ribolovnim proizvodima koji su do sada bili podcijenjeni i manje zastupljeni.

– Prva je planirana za Uskrsni doručak, 5. travnja, druga u povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti, 22. svibnja, i treća uz Dan općine Murter-Kornati i blagdan sv. Mihovila, 29. rujna. U projekt su uključeni naši ugostitelji, a u pripremi je izdavanje "Murterske kuharice", čija će promocija biti na Uskrsnom doručku. Naravno, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, a mi planiramo i pripremamo se kao da će sve biti u redu – kaže na kraju Mateja Bašić.

Posebna Facebook stranica

– U uredu ne prodajemo njihove proizvode, nego posjetiteljima dajemo informacije o njima. Naše su djelatnice prošle potrebnu edukaciju kako bi znale o kakvim se proizvodima radi, od kojeg su materijala, za što se koriste i gdje se mogu kupiti. Uza sve to, u izradi je i posebna FB stranica, naziva "Lokalni proizvod za lokalni doživljaj/Murter Kornati", na kojoj će svaki od lokalnih proizvođača biti predstavljen kroz svoj rad te pojedinačnim fotografijama proizvoda – kaže direktorica Bašić.

19. travanj 2024 11:33