StoryEditorOCM
Županijamilijunski radovi

Za sigurniju vožnju u srce Pirovca stiže semafor! Krajem godine očekuje se početak velike rekonstrukcije Jadranske magistrale

Piše Katarina Rudan
13. kolovoza 2021. - 18:47
Projektom vrijednim 17 milijuna kuna predviđena je izgradnja obostranog nogostupa od Vrila do VruljaNikša Stipaničev/Cropix

Do sljedeće turističke sezone, kako se očekuje i najavljuje, dio Jadranske magistrale koji prolazi kroz Pirovac trebao bi dobiti novo ruho.

Općina Pirovac i Hrvatske ceste potpisali su u srpnju ugovor o realizaciji projekta cjelokupne rekonstrukcije državne prometnice, vrijedan oko 17 milijuna kuna, a radovi bi trebali početi krajem godine.

– Rekonstrukcijom Magistrale, Pirovac će dobiti i nogostup s obje strane ceste na cijelom potezu od uvale Vrilo do kraja Vrulja. Projektom je također obuhvaćena i rekonstrukcija i semaforizacija glavnog raskrižja na ulazu u Pirovac, te izgradnja novog kružnog toka na križanju sa Zagrebačkom ulicom prema hotelu "Miran". Taj rotor nam je vrlo bitan jer otvara kompletno novu zonu, za koju imamo planove gradnje vatrogasnog doma, trgovačkih centara i drugih sadržaja – naglašava načelnik Ivan Gulam.

Obveza Općine bila je, dodaje naš sugovornik, izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju kružnog toka i riješiti imovinskopravne odnose, što će građane koštati oko 200 tisuća kuna. Sve ostalo financiraju Hrvatske ceste.

– Trenutačno imamo pravomoćnu lokacijsku dozvolu za kružni tok i vjerujem da ćemo do kraja godine imati i građevinsku dozvolu, te da će usporedno s tim početi i javna nabava za izvođenje radova – smatra Gulam.

I nije to jedina investicija Hrvatskih cesta na području Pirovca. Prošle godine su, podsjetimo, na ulazu iz smjera Šibenika, s obje strane Magistrale, izgrađena odmorišta za vozače, s parkirališnim mjestima, klupama i sanitarnim čvorom, u što je državna tvrtka uložila oko dva milijuna kuna. Općina u tome nije financijski sudjelovala, ali je odmorište podignulo kvalitetu putovanja i odredišta, što je važno za mjesto koje iz godine u godinu postaje sve veći mamac za turiste iz svih krajeva svijeta.

– Rekonstrukcijom Magistrale mjesto će dobiti znatno urbaniji izgled, veću sigurnost kretanja mještana i naših gostiju, te sigurnije prometovanje vozila – zaključuje lokalni čelnik. 

25. travanj 2024 03:46