StoryEditorOCM
Županija"Podržite nas!"

Zahvaljujući projektu županijske Udruge gluhih i nagluhih, 14 osoba s invaliditetom uspješno završilo osposobljavanje za uredskog administratora

Piše Katarina Rudan
31. srpnja 2021. - 13:44
Dodjela uvjerenja  o uspješno završenom osposobljavanju za administratora uredskih poslova  Niksa Stipanicev/Cropix

Zahvaljujući projektu „Podržite nas!“ kojeg provodi Udruga gluhih i nagluhih Šibensko – kninske županije, četrnaest osoba s invaliditetom uspješno su prošli osposobljavanje i stekli zvanje administratora uredskog poslovanja, među kojima je i sedam gluhih i nagluhih. Inače, osposobljavanje je provodilo Učilište za poslovno upravljanje iz Zagreba, pod vodstvom ravnateljice Tajane Pernar. Zbog velike vrućine ili nekog drugog razloga nisu svi u subotu došli preuzeti uvjerenje o uspješno završenom osposobljavanju, koje je nazočnima uručila koordinatorica na projektu Mateja Pauk.

Po svoje uvjerenje došao je Toni Duilo, po zanimanju elektroničar, a završio je i Pomorski fakultet u Splitu. Na žalost, nakon teške prometne nesreće ostao je invalid, bez jedne je noge, ali to ga ne sprječava da radi na sebi i stječe nova znanja i zvanja.

- Prijavio sam se na tečaj nakon što su me o toj mogućnosti obavijestili za Zavoda za zapošljavanje. I nisam pogriješio. Neovisno o tomu što smo većinom radili online, bilo je jako zanimljivo, korisno i može mi jednog dana koristiti. Nikad se ne zna, Stekao sam i nove prijatelje, upoznao ljude i njihove sudbine, što je također jako korisno životno iskustvo – rekao nam je Toni. U međuvremenu, dok je osposobljavanje još trajalo, Toni se zaposlio u struci, u jednoj zagrebačkoj firmi. U proizvodnji je što je, obzirom na njegov invaliditet, dosta naporno.

Osoba s invaliditetom je i Ana Ćaleta Car, hotelsko-turistički tehničar. Za razliku od Tonija, ona je i dalje u evidenciji nezaposlenih osoba Zavoda za zapošljavanje, kao i većina ostalih koji su osposobljavanje završili.

image
Ana Ćleta Car prima uvjerenje iz ruku koordinatorice Mateje Pauk
Niksa Stipanicev/Cropix


- Ovo sam vidjela kao priliku za napredovanje i sutra, možda, lakše i bolje zapošljavanje. Odmoći mi ne može. Može samo pomoći – reče nam.

U projekt „Podržite nas!“ uključeno je ukupno 25 osoba s invaliditetom, koji osim osposobljavanja za administratora uredskog poslovanja koje je završeno, obuhvaća i tri vrste radionice.

- To su radionica meke vještine, financijske pismenosti te informatike i one još traju. Projekt je vrijedan 830.760 kuna i financiran je iz fondova EU, a provodimo ga od 6.ožujka 2020. do 6.siječnja 2022. godine. Počeli smo ga provoditi „uživo“, ovdje u prostorijama Udruge, ali smo kasnije zbog koronavirusa i epidemioloških mjera morali nastaviti online. Svi su se uključili preko zooma platforme i sve je dobro prošlo. Uvjerenje o osposobljavanju s novim zanimanjem bit će našim polaznicima upisano u radnu knjižicu i nadamo se da će im pomoći pri budućem zapošljavanju – rekla je Pauk. Dodala je da prema socio-demografskim podacima u Šibensko-kninskoj županiji poseban problem predstavlja nezaposlenost osoba sa invaliditetom.

- Naime, 65 posto osoba s invaliditetom nema završenu srednju školu, a 70 posto je nezaposleno duže od godinu dana. Stoga nam je bio cilj unaprijediti njihov radni potencijal, podići razinu socijalne uključenosti i poboljšati njihove životne uvjete. Udruga gluhih i nagluhih Šibensko – kninske županije i dalje će povećavati svijest o važnosti uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada kako bi se poboljšala njihova egzistencija, socijalna isključenost iz društva, motivacija te samopouzdanje – rekla je na kraju Mateja Pauk.

18. travanj 2024 10:20