StoryEditorOCM
ŽupanijaBespovratna sredstva

Za već izgrađene dječje vrtiće u Pirovcu, Tribunju i Tisnom država uplatila dodatnih pet milijuna kuna

Piše Katarina Rudan
10. studenog 2021. - 15:22

Osim što je za nedavnog posjeta Šibeniku, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, dodijelila četiri ugovora o sufinanciranju EU projekta na području grada Šibenika i Šibensko-kninske županije vrijednih 10,2 milijuna kuna Tvrđavi kulture Šibenik, gradskoj Poduzetničkoj zoni Podi i Centru za gospodarenje otpadom Bikarac, te županijskoj JU Priroda, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je još 27,5 milijuna kuna za sufinanciranje 20 projekata na području županije.

Među njima su i već gotovi projekti dječjih vrtića u tri priobalne općine: Tribunj, Tisno i Pirovac u kojima djeca već mjesecima borave. Iako dodijeljena sredstva po ovom i prethodnim natječajima za izgradnju i opremanje vrtića općinama još uvijek nisu u cijelosti uplaćena, načelnici se slažu u jednom: svaka kuna je dobro došla i slit će se u proračun iz kojeg su plaćali radove kako su računi stizali.

image
Igralište novog vrtića u Tribunju
Miranda Trklja

- Dječji vrtić „Maslina“ bio je naš ključni projekt prošlog mandata u kojeg je, uključujući i opremanje, uloženo oko 11 milijuna kuna iz više izvora financiranja. Kroz program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., Općini je na natječaju odobreno 6,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za gradnju vrtića. Taj ugovor je potpisan u prosincu 2018. godine, a u okviru natječaja pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dobili smo sada dodatnih 1,3 milijuna kuna za gradnju i opremanje našeg novog dječjeg vrtića. Ukupno smo, dakle, dobili oko osam milijuna kuna ili 73 posto bespovratnih sredstava vrijednosti investicije. S obzirom na to da smo se za gradnju i opremanje vrtića morali kreditno zadužiti, s ovim sredstvima zatvorit ćemo kredit, a ostatak su naša, proračunska sredstva – rekao nam je načelnik Tribunja Marko Grubelić.

Najviše Tisnom

Novi Dječji vrtić „Ribica“ u Jezerima, izgrađen je u zadnjem mandatu dugogodišnjeg načelnika općine Tisno Ivana Klarina. Krajem 2018. godine kroz mjeru 7.4.1 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, Općini je dodijeljeno šest milijuna kuna ili 80 posto vrijednosti investicije, pa je preostali iznos od 20 posto osigurano u proračunu Općine.

image
Novi Dječji vrtić "Ribica" u Jezerima
Općina Tisno

No, Tišnjani nisu stali na tomu, već su i dalje projekt prijavljivali te su kroz mjeru 7.4.2 dobili dodatnih 700.000 kuna iz EU fondova za opremanje vrtića. Potom su i oni projekt prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, prošli su i u ovom „paketu“ dodijeljeno im je 2,2 milijuna kuna. Kad se sve zbroji, u konačnici je Općina Tisno za izgradnju novog vrtića dobila 90 posto bespovratnih sredstava i samo su deset posto općinska proračunska sredstva. Koliko je važno biti upoznat sa svim mogućnostima koje se nude kroz različite izvore financiranja europskim ili nacionalnim sredstvima, biti informiran i pratiti natječaje, opisuje načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

Naime, Pirovac je dobio 1,6 milijuna kuna na natječaju istog ministarstva za novi Dječji vrtić „Mendula“.

- Nikad nam neće dosaditi boriti se za nova sredstva za Pirovac. U prvom, osnovnom ugovoru kroz mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske krajem 2018. godine dobili smo 5,3 milijuna kuna, a radovi na gradnji vrtića počeli su u jesen 2019. nakon turističke sezone. Ovim novim ugovorom dolazimo do ukupno sedam milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za naš vrtić, a u projekt gradnje i opremanja je ukupno uloženo 8,5 milijuna kuna. Sve račune za gradnju i opremanje vrtića mi smo platili još u prosincu prošle godine, tako da ćemo dobivena sredstva iskoristiti za financiranje novih projekata za apliciranje kao što su Sportski centar Pirovac, Vatrogasni dom Pirovac i opremanje Poduzetničke zone Torine – rekao nam je Gulam.

24. travanj 2024 03:23