StoryEditorOCM
ŽupanijaPOBJEDA ZA DRNIŠ

Za sanaciju odlagališta Moseć potrošeno 13,3 milijuna kuna: ‘Među prvima smo počeli slagati dijelove modernog sustava gospodarenja otpadom‘

Piše KREŠIMIR GULIN
13. svibnja 2021. - 09:06

Početna konferencija projekta "Sanacija odlagališta neopasnog otpada Moseć u Gradu Drnišu" održana je na Moseću.

Uz ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, gradonačelnika Drniša Josipa Begonje, načelnice Sektora za EU fondove u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maje Feketić te predstavnike izvođača radova i nadzora, konferenciji je nazočio i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Radovi na sanaciji odlagališta otpada Moseć počeli su u siječnju 2021. godine. Izvođač radova je zajednica ponuditelja tvrtke "Kostak" iz Krškog iz Slovenije i tvrtke "Opera group" d.o.o. iz Zagreba. Radovi teku ubrzanom dinamikom, te se očekuje njihov završetak već do kraja ljeta. Sanacijom će se, osim unaprjeđenja okoliša, na širem području lokacije zahvata osigurati i društveno-ekonomske koristiti te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene.

'Zaštitili smo prirodu'

– Među prvim županijama u Republici Hrvatskoj prepoznali smo problem neodgovarajućega gospodarenja otpadom i počeli sustavno slagati dijelove jednog novog, modernog i ekološki prihvatljivog sustava gospodarenja otpadom. Sanirali smo već nekoliko neusklađenih odlagališta otpada, među kojima i ono najveće na Bikarcu. Pretovarne stanice su izgrađene, nabavljena su specijalna vozila za prijevoz otpada, a nakon izgradnje postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada bit ćemo u mogućnosti zatvoriti i sanirati sva službena odlagališta otpada – kazao je župan Pauk te iskazao zadovoljstvo radovima na terenu.

– Grad Drniš je u proteklih nekoliko godina pokazao da zna u kojem smjeru i kako treba ići s gospodarenjem otpadom, a to dokazuje da je znatno prije drugih pristupio kreiranju održivoga gospodarenja: realizirao je projekt reciklažnih dvorišta, nabavio je više od 4700 komunalnih spremnika, nabavio vozilo za odvojeno prikupljanje otpada i potom pristupio najkompleksnijem i najznačajnijem projektu – sanaciji odlagališta Moseć. Ovo je pobjeda, i to ne samo za Drniš i za Šibensko-kninsku županiju, nego i za sve nas u Hrvatskoj, jer sva neusklađena odlagališta moraju završiti na ovaj način – sanirana i tako učinjena neopasnim. Ovaj smjer je jedini kojim Hrvatska treba ići u gospodarenju otpadom – istaknuo je ministar Ćorić.

image
Radovi na sanaciji odlagališta otpada trebali bi biti gotovi do konca ljeta
ŠKŽ

– Provedbom ovog projekta ne samo da smo sanirali ovo odlagalište po svim europskim standardima, nego smo sanirali i ovdje premjestili nekoliko tzv. divljih odlagališta. Tako smo zaštitili prirodu, pridonijeli ukupnom ekološkom napretku cijelog ovog kraja i ispunili sve naše zakonske obveze – kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

Dobili europska sredstva

– Uz odlagališta u Vodicama i Skradinu, ovo je treći projekt koji smo prijavili za europsko sufinanciranje, dobili sredstva i iskoristili ih za realizaciju ovih vrijednih projekata. To su dokazi da se u ovom kraju odlično radi na ukupnom sustavu gospodarenja otpadom da on bude održiv – rekla je Maja Feketić.

Projekt "Sanacija odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu", Grad Drniš prijavio je u prosincu 2019. godine u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Sanacija zatvorenih odlagališta otpada neopasnog otpada u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Vrijednost projekta je oko 13,3 milijuna kuna, od čega je 85 posto, odnosno oko 11,3 milijuna kuna, dodijeljeno kao nepovratna EU potpora. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio Gradu Drnišu sufinanciranje u iznosu do 1,3 milijuna kuna, odnosno 10 posto ukupne vrijednosti projekta. Preostali iznos za sufinanciranje, Grad Drniš je prijavio na Javni poziv za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini, koji je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u prosincu 2020. godine, te se očekuje i odobrenje sufinanciranja od strane Ministarstva u iznosu od oko 1,7 milijuna kuna.

19. travanj 2024 22:18