StoryEditorOCM
Županijajoš malo...

Zakazan tehnički pregled 30 milijuna kuna vrijednog vrtića u Vodicama: primit će 200 mališana, a i stari ‘Tamaris‘ ide u rekonstrukciju

Piše Katarina Rudan
28. travnja 2021. - 07:50

U novom zdanju Dječjeg vrtića Vodice u tijeku su sitni, završni radovi na uređenju interijera, uključujući i čišćenje, tako da će sve biti spremno do 4. svibnja, kad je dogovoreno obavljanje tehničkog pregleda objekta, doznajemo od pročelnika Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo grada Vodica Marka Lugovića.

– Početkom godine završeni su građevinski radovi i tada se krenulo u uređenje interijera i montiranje opreme te uređenje okoliša vrtića. Nakon što bude obavljen tehnički pregled, vjerujemo da ćemo brzo dobiti i uporabnu dozvolu i nakon toga početi pripreme za preseljenje djece iz "starog", dječjeg vrtića "Tamaris" u novi objekt. Realno je očekivati da će se djeca u novi vrtić preseliti do 1. lipnja, a tada ćemo krenuti s radovima treće faze na rekonstrukciji "Tamarisa", koji je sagrađen 1976. godine – rekao nam je Lugović.

Radi se o zadnjoj fazi radova na rekonstrukciji vrtića u Ulici fra Pija Fržopa 2, koji obuhvaćaju kompletnu rekonstrukciju grijanja, električnih i vodovodnih instalacija, sanitarnih čvorova, podova i svega ostalog u unutrašnjem prostoru.

image
Dječji vrtić 'Tamaris' ide u rekonstrukciju čim se djeca presele u novu zgradu
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Raspisali smo natječaj za izvođača, a vrijednost radova je procijenjena na 1,8 milijuna kuna bez PDV-a. Radovi će trajati najmanje četiri mjeseca tako da bi na jesen Vodice, praktički, imale dva nova vrtićka objekta i više ne bismo trebali dodatni prostor u najmu – istaknuo je Lugović. Dodao je da su sredstva za završetak radova na "Tamarisu" u 50-postotnom iznosu osigurali u gradskom proračunu, a 50 posto iznosa očekuju od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pošto su projekt unutarnjeg uređenja "Tamarisa" prijavili na natječaj koji je raspisalo to ministarstvo.

Vrtić za 200 djece

Novi objekt dječjeg vrtića sagrađen u Dočinama moći će primiti 200 mališana. Radovi su počeli u rujnu 2019. godine i, kako je ugovoreno s izvođačem radova tvrtkom "Minigradnja", trebali su biti izvedeni u roku 348 dana od uvođenja u posao. Sve je teklo planiranom dinamikom dok se nije dogodila pandemija koronavirusa, što je usporilo završetak radova i opremanje vrtića te uređenje okoliša do početka pedagoške 2020./21. godine.

Kad se radi o vrijednosti investicije, novi dječji vrtić u konačnici će koštati oko 30 milijuna kuna s PDV-om. Najveći dio novca osiguran je kreditom od 20 milijuna kuna koji je podigao Grad Vodice, s tim da 1,2 milijuna kuna sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dok je preostali dio novca planiran u gradskom proračunu.

image
Novi moderni vrtić u Vodicama moći će primiti 200 djece
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dodajmo da se, paralelno s izgradnjom novog objekta vrtića, radilo i na sanaciji igrališnog prostora i dvorišta vrtića "Tamaris", u što je uloženo oko pola milijuna kuna. Dječji vrtić "Tamaris" trenutno pohađa oko 270 djece, a pošto nema dovoljno kapaciteta, već godinama koriste i dva privatna objekta u najmu. Useljenjem u novi vrtić, "Tamaris" ostaje u funkciji i više neće biti potrebe za dodatnim prostorima u najmu.

– U planu je da u "Tamarisu" ostavimo predškolce i poludnevni boravak, a djeca jasličke dobi i srednjaši bit će u novom objektu. Naime, dvorište u "Tamarisu" je prilagođeno za stariju odgojnu skupinu, dok je okoliš novog objekta više uređen za manju djecu – rekla nam je ravnateljica "Tamarisa" Valerija Storić.

27. travanj 2024 02:05