StoryEditorOCM
Županija14. travnja u Nacionalnom parku "Krka"

Za 1. Krka polumarataon slobodno još stotinjak mjesta

Piše Katarina Rudan
17. siječnja 2018. - 14:09

Javna ustanova Nacionalni park "Krka", u suradnji s Atletskim klubom Maraton 2000, organizira ove godine 1. Krka polumaraton, međunarodni sportski događaj koji će se održati 14. travnja.

S obzirom na to da posljednjih godina u Hrvatskoj raste zanimanje za trčanje, a samim tim i za boravak u prirodi, na svježem zraku, nastala je ideja da se ovaj sportski događaj održi upravo u Nacionalnom parku "Krka". Polumaraton i utrka za građane održat će se u sjevernom dijelu Parka, koji je manje poznat javnosti, ali je bogat netaknutom prirodom i spomenicima koji svjedoče o burnoj prošlosti toga kraja. Staza prolazi zanimljivim i lijepim dijelovima Parka, prelazi rijeku Krku i završava u biseru antičke arhitekture, rimskom vojnom amfiteatru. Organizatori kažu da nije pretjerano zahtjevna i u skladu je s međunarodnim pravilima cestovnog trčanja.

- Staza polumaratona duga je nešto više od 21 kilometar. Ako je to za zainteresirane prevelik izazov, a željeli bi sudjelovati u ovom lijepom događaju, na programu je i kraća utrka na 5,5 kilometara, nazvana "utrka građana". Svaki sudionik dobit će, kao dio startnog paketa, jednodnevnu ulaznicu za posjet Nacionalnom parku "Krka", kaže rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Katia Župan.

Utrka, kao što je planirano, starta u 10 sati iz Eko kampusa "Puljane", zatim se trči u smjeru Oklaja, potom spušta do same rijeke, uz Brljansko jezero, nakon čega slijedi jedini uspon u smjeru amfiteatra Burnum, gdje je i cilj. Kontrolne točke nalaze se na najudaljenijim dijelovima staze i na prostoru starta i cilja.

Najmanje 16 godina

Na polumaratonu smiju nastupiti svi koji na dan utrke imaju navršenih 16 godina. Mjerenje vremena je elektronsko uz korištenje čipova, te će svi rezultati biti objavljeni neposredno po završetku utrke na službenoj stranici organizatora, odnosno Atletskog kluba Maraton 2000. Sva su pravila utrke određena sukladno pravilima Hrvatskog atletskog saveza, koja su usklađena s pravilima Svjetske atletske federacije (IAAF).

Vremenski limit polumaratona iznosi tri sata. Za one koji će trčati kraću stazu ili "građansku utrku" nema novčanih nagrada, dok je za polumaratonce ukupan fond nagrada 18.000 kuna. Kako doznajemo od Roberta Franjkovića iz Atletskog kluba Maraton 2000, za sudjelovanje u 1. Krka polumaratonu slobodno je još stotinjak mjesta. Naime, određeno je da u utrci može sudjelovati maksimalno 750 trkača, 500 u polumaratonu i 250 u kratkoj utrci ili utrci građana.

Kotizacija za prijave koje stignu do 15. veljače za kratku utrku iznosi 90, a nakon tog datuma 100 kuna po osobi. Sudionici polumaratona plaćaju 130, odnosno 180 kuna kotizacije. Prijave su u tijeku na www.utrka.com, a sve informacije o 1. Krka polumaratonu mogu se pronaći na www.krka.run.
 


Za one koji će trčati kraću stazu ili "građansku utrku" nema novčanih nagrada, dok je za polumaratonce ukupan fond nagrada 18.000 kuna

26. travanj 2024 16:11