StoryEditorOCM
ŽupanijaZanimljiva ideja u Murteru

Kulturni centar oživjet će i turistički valorizirati ‘Staro selo‘, projekt je vrijedan 800.000 kuna

Piše Katarina Rudan
25. studenog 2021. - 16:46

Projekt uređenja prvog kata uključujući i postavljanje novog krovišta zgrade „Sokolane“ koja se nalazi na najstarijem murterskom trgu, Pijaci Društva seoske izobraženosti, Općina Murter-Kornati prijavila je na mjeru 7.4.1., točnije na „Natječaj za financiranje i sufinanciranje Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz europskog programa ruralnog razvoja.

- Procijenjena vrijednost projekta je oko 800.000 kuna, a prostor koji je sada neiskorišten i dugi niz godina zjapi prazan postao bi prvi Kulturni centar u Murteru. Projektom je planirana njegova prenamjena u jedan multifunkcionalni prostor koji bi služio za potrebe rada naših kulturnih udruga, održavanje prezentacija, za izložbe, sastanke te prigodne događaje. Prostor bi također sadržavao potreban sanitarni čvor i malu čajnu kuhinju. Ključna stvar je sanacija krovišta čime će se zaštititi čitavu zgradu od vlaženja, a time i prostor u prizemlju u kojem je „Zavičajna zbirka Marka Mudronje Repca“ – rekao je Luka Ježina, viši referent za razvoj i podršku EU u Općini Murter-Kornati.

image
Zgrada Sokolane u Starom selu
Murter News

Da podsjetimo, bogata i izuzetno vrijedna zbirka u prizemlju Sokolane, koju je pokojni kolekcionar Marko Mudronja Rebac poklonio Općini Murter-Kornati, javnosti je dostupna od 2017.godine. Sastoji se od predmeta koje je ovaj zaljubljenik u Murter i njegovu povijest, tijekom života brižno sakupljao, sistematski popisivao i obrađivao.

Izuzetno vrijedna zbirka

Riječ je o etnografskim uporabnim predmetima, iznimne dokumentarne vrijednosti, koji evociraju nekadašnji način života murterskog čovjeka. Zbirka čuva tradicionalnu odjeću, kuhinjski pribor, alate i predmete vezane za poljodjelstvo i ribarstvo te zanate, a veliki dio su fotografije i plakati - mediji kojima su pokriveni svi važni dijelovi kulturnoga amaterizma u Murteru, počevši od dramskog amaterizma, preko kulturnih i sportskih društava, zadruga, narodnih nošnji i običaja te župnog pjevačkog zbora. Zbirka posjeduje preko 600 predmeta, a sastoji se od tri dijela.

Prvi dio posvećen je murterskom dramskom amaterizmu, murterskim starim društvima, panorami Murtera i murterskoj uljari. Drugi dio zbirke posvećen je župnom pjevačkom zboru, crkvi Sv. Mihovila i narodnim običajima Murtera. Treći najintimniji posvećen je samom Marku Mudronji Repcu. Inače, na postavu zbirke, uz stručni nadzor Muzeja grada Šibenika radili su Vedranko Šikić Balara, zaposlenik Općine Murter-Kornati i Jelena Ćurić, unuka pokojnog Marka Mudronje, restauratorka po struci.

- Zajedno sa „Zavičajnom zbirkom Marka Mudronje Repca“ otvaranjem Kulturnog centra, Staro selo bilo bi dodatno obogaćeno kao kulturna destinacija skupa čime bi se uvelike pridonijelo turističkoj posjećenosti i oživljavanju tog dijela Murtera, što i jest naš cilj – kazao nam je općinski načelnik Toni Turčinov te dodao da su na istu mjeru prijavili i projekt vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna za uređenje okoliša novog Dječjeg vrtića „Pčelica“ čija je gradnja u tijeku.

27. travanj 2024 04:24